Апликация разпознава чуруликането на птици

0
Апликацията Warblr разпознава песните на 80 вида птици.

Чудите ли се каква е птицата, която пее всяка сутрин под прозореца ви?

Апликацията Warblr може да ви помогне с отговора на този въпрос. Подобно на Shazam, популярната апликация за разпознаване на песни, Warblr е в състояние да разпознае чуруликането на 80 вида птици с 95% точност.

Warblr е разработена от Дан Стоуел от Университета Куин Мери – Лондон след успешна кампания на сайта за краудфъндинг Kickstarter, която събира повече от 21 хил. паунда.

SONY DSC
Warblr е разработена от Дан Стоуел от Университета Куин Мери – Лондон.

Разработването на Warblr се оказва нелека задача, защото както посочва Стоуел – никоя птича песен не е идентична с тази на другите от същия вид. Някои птици също така “научават” нови и нови песни през целия си живот. Стоуел използва повече от 100 хил. птичи песни от архива на Британската библиотека и за съжаление Warblr разпознава единствено песните на птици, които живеят на територията на Великобритания. Но Стоуел планира да разработи и американска версия на Warblr, в която ще бъдат включени екстри като снимка на съответната птициа и интересна информация за нея.

За разлика от повечето проекти, финансирани с помощта на Kickstarter, Warblr е разработена предимно с научни цели и няма да постави началото на мултимилионен бизнес. Апликацията ще ще бъде достъпна за потребителите през лятото на 2015 г. и ще е съвместима с операционните системи iOS и Android. Цената й ще е 1,99 британски паунда.

Повече на www.warblr.net

Отговор