Ужасът на войната запечатан върху лицата на войници

0
войници
Редник Шон Патерсън, 19 г.

Преди две години английската фотографка Лалидж Сноу, която понастоящем е базирана в Кабул, Афганистан, започва 8-месечен проект. Наречен е We Are The Not Dead (Не сме мъртви) и се състои от серия портрети на войници преди, по време на и след участието им във войната в Афганистан. Проектът успява да представи трансформацията в лицата на тези мъже, които постепенно стават все по-измъчени и мрачни с напредването на времето.

lally-horse
Лалидж Сноу

Сноу прави колажи от три фотографии, които отразяват физическите промени през които преминават войниците. Независимо от възрастта си, те заминават като момчета и се връщат като мъже с опит и преживявания, които далеч надхвърлят онези на връстниците им. Лицата им са загрубели и обветрени, но това, което наистина говори най-много, са очите им.

Портретите на войници

са придружени от цитати от всеки един от тях, което позволява да надникнем в емоционалното им състояние в ключови моменти. Така например, преди да замине за Афганистан, сержант Александър МакБруум казва: “Не се притеснявам да замина, това все пак е работата ми”.

Три месеца по-късно той допълва: “Това ми отвори очите”. А накрая, след още четири месеца, при завръщането си, МакБруум е категоричен: “Винаги съществува този страх, това опасение – какво ще стане, ако ме взривят.”

1082109261
Сержант Александър МакБруум, 24 г.

Лалидж Сноу заснема серията фотографии не само, за да отдаде дължимото на тези войници, но и за да представи психологическите трансформации, през които те са преминали.

“Това беше много личен проект, който се роди в четирите години, прекарани в Ирак и Афганистан, когато видях колко млади хора се завръщат като сенки на самите себе си и в много от случаите с дълбоки, психологически белези. С нарастването на

броя на загиналите британски войници

и със заплитането на политическите последици от присъствието на британската армия в Афганистан, много войници започнаха да се чувстват така, сякаш нямат глас или най-малкото така сякаш никой не иска да ги чуе. Проектът We Are The Not Dead е опит да се даде шанс на тези смели млади мъже и жени да обяснят каква в действителност е ситуацията.”

Портретите от серията We Are The Not Dead може да разгледате в галерията.

Вижте още: Изумителни портрети на ветерани от Втората световна война

Отговор