Българска художничка в анимационен филм за Ван Гог

Това е първият в историята пълнометражен проект, рисуван изцяло с маслени бои. Тази есен ще го видим и на роден екран в рамките на „Киномания“

0
художничка - Елизабет Христова
Елизабет Христова е единствената българка в екипа от 125 художници на филма "Да обичаш Винсент".

Художничка по призвание, но с медицинско образование, Елизабет Христова е четвърто поколение артист. И единствената българка в международния екип от 125 художници на анимационния филм Да обичаш Винсент, който разказва за последните дни и мистериозната смърт на Ван Гог.

“Искате да знаете толкова много за смъртта му. Какво знаете за живота му?”, казва една от героините във филма – Маргарет Гаше –

музата на прочутия художник

изиграна от актрисата Сърша Ронан. Точно така – говорим за актьорска игра в анимационен филм, при това – рисуван с маслени бои! Няма грешка.

художничка
Маргарет Гаше, считана за музата на Ван Гог, пресъздадена от художниците на филма.

Авторите на проекта разказват историята на Ван Гог, като пресъздават не само неговия стил на рисуване, но и героите от неговите собствени картини. Ала портретите са застинали изображения. И за да могат да ги раздвижат, създателите на филма, правят кастинг за актьори, които визуално да приличат на нарисуваните от Ван Гог личности. След това заснемат всички сцени с тях, за да бъдат използвани кадрите от художниците на филма.

И ето тук се включва Елизабет, която приятели и колеги по света наричат просто Лиса. Родената в София художничка е

правнучка на големия скулптор

Петър Дойчинов. Нейни картини две години поред представят България в Есенния салон на изкуствата в Каркасон, Франция. Други са в частни колекция по целия свят, тъй като художничката има зад гърба си вече няколко самостоятелни изложби и много групови участия.

художничка
Елизабет Христова

Но в рода ѝ е налице и сериозно лекарско присъствие, заради което преди Елизабет записва да учи в Медицинския университет. След завършването обаче веднага се насочва към рисуването. И така вече 13 години.

Едно от най-ярките доказателства, че не е сбъркала, ще видим съвсем скоро на голям екран. Да обичаш Винсент е част от тазгодишната програма на фестивала Киномания, който започва от 16 ноември. Филмът вече дебютира с голям успех в САЩ. На световната му премиера във френския град Анси пък е посрещнат с 10-минутни овации.

Българската художничка

кандидатствала за проекта като на шега. Видяла обявата и изпратила документите си, макар да не се е занимавала с анимация. Когато от студиото я потърсили, организацията все още била в начален етап. Минали още две години, преди Елизабет да застане пред бялото платно, за да нарисува своите близо 750 картини за филма.

Те ѝ отнемат една година активна работа. И служат за илюстрирането на общо една минута от цялата лента за Ван Гог. А филмът е 92 минути. Всяка секунда от него пред очите на зрителите минават по 12 картини.

Представете си колко много е трябвало да бъдат нарисувани! Общата им бройка е 65 хил. За да ги подредите една до друга на земята, няма да ви стигне територията на цял Лондон и ще трябва да заемете и тази на Манхатън. За всичко това са отишли

3 хиляди литра маслени бои

Елизабет и останалите 124 художници, които ги използват, минават през специално обучение, преди да започнат работа по филма. Целта е да усвоят техниката на рисуване на Ван Гог. Така картините им за филма пресъздават не само историята на неговия живот, но и усещането за щрихите на великия постимпресионист.

“Истината е, че нямаме друг език, освен този на картините”

пише Ван Гог в последното си писмо до своя брат – Тео. Днес тъкмо картините разказват за сетните три месеца на холандеца. Сюжетът е базиран на 100 негови творби и на близо 800 писма.

Авторите зад тази идея вече са печелили Оскар за късометражна анимация. Прогнозите са, че ще повторят успеха си и в дългометражната категория. Все пак, говорим за проект, който им

отнема над 6 години

Филмът е копродукция на Полша (в лицето на Дорота Кобела) и Великобритания (представена от Хю Уелчман – тъкмо той е носителят на Оскар за филма си от 2006 г. Питър и Вълкът). Студиата са в Полша (Вроцлав и Гданск) и Гърция (Атина).

художничка
Арман Рулен – героят от портретите на Ван Гог, върху когото работи Елизабет.

Българската художничка рисува и в двете държави, разработвайки образите на Арман Рулен и неговия баща Жосеф. Семейство Рулен са близки приятели на Ван Гог. Имената им са свързани с престоя му във френския град Арл – един от най-продуктивните периоди на художника.

Работата е толкова интензивна, че Елизабет понякога рисува и по цяло денонощие. Ходи с боя по дрехите и под ноктите. И заспива и се буди с мисълта за Ван Гог. Това е то, Да обичаш Винсент. Любов, до която нямаме търпение да се докоснем и ние.


Вижте още… 10 факта за Целувката на Густав Климт

Отговор