Ричард Бах: За вярата, летенето и мъдростта на душите

0
Ричард Бах
Ричард Бах - най-добрият писател сред летците.

Да пиша за Ричард Бах е точно като летенето. Не ми трябва вяра, а да проумея какво е. Да набера достатъчно височина и после да подхвана правилното въздушно течение. Ще оставя думите му да се заплетат в къдриците ми, да плющят край ушите ми, да галят бузите, реещи се нежно в ефира или да предизвикат сълзи, насочили силата си към здраво стиснатите клепачи. Лупинги няма да липсват – точно като в живота. Защото летенето и думите са неговият живот.

Най-добрият писател сред пилотите,

Ричард Бах днес навършва 81 години

Творецът, умеещ да те издигне над облаците и в същото време да те гмурне в дълбините на собствената ти душа, е роден на 23 юни 1936 г. в Оук Парк, щата Илинойс, САЩ. Фимилията, която носи не е случайна – той твърди, че по майчина линия е пряк потомък на Йохан Себастиан Бах. Но не музиката бележи житейския му път, а любовта му към думите и небето.

Като млад Ричард Бах служи в авиационните части на армията, а след това дълго време работи като пилот-каскадьор и конструктор. Списва като журналист специализираното списание Флаинг и издава няколко книги за авиация. Но Джонатан Ливингстън Чайката е първата му творба, която го понася на крилете си и го изстрелва сред звездите. Книгата е издадена от малкото издателство Macmillan Publishers – единственото, което тогава се съгласява на това. Със своите

Джонатан Ливингстън Чайката
Тоталният бестселър на Ричар Бах – Джонатан Ливингстън Чайката

по-малко от 10 хил. думи

Джонатан Ливингстън Чайката става Номер 1 бестселър и успява да счупи рекорда на Отнесени от вихъра, като се продава в повече от 1 млн. копия само през 1972 г.

По тази книга, няколко години по-късно, Парамаунт пикчърс, реализират и пълнометражен филм. След нея в различни форми, точно като неповторимите плуващи бели облаци в небосклона, се зареждат и шедьоврите му Дарът на крилете и Илюзии. Съдбовната му среща с втората му съпруга – актрисата Лесли Периш пък спомага за раждането на Мост през вечността, Едно и Бягство от сигурността.

Ричард Бах има и 6 биологични деца от първата негова съпруга Бети, с която се развеждат през 1970 г. Разводът им става причина той да прекъсне и връзката с децата си, които не вижда повече от 20 г. Едно от тях – синът му Джонатан е и

прототипът на Чайката

който по време на развода е бил на две години. След дълго чакана среща между баща и син Джонатан Бах също издава книга през 1993 г. със заглавието Живот над облаците. В нея описва нелеката съдба да израснеш без баща и разказва за тяхната емоционална среща след толкова години.

Последната си книга Ричард Бах издава през 2013 г. – Travels with Puff: A Gentle Game of Life and Death. Тогава вече е с третата си съпруга – Сабрина Нелсън – малко, след като едва е оцелял от ужасяваща самолетна катастрофа, която претърпява през септември 2012 г., на вече солидните 76 г. Не знам какво е успяло да го извади от лапите на смъртта след критичните травми, които получава при разбиването на едномоторния му самолет.

Може би вярата?

Или пък наистина е бил фактът, че е проумял какво е летенето… Каквото и да е било, щастлива съм, че този умел пилот продължава своя бръснещ полет по белите листове, срещащ с думи душите ни, за да ги преведе по Моста през Вечността.

Ричард Бах
Ричард Бах

Днес, за да почета рождението на Ричард Бах, в Lifebites.bg подбрах моите 10 любими цитата, които, вярвам, биха подарили криле и на вас. Приятно четене!

“За да полетиш, ти трябва не вяра, а да проумееш какво е летенето.”

Из Джонатан Ливингстън Чайката


“Не вярвай на това, което ти казват очите! Те могат да показват само границите. Гледай с истинското си проникновение, откривай това, което всъщност дълбоко в себе си знаеш, и тогава ще съзреш начина на летене.

Желанието за полет е присъщо не само на птиците, но и на хората. Достатъчно е да се научиш да разперваш крилете на ума си и да отваряш вратите на сърцето си, за да пребродиш всички съществуващи и несъществуващи небета.”

Из Джонатан Ливингстън Чайката


“Ето как ще провериш дали си изпълнил мисията си на Земята — ако си жив, значи не си!”

Из Илюзии (Приключенията на един Месия по неволя)


“Лошите неща не са най-лошото, което може да ни се случи. Най-лошото е да не ни се случи нищо!”

Из Едно


“На човек никога не му се дава желание, без в същото време да му се даде и силата да го осъществи.”

Из Мост през вечността


“Мерило за невежеството ти е степента, в която вярваш в неправдата и трагедията. Онова, което за гъсеницата е краят на света, за Учителя е пеперуда.”

Из Илюзии (Приключенията на един Месия по неволя)


“Това е познанието: не дали ще изгубим играта, а по какъв начин ще приемем загубата, какво ще научим от нея, какъв опит ще извлечем от следващите игри. Колкото и странно да ни се струва, загубата е всъщност печалба.”

Из Мост през вечността


“Небето не е място, нито време. Небето – това е да бъдеш съвършен.”

Из Джонатан Ливингстън Чайката


“Единствената реалност е Любовта.”

Из Едно


“Всичко, казано дотук, може да е погрешно.”

Из Илюзии


Прочетете още… Стайнбек за съветите и подкрепата

СПОДЕЛИ
Предишна статияЕньовден: 77 билки за 77 и половина болести
Следваща статияАлън Тюринг – тъжната история на един гений
Влади Фиданова
Здравейте, аз съм Влади. Винаги съм се представяла с краткото си име, защото Владислава звучи направо шокиращо с целите си 10 букви. Някои от вас може и да са срещали името ми във финалните надписи на телевизионни предавания, за които дълго време съм работила като сценарист, а за други това, че пиша да е абсолютно ненужна информация. Факт е, обаче, че думичките винаги са били моето тайно лекарство, с което лекувам душата си, или оправям настроението си за седмици напред. Харесвам джвъджки. Мразя джинджифил. Била съм в Джумаята.. и в Горната и Долната. Искам да отида в Джаксънвил. И понякога вярвам, че познавам джуджето Хаяско. Животът ми е шарена плетеница от много и от малко – много любов, много неочаквани срещи, още по-неочаквани раздели и едно малко, съвършено човече, на което съм горда майка. По интересно стечение на обстоятелствата, бащата пък е исландски бивш стриптизьор. Казах ли ви – животът наистина може да бъде адски забавен. И в същината си, той винаги, винаги е сладък. До последната хапка.

Отговор