Златен медал за българската природа: Пеликани извън Сребърна

Къдроглави и Розови пеликани вече са загнездили успешно край Белене.

Днешната история е за едно ново начало, колония пеликани и надежда, че един изчезващ вид птици ще оцелее и ще продължи да създава поколения в България.

“Днес, по случай 1-ви юни, успях да наблюдавам първото излюпено малко къдроглаво пеликанче (извън езерото Сребърна) на изкуствената платформа в блато Песчина (на остров Персин)! Няколко пъти се надигна любопитно от гнездото и огледа света наоколо. Възрастната птица стои изправена над него и от време на време го докосва с клюна.”

Думите, които прочетохте току-що принадлежат на Свилен Чешмеджиев и бяха публикувани от него на стената му във Фейсбук. Той е дългогодишен член на БДЗП (Българско дружество за защита на птиците). Като ученик се записва като доброволец, а след като завършва висшето си образование в СУ, превръща

грижата за птиците в своя професия

и начин на живот.

Свилен Чешмеджиев - регионален координатор и отговорник природозащитни дейности към БДЗП. Снимка: Мария Евтимова
Свилен Чешмеджиев – регионален координатор и отговорник природозащитни дейности към БДЗП. Снимка: Мария Евтимова

От училище организираха екскурзия до езерото Сребърна. Отначало бях скептичен към птиците, но като стъпих в Сребърна, като погледнах през бинокъл пеликаните и лебедите и като видях красотата на езерото си казах, че искам да се занимавам с природозащита. И така до днес , когато скоро навърших 30 г.“ – разказва младият мъж.

Когато видях страхотната новина, че в деня на детето, в България се е родило първото къдроглаво пеликанче (извън резервата Сребърна), веднага си помислих, че трябва да се свържа със Свилен и да го помоля да разкаже на читателите на Lifebites.bg – как са постигнали този наистина

грандиозен, в световен мащаб успех

Въпреки че си дава сметка, че за обикновените хора това едва ли звучи чак толкова впечатляващо, моят събеседник сравнява по важност събитието с взимането на Оскар при актьорите или спечелването на златен медал от Олимпиадата при спортистите.

ПРЕДИСТОРИЯ

Всичко започнало преди 4 години, с изграждането на специални дървени платформи в блато Песчина, на остров Персин (Белене) в Природен парк Персина. За щастие, платформите успели да привлекат към себе си

възрастни пеликани

и да се превърнат в гнездище за тях. Предполага се, че пеликаните, които вече са се установили там са дошли или от делтата на Дунав, или от резервата Сребърна. Така втората колония на къдроглави пеликани в България вече е факт.

“Интересното при пеликана е, че той е консервативен вид. Като загнезди веднъж на дадено място, много трудно може да се махне от там. Трябва да стане нещо драстично, което да го накара да се махне.“

Това споделя експертът от БДЗП и допълва, че след като веднъж е създадена новата колония край Белене, тя по всяка вероятност ще продължи да съществува и да се разраства на това място и занапред. Един от най-големите плюсове на това, че пеликаните са се приютили именно край Белене е ограниченият достъп на хора до това място, заради затвора. Така няма опасност птиците да бъдат обезпокоявани от недоброжелатели, нито домовете им да бъдат засегнати или разрушавани от човешка ръка.

пеликани
Първото бебе-пеликанче се излюпва точно в Деня на детето – 1-ви юни. Снимка: Емил Тодоров

“Това е най-защитената колония на пеликани.“ – шеговито казва Свилен. Но всъщност тази констатация никак не е далече от истината!

БЕБЕТАТА

Доскоро за къдроглавия пеликан в България се знаеше, че гнезди само в Сребърна. След изграждането на специалната платформа край Белене, след толкова много (над 60) години къдроглави пеликани най-сетне загнездиха в дивата природа – извън резервата.

След излюпването на първото бебе-пеликанче, в новозаселилата се на о. Персин популация, на бял свят са се появили още

6 къдроглави пеликанчета

Още по-добрата новина е, че освен къдроглави върху платформата са свили гнезда още един вид – розови пеликани. Съвсем скоро се очаква да се излюпят няколко розови бебета-пеликанчета (предполага се, че броят им ще е поне 5-6 новородени).

Розовият пеликан се води изчезнал от фауната на България. Снимка: Уикипедия
Розовият пеликан се води изчезнал от фауната на България. Снимка: Уикипедия

Розовият пеликан се водеше изчезнал вид от нашата фауна до този момент, но след като успешно е загнездил на платформата се появява светлина в тунела и истинска надежда за завръщането му по нашите земи.

РОЗОВИЯТ ПЕЛИКАН е записан в Червената книга на България, в категорията изчезнал вид.

КЪДРОГЛАВИЯТ ПЕЛИКАН пък е световно застрашен вид. Представителите на това семейство, както и много други птици и животни като цяло, са застрашени от тотално и безвъзвратно заличаване от лицето на Земята.

Къдроглавият пеликан е световно застрашен вид. Снимка: Уикипедия
Къдроглавият пеликан е световно застрашен вид. Снимка: Уикипедия

За опазването на различните застрашени от изчезване видове птици в БДЗП се предприемат различни действия, инициативи или се изграждат разнообразни постройки – в зависимост от конкретните нужди. За едни – платформи, за други –

специални къщички, хранилки, ограждения

за трети се наема специален охранител, който да следи за опазването на дърветата, върху които гнездят и т.н. “БДЗП работи за опазването на къдроглавия пеликан, червеногушата гъска, малката белочела гъска, царския орел, египетския лешояд. Това са все видове, които са световно застрашени и са на прага да изчезнат завинаги от нашата планета.“ – с тъга споделя Свилен Чешмеджиев.

Именно затова е толкова важна работата на БДЗП, както и тази на останалите природозащитни организации. Затова е важно и всеки от нас да бъде полезен на птиците, растенията, животните и природата въобще – кой с каквото може. Защото както добре знаем, ако бъде нарушен дори един компонент от екосистемата ни – всички останали и целият баланс в нея също ще бъдат засегнати необратимо.

Вижте още: Българската природа, закриляна от ЮНЕСКО е в риск

Отговор