Джоан Крауфорд, Бети Дейвис и холивудската им вражда

0
Джоан Крауфорд
Джоан Крауфорд (в дясно) и Бети Дейвис с Джак Уорнър от "Уорнър Брос". Снимка: classic film scans via Foter.com / CC BY

Холивудските звезди на миналия век – Джоан Крауфорд и Бети Дейвис, са най-яркото доказателство, че няма по-трайно нещо от женската вражда. Омразата между тях не угасва дори след смъртта на Крауфорд през 1977 г.

“За мъртвите или добро, или нищо. Джоан Кроуфорд умря. Това е добро”,

са известни думи на Дейвис по адрес на колежката ѝ. Но не бързайте да съжалявате Джоан! Тя било не по-малко хаплива приживе. И освен Бети, имала и други ежби с колежки. Нито една от тях обаче не може да се мери с онова, което мнозина описват като

враждата на века

Макар двете актриси да се опитвали да опазят злобата си една към друга в тайна, отношенията им често излизат наяве.

Пикът им идва след близо 30 години воюване. Двете изригват на снимачната площадка на Какво се случи с Бейби Джейн. Във филма те играят застаряващи сестри, бивши актриси, които не се понасят особено. И дори в някои сцени се бият!

Джоан
Холивудската мъжемелачка Джоан Крауфорд. Снимка: classic film scans via Foter.com / CC BY

Бети Дейвис така се вживява в ролята си, че разкъсва устната на Джоан Крауфорд и се налага тя да бъде шита. В друг снимачен ден Джоан тайно слага камъни в джобовете си, за да не може Бети да я повдигне от леглото, както повелява сценарият.

Лентата се оказва такъв успех, че Бети Дейвис получава номинация за Оскар! Не печели наградата. За сметка на това Джоан Крауфорд, която дори не е номинирана, се озовава със статуетката в ръце на сцената. Хитрата актриса се била уговорила предварително с всички други номинирани колежки, които нямало да успеят да присъстват на церемонията, да приеме наградата от тяхно име, ако някоя от тях спечели. Оказва се, че победителка е тъкмо една от отсъстващите – Ан Банкрофт. И Джоан Крауфорд триумфира вместо нея на сцената. Вероятно само

за да дразни Дейвис

Може би по същата причина се и омъжва за Френкот Тоун. Той всъщност е голямата любов на Бети. А на Джоан е по-скоро безразличен.

Предлагал ѝ е брак два пъти, а тя все отказвала. Докато един ден не научава, че Френкот и нейната съперница във всичко се занимават с любовните сцени на филма Опасната не само пред камера, ами и на заключени врати, в гримьорната. И тогава набързо си припомня за предложенията и приема.

Е, после ѝ се връща тъпкано. Защото между нея и друга нейна съперница – актрисата Лорета Янг, също се стели студена ненавист. Двете имали “навика” да си крадат партньорите.

Джоан
Лорета Янг също враждувала с Джоан. Снимка: twm1340 via Foter.com / CC BY-SA

Лорета например омаяла Кларк Гейбъл (който пък е голямата любов на Джоан). Крауфорд на свой ред започва връзка със Спенсър Трейси (прясно разведен уж заради Лорета). Но да се върнем на Френкот Тоун

голямата любов на Бети и втори съпруг на Джоан

Последната го спипва да се целува с Лорета в гримьорната и му вдига скандал. Неговото “извинение”: искал да докаже на жена си, която очевидно не го обичала истински, че е мъж.

За Бети Дейвис всичко това трябва да е било особено съкрушително.

“Джоан ми го отне. Направи го хладнокръвно, нарочно и напълно безпощадно. Не съм ѝ простила за това и никога няма да го направя”,

заявява Дейвис 10 години след смъртта на колежката си. Самата тя е почти на 80 г., претърпяла удар и мастектомия, но все така гневна.

Според журналиста Майкъл Торнтън от Дейли Мейл, тази злоба е всъщност изродена любов. Поне от страна на Джоан Крауфорд. Чиято бисексуалност е известна на всички още в онези години. Освен като мъжемелачка, Джоан

скандализира Холивуд и заради връзките си с жени

Мълвата редовно я свързва с имена на актриси, сред които и Грета Гарбо, Марлене Дитрих, а по-късно и Мерилин Монро.

“Спала е с всяка звезда на Метро Голдуин Майер, с изключение на Ласи”,

както жлъчно отбелязва Бети Дейвис. По-рано, през 1935 г., изрича нещо подобно, но е по-конкретна: “Спала е с всички звезди – и мъже, и жени.” 1935-та, впрочем, е годината на влюбването ѝ във Френкот Тоун. Двамата играят в мелодрамата Опасната. Бети е на 27, Френкот – на 30 г. Тя е нещастно омъжена.


Прочетете още за… жените, които се влюбват в жени, без да са непременно лесбийки


Джоан
Бети Дейвис така и не успява да прости на Джоан. Снимка: kndynt2099 via Foter.com / CC BY-SA

Джоан Крауфорд пък е прясно разведена – с Дъглас Феърбанкс-младши.  Брак, който вече ѝ е отворил нужните вратички в шоубизнеса (Дъглас е син на Краля на Холивуд – Феърбанкс-старши, основател на филмовото студио Юнайтед Артистс).

И макар да се омъжва за този и онзи (общо четири пъти), Крауфорд е таяла чувства и към своя пол. Включително и към колежката си Бети Дейвис.

Бети обаче я отрязва. И така започва враждата

Една доживотна битка за надмощие и притежание. На любов, която се оказва липса на любов. Джоан, също като Бети, така и не се омъжва за истинската си голяма тръпка – Кларк Гейбъл.

“Винаги го усещам кога влиза в студиото, дори да не го виждам. Просто косата на тила ми настръхва”,

казва тя за него. Може би двамата са искали да се венчаят, но филмовото им студио е било против. И Джоан, и Кларк са женени, така че две публични бракоразводни дела ще опетнят имиджа на компанията.

Съревнованието по женски

между Крауфорд и Дейвис става необходимата компенсация. Опасната носи на Бети първия ѝ Оскар (после ще спечели и втори – за Джазъбел). Наградата е печелена веднъж и от Крауфорд – за играта ѝ в Милдред Пиърс (роля, която била предложена първо на Дейвис, но тя отказала).

Режисьорът на филма – Майкъл Къртис, не харесва Крауфорд, но е заставен от Уорнър Брос да ѝ даде героинята на Милдред.

“Идва ми тук с вирната глава и тези проклети подплънки за рамене! За какво ми е да я режисирам”,

пеняви се Къртис. Режисьорът дотолкова не вярва, че раменете на Джоан са естествено широки, че къса ръкавите ѝ, в търсене на несъществуващите подплънки. Още една вражда в Холивуд вижда бял свят.

И не е последната, разбира се.

Лиз Тейлър също се нарежда сред враговете

на Джоан Крауфорд. Поводът, както и при другите озлобления по женски, е любовен. Докато снимат филма Песента факел, Джоан ясно дава на Елизабет да разбере, че е спала с всички главни актьори в него (тогава мъжът на Лиз – Майк Уайлдингъм, е един от тях).

Джоан
Джоан с голямата си любов – Кларк Гейбъл. Снимка: kndynt2099 via Foter.com / CC BY-SA

Сега разбирате защо са я наричали мъжемелачка, нали? Пребогатият ѝ сексуален живот включва импресариото Джордж Шуберт, благодарение на когото излиза от стриптийз клуба и получава първата си роля (в мюзикъла Невинни очи).

Сексът е разменна монета и при срещата ѝ с Маркус Лю, продуцент в Метро Голдуин Майер. Накрая самият собственик на компанията – Луис Майер, е неин. Зад заключените врати на офиса му, където обсъждали финансовите ѝ нужди. На Джоан, не на компанията, естествено.

Успехът си има цена

В случая на Джоан – два аборта. И сълзи, че вероятно няма да може да има деца. Затова си осиновява, цели четири при това!

Едно от тях – Кристина, ще разкаже в книга след смъртта на Крауфорд каква е била тя като майка. Изданието се казва Мила мамо, превръща се в бестселър и във филм (с Фей Дънауей като Джоан) и разкрива още по-зловещото лице на актрисата.

Според Кристина майка ѝ става осиновител само за да гради имидж. Била го признала със собствени думи у дома, далеч от камерите. Там тормозела дъщеря си психически и физически.

“Не виня дъщерята”, коментира Бети Дейвис нападателния тон на книгата. “Джоан не биваше да осиновява деца. Никога не бих се държала като нея с тях. Съмнявам се някой ден моите деца да напишат подобно нещо.”

Иронията е, че към края на живота на Дейвис дъщеря ѝ – Барбара, също

пише книга за майка си

В нея изобличава алкохолизма ѝ и склонността ѝ да си изкарва нервите върху най-близките си хора. И също като дъщерята на Крауфорд, Барбара е лишена от наследство.

Джоан
Бети и Джоан във филма “Какво се случи с Бейби Джейн”

Бети и Джоан си приличат повече, отколкото са могли да понесат. С по четири брака зад гърба си. Липси, които цял живот не успяват да запълнят. И скандалджийски нрав.

“Само защото някой е умрял, не означава, че се е променил”, отсича Дейвис при спор по адрес на Крауфорд. Като така издава, че онова, което най-много ги сближава, е неспособността да простят.

А също – и да поискат прошка. Дори на предсмъртния си одър. “Не смей да молиш Бог да ми помага”, обръща се към икономката си Джоан на собствения си предсмъртен одър.

СПОДЕЛИ
Предишна статияЗа душата на онзи хляб – от детството ни
Следваща статияЛавините и внезапната смърт в планината
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор