Снимки на Хитлер, от които той се срамувал

0
снимки на Хитлер
Хитлер и култовото trollface - открийте десетте разлики.

По време на своята кратка дванадесетгодишна история Третият райх променя необратимо хода на световната история. Но съществуването на този престъпен режим не би било възможно без мощната пропагандна машина, ръководена от небезизвестния Паул-Йозеф Гьобелс и ръководеното от него Министерство на народното просвещение и пропагандата. Гьобелс следва фанатично решенията на Адолф Хитлер и неговата основна заслуга във възхода на Третия райх е създаването на може би

най-ефективната пропагандна машина в човешката история

снимки на Хитлер
The Rise of Hitler на британския автор Тревор Салисбъри.

Но наред с “величествените” снимки на Хитлер, с изпъната в нацистки поздрав ръка, съществуват и редица такива, които представят Фюрера в не толкова благоприятна светлина – с федора и поглед, който поразително напомня на т.нар. “trollface”, с къси баварски панталони и нескопосано затъкната риза… Тези и други снимки, които представят Хитлер в не дотам благоприятна светлина, са събрани в новата книга The Rise of Hitler на британския автор Тревор Салисбъри.

Историята на фотографиите сама по себе си е прелюбопитна. Те са взети от ранния пропаганден памфлет на Балдур фон Ширах Deutschland Erwache (Пробудена Германия), публикуван през 30-те, който по-късно е иззет и унищожен от Хитлер. Фон Ширах е роден на 9 май, 1907 г. в Берлин, в семейството на германец и американка. През 1928 г. Фон Ширах прекъсва следването си в Университета на Мюнхен и се влива в редиците на Националсоциалистическа германска работническа партия.

снимки на Хитлер
Адолф Хитлер, Мартин Борман, Херман Гьоринг и Балдур Фон Ширах в Бергхоф – домът на Хитлер в Оберзалцберг в Баварските Алпи.

Фон Ширах става ръководител на “Хитлер Югенд”, а през 1941 г. работи активно за депортирането на евреите от Виена. След края на Втората световна война е изправен пред Международния трибунал в Нюрнберг и е осъден на 20 години затвор, които излежава в берлинския затвор Шпандау. Умира през 1974 г.

Копие на памфлета на фон Ширах е намерено от английски войник в бомбардирана немска къща по време на Втората световна война и запазено от семейството му в продължение на седемдесет години. Днес то е достъпно за масовата аудитория, която сама може да види един друг, не толкова “магнетичен” Хитлер…

Вижте снимки на Хитлер, направени от Фон Ширах, от които Фюрерът се е срамувал:


Вижте още кой е прочутият диктатор и подбрани цитати от Адолф Хитлер

Отговор