Магията на България: Седемте рилски езера

0
Седемте рилски езера
Седемте рилски езера. Снимки: Тургу Махмудов

Ако някога сте посещавали Седемте рилски езера, особено в миналото, когато липсваха тълпите и езерата бяха едно тихо и отдалечено от цивилизацията място, значи знаете колко красиво е там.

Езерата са се образували вследствие на заледяване, когато при топенето на ледниците водата се е събирала в циркусите. Циркусът представлява дълбина, намираща се по високите части на планините. Най-дълбокото циркусно езеро у нас е Окото – 37.7 метра. Това е и

единственото езеро, в което някога са се спускали водолази

През 2005 г. двама ентусиасти се спускат в ледените води на езерото. Те установяват, че с времето дълбочината му се увеличава. По време на спускането е заснето видео, което става достояние на всеки, поискал да се потопи в кристалните води на това невероятно езеро.

Седемте рилски езера са разположени между 2095 и 2535 метра над нивото на морето – едно под друго и са свързани посредством малки поточета. А наименованията им са дадени в зависимост от техните специфични особености.

Сълзата
Сълзата.
Така например Сълзата – най-високото езеро от Седемте рилски езера – е получило своето име заради кристалните си води.

Окото
Окото.
Следващо подред е Окото. Но то носи и друго, много хубаво име – Сърцето. Сърцето е шестото езеро. Формата му е почти овална. Интересното е, че то е не само най-дълбокото  ледниково езеро у нас, но и на Балканите.

Бъбрека
Бъбрека.

В подножието му се намира Бъбрека. Именно край него последователите на Учителя Петър Дънов посрещат Божествената нова година в края на август.

Близнака
Близнака.
Близнака е най-голямото от всички езера. Носи това име, защото има формата на две отделни, но слети заедно езерца. Водата от всяко от горните три езера се стича в него. И от него извира за останалите три.

Третото е Трилистника. Трилистника има най-нестандартната форма от всички.

Рибното езеро
Рибното езеро.
Най-плитко е Рибното. В него можете да видите изобилие от планинска пъстърва. А на един от бреговете му е разположена хижа Седемте езера.

Долното езеро
Долното езеро.

Най-ниско разположено е Долното езеро. Именно то дава началото на река Джерман.

Дали просто ще седите на брега на Бъбрека и дълго ще гледате кристалните му води; дали ще сте до Сълзата, извисяваща се над всичко наоколо; или ще сте седнали на някой камък на брега на Рибното езеро, наблюдавайки пъстървата, няма как да не усетите магията, която това място създава.

И не е само красотата на природата! Това, което омагьосва, е нещо по-силно. То е енергия. И именно тази енергия ви тегли обратно всеки път, щом обърнете гръб на величествената Рила.

Вижте още: За да полетиш в Рила, не са нужни балони

СПОДЕЛИ
Предишна статияДа откажеш цигарите ПОЗИТИВНО
Следваща статияОбгрижване без мярка – оставете децата да дишат
Нели Средкова
За да добие човек предства каква съм, може би трябва да спомена, че съм от онзи тип момичета, които биха прекарали деня си край реката. Да, точно там. На зелената полянка, изпъстрена с маргаритки, божури и макове. Да не забравяме и глухарчетата. Бих се наслаждавала на песента на птиците, пеещи в гората зад мен. Бих си играела с кучето си, защото обожавам животните. И след като то уморено отпусне глава, бих се зареяла из моите измислени светове. Бих извадила тетрадката от раницата си и бих изписала на един дъх целия лист. И бих рисувала от време на време между редовете. Или просто бих си подраскала нещо.

Отговор