Проклятието на сървайвърите

Франция е в траур, след като трима от най-обичаните им спортисти и още 7 души загубиха живота си в катастрофа с хеликоптер по време на снимките на предаването „Dropped”.

В него известни личности се борят за оцеляването си в трудни условия, без храна, вода и подслон, след като бъдат „пуснати“ на отдалечено място и сами трябва да се доберат до цивилизацията. Този сезон се подготвял в Южна Америка, а инцидентът станал на около 730 км. от столицата на Аржентина Буенос Айрес._81533449_trio

Тримата починали спортисти са Камий Мюфа, Алексис Вастин и Флоранс Арто.

Камий Мюфа, 25-годишна, е шампионка по плуване, носителка на три медала, включително златен от Олимпиадата в Лондон (2012г.) , в дисциплината 400м. свободен стил. Тя прекрати спортната си кариера миналата година.

Боксьорът Алексис Вастин, на 28г., е бронзов медалист от Олимпиадата в Пекин (2008г.) в лека категория. На следващата Олимпиада е отстранен на четвъртфиналите.

Флоранс Арто, на 57 г., е печелила престижни състезания във ветроходството. Разминавала се е със смъртта няколко пъти. На 17 години тя е претърпяла друга тежка катастрофа – с кола, в следствие на която изпаднала в кома.

_81539965_beforecrash_afpТримата спортисти преди да се качат на хеликоптера.

По ирония на съдбата тримата не успяват да победят в това телевизионно предаване за „оцеляване“. Това може да е просто нещастен случай, а може би и знак, че не бива да излагаме живота си на риск доброволно, и че оцеляването невинаги зависи от нас и не винаги можем да го контролираме, коментират фенове на приключенските риалити формати.

Някои от тях са настроени по-фаталистично и вярват, че над френските продукции за оцеляване тегне проклятие. Авиоинцидентът от тази седмица не е първият подобен случай, завършил със смърт.

Преди близо две години, отново в риалити на продуцентската къща ALP, други два човешки живота бяха погубени във френската версия на „Survivor”, носеща заглавието „KohLanta“ („Ко Ланта“). По време на снимките на 22 март 2013 г., един от участниците – 25-годишният Жералд Бабен, получава сърдечен удар и умира преди да го откарат до лазарета, построен за играта. Снимките са спрени, а предаването – отменено. След смъртта на младежа, лекарят придружавал участниците, Тиери Коста, не успява да понесе нападките, че вината за смъртта на Бабен е на екипа му и се самоубива. В предсмъртното си писмо той пише, че медиите са опетнили името му и той не може  да живее с това.

hi-koh-lanta-alp-tv-screengrabПреди близо две години снимките на френския вариант на "Сървайвър" са стопирани заради смъртта на 25-годишен състезател.

Неофициална информация твърди, че Бабен паднал на земята, но продуцентите подценили ситуацията и наредили да се изчака края на състезанието, което се снимало в момента. Затова не били взети навременни мерки за спасяването на живота на младия мъж.

България също не остана незасегната от риалити-трагедиите. Четвъртият сезон на „Сървайвър“ се оказа фатален. Кметът на Раднево, който преди това се е изявявал като каскадьор, певец и актьор – Нончо Воденичаров, получи инфаркт и почина по време на снимките на предаването на Филипините през 2009 г.

Носят се слухове, че и последният сезон на предаването – в Камбоджа – едва се разминал с нов смъртен случай. Един от участниците си глътнал езика и за малко да умре, но бързата намеса на медицинския екип се оказала решаваща и успяла да  спаси живота му.

 

Отговор