Полезни трикове отпреди повече от век

0
полезни трикове
Полезни трикове - можете да запалите цигарата си с помощта на бучка лед, ако потопите върха й в малко калий.

В края на XIX в. светът е завладян от манията по събиране на т. нар. цигарени карти, които се продават с всяка кутия цигари. Те обикновено изобразяват екзотични животни, гледки от непознати страни, играчи на бейзбол, индиански вождове, боксьори, филмови звезди, полезни трикове и съвети. Изпълняват и една проста задача – защитават цигарите от намачкване, като правят пакета по-твърд.

743_001
Серия цигарени карти на компанията W.D. & H.O.WILLS от 1915 г., които показват как се оказва първа помощ.

The Gallaher How to Do Its е колекция от 100 английски цигарени карти от XIX век. Те показват и описват 100 трика, които могат

да направят живота ни по-лесен

Макар някои от съветите да са поостарели (като например как се подкъсява фитилът  на газена лампа или как да укротите буен кон), останалите са доста полезни дори днес. Като например тези: как се варят картофи, как се вкарва коркова тапа обратно в гърлото на бутилката или как се рисува патица.

100 полезни трика
Един от полезните трикове – как да нарисуваме патица.

Целият набор от

карти с общо 100 на брой полезни трикове

е част от колекцията George Arents на Нюйоркската обществена библиотека, която съдържа повече от 100 хил. старателно подредени цигарени карти от целия свят.

В галерията по-долу Lifebites.bg подбра 20 от стоте цигарени карти с трикове, които могат да направят ежедневието ни по-лесно. Ако сте любопитни, може да разгледате и цялата колекция от карти на сайта на Нюйоркската обществена библиотека.


Вижте още: България в архивите на Нюйоркската обществена библиотека


Отговор