5 любопитни факта за големия Нийл Армстронг

Нийл Армстронг на Луната
Нийл Армстронг - първият човек стъпил на Луната.

Представяме ви 5 любопитни факта за големия Нийл Армстронг, споделени от писателя Джей Барбрий, който е автор на биографичната книга за живота и кариерата на астронавта – Neil Armstrong: A Life of Flight.

Нийл Армстронг
Още като дете Армстронг мечтаел да полети в Космоса.

РАБОТИ ОТ МАЛЪК

Когато бил по-млад, Нийл Армстронг имал доста странни занимания и работи. Една от тях например била да окоси гробището в градчето, в което е роден и живеел, за което му платили… Познайте колко? 1 долар! По това време Нийл бил едва 10-годишен. Чудя се за какво ли е изхарчил тази толкова трудно и малко зловещо изкарана надница.

ПОЛЕТЯЛ Е ПРЕДИ ДА СЕ НАУЧИ ДА ШОФИРА

Докато останалите тийнейджъри се учели да карат коли, мотори и мотопеди, Нийл Армстронг изкарал пилотския си лиценз. Това се случва, когато бил едва 16-годишен и поради факта, че още като  съвсем малък тотално се влюбил в летенето, докато наблюдавал самолетите да кръжат високо в небето. Армстронг взел лиценза си като пилот дори преди да изкара шофьорска книжка.

БИЛ Е ЧАСТ ОТ ПОМОЩНИЯ ПЕРСОНАЛ, ПРЕДИ ДА СТАНЕ ГЕРОЙ

Армстронг работел като “гофер” на пилотите (служител, който им носи разни неща – от кафе до джаджи и документи за полетите. Най-просто казано – помощен персонал). Един ден Нийл помогнал на пилот да се справи с технически проблем по помпата за гориво на самолета, измил прозорците и лъснал повърхността му, което осигурило на бъдещия астронавт специална обиколка със самолета и уроци по летене.

МОЖЕЛ ДА ПОДКАРА АБСОЛЮТНО ВСИЧКО

Нийл Армстронг
Армстронг можел да подкара над 200 различни вида летателни апарата.

След като се дипломирал от колежа, бъдещият “първи стъпил на Луната” станал тест-пилот. Можел да управлява над 200 различни вида летателни апарата – от опасни самолетни ракети, достигащи скорост над 6437 km/h до всевъзможни аероплани и всякакви други летящи машини и пособия.

ОСТАВИЛ АВТОГРАФИ В СЛУЧАЙ, ЧЕ ЗАГИНЕ

Тримата членове от екипажа на Аполо 11 – Армстронг, Олдрин и Колинс решили да подсигурят семействата си в случай, че не се завърнат от мисията до Луната. Преди да излетят в космоса, те подписали стотици листчета с автографи, които изпратили на свой добър приятел.

Ако нещо се случело с тях по време на мисията, той щял да изпрати подписаните картончета на семействата на всеки един от тримата. Така те щели да изкарат по някой и друг лев, разпродавайки автографи, оставени от екипажа на Аполо 11.


Още по темата… Нийл Армстронг: До Луната и обратно

Отговор