Безглутенова диета – мода или здравословно отслабване

Photo credit: vanz / Foter / CC BY-SA

Най-големият хит сред диетите напоследък е така наречената БЕЗглутенова диета. Тя се използва както от хора с непоносимост към глутен, така и от такива, които искат да се хранят здравословно и да свалят успешно излишните килограми.

Глутенът е протеин, който се съдържа в някои зърнени култури. Сред тях са пшеницата, ръжта, овесът, ечемикът, булгурът.

Непоносимостта към глутен е често срещан проблем сред съвременниците ни. Тя предизвиква основно стомашно-чревни неразположения и разстройства. Цьолиакията също е вид непоносимост към глутена, но е определяна по-скоро като автоимунно заболяване на червата. И двете, обаче, могат да доведат до много сериозни последици. Такава е, например, атрофията на лигавицата на тънкото черво. Тя настъпва, ако човек с алергия към глутен продължава да консумира храни, които съдържат този протеин. Това може да доведе и до хормонален дисбаланс, дори и на пръв поглед да не намирате връзка между двете неща.

Photo credit: Foter / CC BY-SA
Photo credit: Foter / CC BY-SA

Ето защо е изключително важно, ако имаме съмнения, че сме развили подобна непоносимост незабавно да направим нужните изследвания, за да установим дали наистина е така. И ако да – да предприемем необходимите мерки. За съжаление едва от 5 до 10% от хората, имащи този проблем са диагностицирани. Установяването става посредством кръвни изследвания или чревна биопсия, но има и още един начин да разберем имаме ли проблем с глутена. Трябва да изключим всички храни, които го съдържат за период от 1 месец и след като той мине – всеки сам може да определи резултата.

Някои учени подкрепят теорията, че да се храним с безглутенови продукти е здравословно, тъй като това намалява окислителните процеси в клетките. Други определят този белтък като силно природно средство за борба със стреса и последиците от него.

За хората, които се борят с излишните килограми, този режим на хранене дава отлични и стабилни резултати. От една страна, това се дължи на драстичното понижаване на консумацията на тестени изделия, хляб и сладкиши. Именно те са основният източник на въглехидрати, които тъй като не могат да бъдат усвоени и преработени от организма се натрупват под формата на тлъстинки. От друга страна, преминаването към безглутенова диета води до рязко и категорично подменяне на вредните опаковани храни, натъпкани с емулгатори, хидрогенирани масла и т.н. със свежа и здравословна, прясна храна.

Photo credit: gibsonsgolfer / Foter / CC BY-NC
Photo credit: gibsonsgolfer / Foter / CC BY-NC

Известната американска водеща Елизабет Хаселбек, автор на книгата „Безглутенова диета: Наръчник по оцеляване без глутен“ пише, че безглутеновата диета помага освен при хора с цьолиакия, също и при някои тежки психически и физически увреждания. Такива са случаите на аутизъм, разстройство на вниманието, при проблеми с теглото, синдром на дразнимото черво и други.

И наистина много учени и диетолози прилагат диетата особено при деца с аутизъм. Различни научни изследвания доказват, че намалената консумация на пшеница може значително да помогне за подобряване състоянието и на хора с ревматоиден артрит, Паркинсон, синдром на Даун, невропатия, множествена склероза, анемия, заболявания на щитовидната жлеза и други.

Не е тайна и че прекалената употреба на глутен влияе отрицателно на кожата и дори може да доведе до кожни раздразнения и заболявания. Безглутеновата диета води също и до забавяне на процеса на стареене. Така че, дами, имате още една основателна причина да пробвате този режим на хранене! Специалистите, обаче, съветват, ако нямате здравословен проблем, който налага спазването му – да го избягвате, когато става дума за дълги периоди. Причината е, че безглутеновата храна е бедна на фибри и витамини от група B.

Photo credit: marcia-oc / Foter / CC BY-NC
Photo credit: marcia-oc / Foter / CC BY-NC

Безглутеновата диета не е никак лесно начинание. Тя изисква от последователите си да се откажат от всички тестени изделия, изработени от пшеница, ръж или ечемик – хляб, паста, всички видове тестени закуски, кекс, бисквити, кроасани и т.н. Овесът също се намира сред забранените храни, но изследвания сочат, че той съдържа протеин ПОДОБЕН на глутена и невинаги предизвиква смущения при хората с глутенова непоносимост. Като алтернатива на забранените зърнени култури се използват царевичните и оризови изделия. Препоръчва се и консумацията на лимец, който става все по-популярен напоследък, тъй като е с ниско съдържание на протеина. Най-често хората преминали на този режим на хранене го практикуват за цял живот.

Сигурно вече сте любопитни да разберете при толкова забрани, тогава какво си хапват те и как оцеляват. Сред най-често консумираните храни са картофи, ориз, боб, грах, нахут, елда, киноа, ядки, както и всички видове плодове и зеленчуци. Разрешено е да се яде и чисто, прясно месо и риба, но не и вакуумирани салами, наденици или други деликатесни меса, тъй като огромна част от тях имат съдържание на глутен. Всички млечни продукти и яйцата също са разрешени.

imGGGages

Когато си купувате пакетирани храни от магазина, трябва да сте много внимателни и да следите зорко етикетите. Така можете да избегнете грешка, която да допуснете спрямо своята диета. Имайте предвид, че малцът се прави от ечемик, а хидролизираният растителен протеин често съдържа пшеница. Другият проблем е, че доста продукти имат върху опаковката си знака „Gluten Free”, но понякога това е просто търговски трик и не отговаря на истината. Ето защо диетолозите препоръчват на хората, решили да преминат на режим на хранене без глутен сами да приготвят ястията си – в домашни условия и да ограничат до минимум пакетираните изкушения.

Български и световни звезди от шоубизнеса и спорта също се довериха на този хранителен режим и всички те твърдят, че им се отразява изключително добре. Сред тях са Лейди Гага, Майли Сайръс, Ким Кардашиън, Чайна Форс (солистката наПинк Мартини“) и много други. Тенисистът Новак Джокович споделя, че дължи спортните си успехи именно на безглутеновия режим на хранене, който от години спазва.

 

Отговор