Какво изяжда ценните мигове от живота ни

0

„Толкова много работа имам… Толкова много битови задачи и срещи! Този ден няма да ми стигне за нищо?!” Казвам си това, бързо се паникьосвам, но вместо да започна да върша задачите, отварям компютъра или телефона, натискам копчето и влизам във фейсбук.

Уж „само, за да видя какво е станало по света и у нас” и започвам. Но после се сещам за други разведряващи сайтове и… хайде! Един час е минал като мигване на око.

Замислих се кои са основните „вредители”, които изяждат времето и съответно – живота ни. Проверете списъка, който “нахвърлях” и споделете как стои този въпрос при вас!

Фейсбук

Животът на 21 век определено е забързан и всички хора са оплетени в задачи и грижи, но заедно с това са ангажирани в интернет и нови технологии. Фейсбук, интернет… всичко вече е в джоба – на телефона. По всички спирки, в метрото, на работа – навсякъде се чуват „цъкащи хора”. Все повече от нас се пристрастяват към интернет. Това безспорно е най-големият бич за икономиката и за всички шефове. Оказва се, че вместо да работят, служителите стоят в интернет през 20 на сто от работното си време.

Шефът ни говори, а ние си чуваме звука на телефона или на компютъра и вече бързаме да приключим разговора с него, за да видим кой ни пише и какво „толкова важно” се е случило. Психолози дори определят пристрастяването към интернет и Фейсбук като болест. 1.32 милиарда души по целия свят използват Фейсбук всеки месец, показват официалните данни на компанията за първата половина на миналата година. 30 процента от тези хора правят това единствено през телефоните си. Затова Фейсбук се нарежда на първо място в списъка с грабители на свободно време.

мигове
Телефонните разговори често изяждат огромно количество ценни мигове от деня ни.

Телефонните разговори

Най-вече с приятел или близък роднина и все по-рядко по работа. Доказано е, че днес хората вече губят два часа повече на ден за телефонни разговори, отколкото преди 5 години. Зависи от хората, разбира се – някои, особено жените говорят и по 5 часа на ден по телефона. Развитието на мобилните оператори както в цял свят, така и в България, показва, че плановете за говорене ще стават още по-евтини, безплатното време за разговори още по-голямо, а съответно и разговорите стават още по-дълги.

Хубаво е човек да се разтовари с приятелски разговор, но в един момент си дава сметка, че е по-добре да  се срещне с приятеля си очи в очи, вместо да губи ценното време в „разговор без лице”.

мигове
Ах, тези цигари…

Цигарите

Пушенето буквално изяжда ценни мигове от живота ни. Една цигара се пуши от 4 до 7 минути, но с разговора, влизането и излизането, помотването покрай нея и ето – минали 15 минути. И ако се пушат 10 цигари на ден или 20 – сами правете сметка… Знаете ли, че освен това непушачите са много по-предпочитани от работодателите. Те миришат на свежо, по-здрави са и докато са на работа, вършат задачите си вместо да излизат на всеки половин-един час в пушаческа пауза.

Освен това пушачите работят с близо един час по-малко от непушачите, показва статистиката. Поради тази причина вече съществуват шефове на фирми, които на интервютата за работа, държат да знаят дали кандидат-подчиненият им е пушач или не.

мигове
Телевизията и телевизионните сериали определено не са за подценяване в класацията.

Телевизионните сериали

Казват, че са краста. Не са малко тези, които вместо да свършат нещо полезно или разтоварващо, сядат на компютъра или пред телевизора и започват да гледат серия след серия на любимия си сериал. Този тип хора са като хамстери – свършат ли един сериал, подхващат друг. Вместо да спят, маниаците на сериали чакат да утихне къщата и стартират филмовия маратон. Ако компютърът им на работа е на скрито място и никой не вижда екрана му, гледат сериали дори на работа. Именно затова тези продукции са един от най-силните козове на телевизиите, за да привлекат повече реклама и зрители. А сериали има за всички вкусове и хора – от криминални и смешни, до турски и испански сапунки.

игри
Всеки геймър знае – само мигнеш и денят е свършил!

Игрите

Много хора са пристрастени към тях под всякаква форма – интернет, телефонни и всички видове игри в книжки и вестници – кръстословици, судоку, плетеници, лабиринти и т.н. Игрите са едни от най-опасните и най-безмислените неща, с които хората се занимават. Те покосяват най-вече тийнейджъри, които дори губят зрението си или загубват представа за живота, за да стоят пред компютъра и „да скачат от скала на скала” или „да убиват войници”.

Задръстванията

Може би най-неприятният от всички “убийци” на време. Всички, които живеем или имаме работа в голям град, сме били в задръстване, чакали сме колони от коли или сме висели на вратата на някой рейс, докато дойде спирката ни. Задръстването не само са тотална загуба на време, а са и ужасно изпитание за нервите и свободата на човешкия дух.

Затова помислете! Не е ли по-добре вместо да губим ценно време от единствения живот, който живеем, да повървим пеша, да се видим с приятел и да трупаме положителни емоции, срещайки живи хора, а не да щракаме върху снимки и букви по цял ден?

Вижте още: Фейсбук типажите, които срещаме най-често в мрежата

 

Отговор