Невероятните коли на арт деко епохата

0
арт деко
Арт деко - времето, когато автобомилите са били красиви и съблазнителни.

Джей Гетсби, едноименният герой на романа на Ф. Скот Фицджералд Великият Гетсби, има всичко материално, което пожелае в живота. Но автомобилите, които ще видите по-долу със сигурност биха могли да го накарат да позеленее от завист. Всички те са произведени в т. нар. арт деко епоха (20-те, 30-те и 40-те години на миналия век) и са част от изложбата Rolling Sculpture, която ще бъде открита този октомври в Музея за изкуство на Северна Каролина.

mainImage7 (1)
1937 Delahaye 135 MS Roadster

Стилът арт деко обхваща всички сфери на живота и намира израз в архитектурата, промишления дизайн и модата. Той възниква през 10-те години на XX век, процъфтява през 20-те, 30-те и 40-те години и постепенно отшумява след Втората световна война. Макар и по-слабо, влиянието му продължава да се усеща и през 50-те години на миналия век.

497071-1000-0@2x
Изложбата Rolling Sculptures е селектирана от куратора Кен Грос

Изложбата Rolling Sculpture е курирана от Кен Грос – специалист по история на автомобилите и бивш изпълнителен директор на автомобилния музей Петерсен.

“Има още много коли, които бих желал да покажа, но пространството не позволява това. Един от фаворитите ми от ар деко епохата е автомобилът Alfa Romeo 8C2900B”, казва Кен Грос.

1939 Rolls-Royce Phantom III Cabriolet проектиран от Жан-Анри Лабурдет.
Rolls-Royce Phantom III Cabriolet (1939), проектиран от френския дизайнер Жан-Анри Лабурдет.

Характерното за стила арт деко са закръглените форми, в които често се срещат барокови елементи като стилизирани слънчеви лъчи.

Сокоизтисквачка Juice-O-Mat в арт деко стил от 1937 г.

Визуално изтънчен,

стилът арт деко е едновременно прост и елегантен

и аеродинамичните му форми за смятани за доста ефективни навремето.

Ето защо той повлиява дизайна не само на автомобилите, но също така на пътническите влакове и луксозните презокеански лайнери, жилищната и обществена архитектура, мебелите, електроуредите, радиата и модата.

[Вижте още: За славата, богатството и Скот, който ни даде Гетсби]

download
(От ляво надясно) Едни от най-известните архитекти и дизайнери, повлияни от стила арт деко – Франк Лойд Райт, Реймънд Лоуи, Валтер Гропиус, Норман Бел Гедис и Уолтър Доруин Тийг.

Под влиянието на стила попадат архитекти като Франк Лойд Райт, Норман Бел Гедис, Уолтър Доруин Тийг, Реймънд Лоуи и Валтер Гропиус, както и автомобилни проектанти и инженери като Жан Бугати, Хари Арминиъс Милър, И. Т. “Боб” Грегъри, Харли Ърл, Бил Мичъл, Гордън Милър Бюриг и др. Но именно автомобилът, това “дете на XX век”, е най-подходящото платно, върху което инженерите и дизайнерите завладяни от стила арт деко, развихрят фантазията си.

North Carolina Museum of Art by Thomas Phifer and Partners03
Изложбата Rolling sculptures ще бъде открита в Музея за изкуство на Северна Каролина.

Rolling Sculpture не би била възможна без ентусиазираната поддръжка от собствениците на автомобили, които са преотстъпили част от експонатите за изложбата.

Phantom Corsair от 1938 г. е една от най-красивите коли на ар деко епохата.
Phantom Corsair от 1938 г. е една от най-красивите коли на ар деко епохата.

За разлика от конкурсите за класически автомобили, в изложбата Rolling Sculpture всички автомобили са победители. Тя е

отдаване на почит към златната ера на автомобилостроенето

когато колите не са зависели от изисквания за сигурност, вредни емисии и икономия на гориво, а просто са били проектирани да бъдат прелъстителни и красиви

Ако сте любопитни да зърнете още от тази красота, може да го направите като разгледате някои от експонатите в изложбата Rolling Sculpture в галерията по-долу.

Прочетете още: Най-тъжната колекция от класически автомобили

Отговор