Не, не полудявате. Просто имате проблеми с очите

Смущенията в зрението могат да имитират, както и да провокират многобройни други заболявания и състояния.

През средата на 17 век около 80-годишният тогава епископ на Цюрих, влизайки в катедралата вижда вместо един няколко полюлея и възкликва: “О, небеса!”.

Бедният човек вероятно си е помислил, че разсъдъкът му погажда номера. Истината е съвсем друга. Той просто не е знаел, че е започнал да развива катаракта.

Трябва да уточним, че виждането на няколко образа вместо един (т. нар. “полиопия”) е чест начален симптом на започваща катаракта или старческо перде, но духовното лице прочита това, като “дяволски знак” и се възприема, като обсебен от дявола. Което съответно довежда до остра сърдечна атака и последващата смърт на въпросния епископ най-вероятно от инфаркт. Този случай е опровержение на твърдението, че очните заболявания, видите ли, не водели до летален изход.

Много от жреците на древността, черпещи своята енергия от луната са изпадали в екстаз при вида на “няколкото луни”, но истина се е оказвала съвсем прозаична. Многобройни са случаите в моята практика, когато хора в напреднала възраст губят зрението си, например от глаукома или пък вследствие на други причини, което от само себе си води до тежки депресивни състояния последвани от загуба на интелекта и деменция.

Така че зрителните проблеми в никакъв случай не са за подценяване, тъй като биха могли да отключат много други психични и соматични заболявания и състояния след себе си.

*Снимка: Tempus Volat, www.flickr.com

Отговор