„Тур дьо Франс” на детски велосипед

0
Дейв Симс на трасето на "Тур дьо Франс".

Преди около две седмици британският колоездач Крис Фруум от отбора Team Sky спечели 102-рото издание на колоездачната обиколка на Франция „Тур дьо Франс”.

28-годишният Фруум завърши с време 83:56:40 часа, спечелвайки аванса си в тежките етапи с планински изкачвания.

„Тур дьо Франс” е може би най-тежкото колоездачно състезание в света, но един британец на име Дейв Симс е намерил начин да направи изминаването на трасето още по-трудно. 36-годишният Симс сменя модерния велосипед със свръхлека карбонова рамка с Raleigh Chopper – култовото детско колело от 70-те години.

Dave-Chopper-Guy-Sims-36-from-Halsall-near-Southport
Дейв Симс с чопъра, с който изминава трасето на “Тур дьо Франс”.

“Едно от основните неща е кое е по-важно – велосипедът или колоездачът? Вярвам безусловно в машините. Не бих могъл да спечеля „Тур дьо Франс” на детски велосипед, но исках да покажа на хората, че ако правите правилните неща можете да постигнете удивителни неща дори с евтино колело”, казва Симс.

Изминаването на 2574 от общо 3360-те километра от „Тур дьо Франс” отнема 117 часа на Симс. На 14-ия етап от състезанието англичанинът разпъва сухожилие докато отива да си купи пица, но успява да се възстанови, след като Крис Фруум, победителят в тазгодишния „Тур дьо Франс” му изпраща личния физиотерапевт на Team Sky.

TMM29FROOME1_a_425529c
Крис Фруум изпраща физиотерапевта на Team Sky, който помага на Симс да се възстанови от травмата.

“Срещнах Дейв Брейлсфорд, мениджърът на Team Sky и той направи няколко кръгчета с чопъра, като същото сториха и някои от състезателите му. Беше изумително да видя да карат чопъра, всичко беше малко сюрреалистично”, казва Симс.

По време на авантюрата си Дейв Симс спечелва повече от 80 хил. паунда, които смята да дари на Help the Heroes – организация, която подпомага британски военослужещи в беда. Следващата му цел, по-късно тази година, е да се завърне с чопъра си, за да измине 20-ия етап на Тур дьо Франс, наречен Alpe d’Huez. Симс смята да стори това девет пъти и половина, което е равносилно на това да изкачи Еверест с велосипед.

Отговор