За водата, ресурсите и боклуците

0
ресурсите
Ресурсите на Земята са изчерпаеми.

Свикнали сме да разполагаме с прясна течаща вода 24 часа в денонощието. Малцина изобщо се замислят за ресурсите, от които имаме жизнена нужда. Да си хапваме обилно и дори да изхвърляме част от храната, която ни остава. Да се глезим, да проявяваме капризи…

Ето някои факти, на които се натъкнах, докато разглеждах изложба в Националния музей в столицата на Лихтенщайн Вадуц. Експозицията бе организирана от швейцарската благотворителна организация – Helvetas.

Факти, над които си заслужава да се замисли всеки от нас:

  • Всеки осми жител на планетата гладува? Това значи, че над 800 милиона души всяка вечер си лягат гладни. В същото време, установено е, че в богатите страни, като например Швейцария, половината от всяко заколено прасе отива директно на боклука. Това са костите, мазнините, но също така карантията и други части, в които месото не е най-„високо“ качество. Просто в тези страни хората вече са с дотолкова изтънчен вкус, че разпознават дали месото е бонфиле или нещо друго…

[Безумията на днешния свят]

глад
Всеки осми жител на планетата гладува.
  • Установено е също така, че в богатите страни и в частност Швейцария, изискванията за качество на хранителните продукти в търговската мрежа са прекомерно завишени. Като например сроковете за годност на отделните продукти. Т.е. написан е срок на годност доста преди времето, когато в действителност храната ще се развали. Това води до изхвърляне на голямо количество храна, която е напълно годна за употреба. Познато ли ви е? Е, да, в българската реалност се случва и другото – преетикетиране на продуктите след изтичане на първия срок на годност. Не е правилно, но… явно и рискът не е чак толкова голям.
  • Във връзка с предното, над една трета от хранителните продукти биват изхвърляни. Средно това са около 290 кг органични отпадъци на човек на година. От тях около 20% са селскостопански продукти – плодове или зеленчуци, които са твърде големи, твърде малки или „безформени“, за да се предлагат на пазара. Други 30% са отпадъци, получени по време на преработката на храните или дефектирали по време на транспортирането им например, както и такива, чийто срок на годност е изтекъл в търговската мрежа. Останалите 50% от отпадъците са онези неща, които всички ние изпращаме в кошчето за боклук при приготвянето на храната удома.

[Земята, която изяждаме]

боклуци
Изхвърляме над една трета от хранителните продукти.
  • При миене на чиниите на едно домакинство на ръка се изразходват средно между 25-30 и 88 л вода. Ако за целта се използва съдомиялна машина, средният разход на вода е между 7 и 25 л в зависимост от това дали машината е нов или по-стар модел.
  • За приготвяне на храната за деня на швейцарската домакиня й е нужен около час, на индийката – 4 часа, а на жителите на страни като Хондурас или Етиопия – цели 5 часа. Защо разликите са толкова големи? Защото е отчетен достъпът до питейна вода или източниците на енергия например. Има страни по света, като Етиопия например, където някои хора се занимават само и единствено с това да донесат вода от най-близкия източник, който пък често се оказва отдалечен на няколко часа пеш от дома.
домакини
В различните части на света домакините имат нужда от различно време, за да приготвят храната за семейството си.
  • Водата е жизненоважна и по този въпрос няма две мнения. Знаете ли обаче колко е скритата вода, която потребяваме всеки ден? Това ще рече водата, необходима за отглеждането на доматите и краставиците в салатата и т.н. Специалисти изчисляват, че всеки човек в развитите общества, според начина си на живот „изразходва“ между 2000 и 4000 литра вода! Откъде се събират толкова много ли? Изчислено е, че за производството на 1 кг домати в холандска оранжерия отиват 10 литра, в Испания 85, а в Египет до 230 литра вода. „Скритата“ вода в млякото например също варира според това дали кравата е била хранена със зърно, произведено в горещи райони или е пасла трева по тучните ливади в Алпите, където често вали. За производството на една ябълка отиват средно около 70 литра, за килограм ориз – около 3000 литра, а за килограм телешко – 15 000 литра вода.

Още по темата: Как да опазим Земята, която изяждаме

СПОДЕЛИ
Предишна статияВърни си властта над себе си
Следваща статияНе, не полудявате. Просто имате проблеми с очите
Криси Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма няколко десетилетия. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор