Жените вдъхновителки – лакмус за мъжете до тях

0
вдъхновителки
Пабло Неруда с третата си съпруга Матилде, на която посвещава своите "Сто сонета за любовта".

Жените са вдъхновителки за влюбените в тях творци, то е ясно. Но никога не ми беше хрумвало, че дамите сами по себе си могат да бъдат лакмус за това, що за човек споделя живота си с тях.

Докато наскоро не попаднах на твърдението, че

мъжете са това, което е жената до тях

Примерът беше с партньорките на Пушкин, Висоцки, Есенин. В сравнение с тях, жените до Сталин, Хрушчов, Брежнев никакви ги няма, нали? (Музите на руските поети и писатели е цяла отделна тема, която заслужава внимание.)

Ами мадам дьо Помпадур и гибелните за Франция решения на крал Луи ХV? Или провалът на Наполеон III заради лекомислената Евгения де Монтихо? Дори в българската история имаме „примера“ на Сара, заради чиито черни очи цар Иван-Александър тласка България в ръцете на османско-турската власт.

Следите на жените вдъхновителки

са навсякъде в историята. Още от Елена и Троянската война, Клеопатра и властта на Цезар в Рим, Евридика и Орфей, който влиза в Ада заради нея. До по-скорошните истории на Евита и генерал Хуан Перон и Жаклин Кенеди (предстои да я видим в изпълнение на Натали Портман във филма Джаки).

Сред тях отсяхме 5 истории за музите на известни мъже, които ви представяме днес. Тепърва ще пишем за още такива примери, развълнували ни силно не само заради вдъхновяващата красота и присъствие на тези жени, но и заради любовта на мъжете до тях.

  1. Матилда Урутия, третата съпруга на Пабло Неруда

вдъхновителки
Матилде следвала Неруда навсякъде.

Видяхме близостта им на голям екран съвсем наскоро, в рамките на Киномания 2016, благодарение на филма Неруда.

„Искам да направя с теб това, което пролетта прави с черешите“

Едни от най-красивите стихове на чилийския поет са вдъхновени от Матилда. А Сто сонета за любовта, една от най-важните книги в творчеството му, е цялата посветена на третата и най-любима жена на Неруда.

Двамата се запознават тъкмо през пролетта. 1946 г. е и в парка Форестал в Сантяго има концерт на Чайковски. Три години по-късно се срещат отново в Мексико и макар любовта им все още да е тайна, те започват да пътуват заедно по света. Матилда го следва дори когато той е в изгнание. За нея поетът строи къщата Ла Часкона (или – Рошавка, така се обръщал той към любимата си).

  1. Уна О‘Нийл: музата на Селинджър, която се омъжва за Чаплин

За безнадеждно влюбения Джери Селинджър можете да добиете представа от книгата на Бегбеде Уна&Селинджър. В нея научаваме и за срещата на съвсем младата Уна с възрастния комик, любимец на цял свят. 54-годишният Чарли Чаплин и 17-годишната актриса се запознават покрай снимачната площадка, за филм, режисиран от него.

вдъхновителки
Уна О’Нийл зарязва актьорството заради Чаплин.

„Той ме направи зрял човек, а аз поддържах в него пламъка на младостта“

Думите са на самата Уна. Заради брака си с Чаплин, продължил цели 34 години (до смъртта на комика), дъщерята на американския драматург Юджийн О‘Нийл изоставя мечтите за кариера. И се превръща в щастлива майка на 5 дъщери и 3-ма сина. Както и в единствена муза на Чаплин.

  1. Клементин Чърчил, съюзник в политиката и любовта

Клеми не била от жените, които се крият в сянката на великите си половинки. Била е и верен приятел, и пръв съюзник на безкомпромисния в политиката Уинстън Чърчил. Запознават се на бал у един граф. По-късно съдбата отново ги среща на изискана вечеря. Дори предложението за брак е отправено не къде да е, а на домашно парти в дворец (Бленъмския – за заинтересованите от фактите).

вдъхновителки
Клементин винаги е била готова да предложи на Чърчил подкрепа и разбиране.

Често общували с писма и пощенски картички. В тях обръщенията към Чърчил са „любими Мопс“. Той пък я наричал „нежно коте“ и „скъпа моя Клеми“. Негови са думите:

„Чувствам се постоянно в огромен дълг към теб, ако в любовта изобщо може да има сметки.“

Известен с трудния си нрав, британецът бил неразпознаваем, когато е покрай Клементин. Нейният силен характер и трезв ум може би са ѝ били от полза при поддържането на искрата за 57 години брак. А във филма Чърчил (с Брайън Кокс в главната роля) тепърва предстои да видим онази страна от Клементин, винаги готова да предложи на любимия си подкрепа и разбиране.

  1. Алма Хичкок, винаги зад Краля на ужаса

Името на Алфред Хичкок е като нарицателно за хорър жанра. Но огромен дял от този успех нямаше да е възможен без дясната ръка на кинорежисьора – съпругата му Алма. Тя също е била сценарист, редактор и режисьор. И на нея дължим много за някои от най-важните части в Психо.

вдъхновителки
Алфред Хичкок с Алма – неговата съпруга, редактор и довереник.

Набитото ѝ око е подобрило в процеса на редактиране най-големия шедьовър на Хичкок (забелязала е например, че актрисата Джанет Лий още диша, след като е била „убита“). Има заслуга и при ошлайфането на страховитата сцена с убийството под душа.

За любовта на Алма и Алфред, родени само с един ден разлика, се знае далеч по-малко, отколкото за съвместната им работа. И макар че, според някои, двойката е страдала от ексцентризма на режисьора, дъщерята на творците неслучайно е издала книга, озаглавена: „Алма Хичкок: Жената зад мъжа“.

„В добрия брак всеки е по-добрата половина на другия“

Казвал го е Бащата на трилъра. Как са изглеждали отношенията в брака му, можете да видите и във филма Хичкок – за създаването на Психо, където съпругата е изиграна от Хелън Милър. По-пикантни подробности за обвиненията към Краля на ужаса за сексуален тормоз над актрисата Типи Хедрен предлага лентата на BBC от 2012 г. – Момичето.

  1. Зелда Фицджералд рамо до рамо със Скот

Той е на 21 г., лейтенант в армията. Тя е на 17 г., танцьорка в кънтри клуб. Първата война скоро ще приключи, а двамата влюбени ще минат под венчило. Така започва историята на една от най-ярките двойки в ерата на джаза.

вдъхновителки
Героините на Фицджералд изглеждат и говорят точно като любимата му Зелда.

Финалът – с емоционално изтощената Зелда, вероятно ви е вече познат. Но до настъпването му тя ще е жената, която вдъхновява Франсис Скот Фицджералд за образите и темите в книгите му. Помага му и когато се е колебаел за заглавието на Великият Гетсби, като го подсеща да добави „великият“ към името.

Някои от неговите героини говорят точно като нея. Самата тя, също талантлив писател, е разказвала през смях как понякога цели абзаци от записките в дневниците ѝ са се озовавали в романите на съпруга ѝ. Каква по-голяма подкрепа от семейното плагиатство!

Нищо чудно, че нейният единствен роман Запази ми този валс и неговият Нежна е нощта се припокриват и дори се налага Зелда да пренапише своя ръкопис заради това. Поредният компромис на жена, която от любов избира да застане зад, а не рамо до рамо със своя велик мъж.

И все пак, любовта им е красива. Поне, ако съдим по писмата им. Като например това, което Зелда пише на своя бъдещ съпруг през 1912 г.:

„Скоро ще бъдем женени и тогава вече не ще има самотни и тягостни нощи – и докато ни има, аз ще обичам, ще обичам всяка минутка от деня и нощта.“

Вижте още Жената като муза на най-големите български художници

 

СПОДЕЛИ
Предишна статияПриказната история на махала Баба Стана
Следваща статияГърдите не ми тежат, само глупостта
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор