България през обектива на легендарния Бруно Барбей

Фотографът посещава страната ни през 1966 г. Вижте какви картини запечатват снимките му от това време

0
Бруно Барбей
Една от снимките на Бруно Барбей, заснета през далечната 1966 г.

1968-а е година на протести и бунтове сред студентите по целия свят. Подобно на чешкия фотограф Йозеф Куделка, който снима Пражката пролет, френският фотограф Бруно Барбей е в точното време, на точното място. Той успява да заснеме серия фотографии на студентските бунтове в Париж през май, 1968 г.

Бруно Барбей
Бруно Барбей по време на студентските бунтове в Париж през май, 1968 г.

Снимките на Барбей отдавна са станали знакови и са публикувани във всички по-големи издания по света. Те му отварят пътя към легендарната агенция Magnum, но преди да стане неин пълноправен член през 1968 г.,

Бруно Барбей пътува из Европа и Африка

като фоторепортер. При едно от тези пътувания той посещава България и заснема поредица фотографии у нас.

A young man throwing a rock on the boulevard Saint Germain.
Протестиращ хвърля камък срещу полицията в Париж през май, 1968 г.

Бруно е роден в Мароко през 1941 г. В периода 1959-1960 г. учи фотография и графични изкуства в Ecole des Arts et Métiers във Вьове, Швейцария. През 1964 г. работи по поредица фотографии от Европа и Африка за илюстрованата енциклопедия l’Encyclopédie du monde actuel на швейцарското издателство Éditions Rencontre. Именно това го отвежда

в България през 1966 г.

Докато е у нас Барбей посещава Черноморието, София и Рилския манастир – общо взето стандартен маршрут за всеки един гост от Запада навремето. Фотографът снима сцени от българските улици, които както може да се очаква, са окичени с пропагандни постери срещу капитализма, присъства на манифестация по случай Първи май и посещава нощни локали.

BULGARIA. Burial of a monk named Archimandrite Leonide Rilski, Rila monastery, December 2006.
Погребението на архимандрит Леонид Рилски в Рилския манастир през декември, 2006 г.

Бруно Барбей се завръща у нас след промените – през 2006 г. Точно 40 години след първото си посещение. Той отива отново Рилския манастир. Там успява да заснеме погребението на архимандрит Леонид Рилски, който умира на 30 декември 2006 г. на 92 години. Той постъпва като послушник в Рилската обител в далечната 1934 г. и пътува из целия свят, като успява да събере огромна колекция от повече от 30 хил. пощенски картички от цял свят.

BULGARIA. Sofia suburb, electoral poster of Gueorgui Parvanov, President of the Republic of Bulgaria, December 2006.
Декември, 2006 г. Предизборен плакат на Георги Първанов в покрайнините на София.

Бруно Барбей е бил вицепрезидент на агенция Magnum в периода 1978-1979 г., а за три години от 1992 г. до 1995 г. е президент на Magnum International. Днес той живее и работи в Париж.

Вижте фотографиите, които Барбей заснема у нас през 1966 г. в галерията по-долу.

 

Отговор