Фотографи и техните легендарни снимки

0
Тим Мантоани пред част от портретите на известни фотографи.

Всички познаваме фотографиите, които ще видите по-долу, но малцина от нас знаят как изглеждат авторите им.

Американският фотограф Тим Мантоани се е заел да ни покаже това, като е заснел повече от 150 портрета на легендарни фотографи с техните най-известни снимки, събрани в книгата Behind Photographs: Archiving Photographic Legends.

michaelzagaris
Началото на проекта е поставено с този портрет на рок-фотографа Майкъл Загарис, който държи една от най-известните си снимки – тази на треньора Бил Уолш и ръгбиста Джо Монтана.

Тим Мантоани започва работа по проекта през 2006 г., когато наема камера Polaroid и заснема портрети на легендарния рок-фотограф Майкъл Загарис, който държи една от най-известните си снимки – тази на треньора Бил Уолш и ръгбиста Джо Монтана. В следващите пет години Мантоани заснема портретите на повече от 150 от най-известните имена във фотографията, всеки от които е придружен от цитат на автора. Ето какво казва например фотографът Лайл Оуерко, който е автор на снимката на нюйоркските кули близнаци след атентата от 11 септември, 2001 г.:

“Думите никога няма да предадат дълбочината на преживяването, нито звуците, миризмите или дори гласовете, които са запечатани в спомените ми от този ден. Направих най-доброто, което можах, когато снимах атентатите от 11 септември, така че бъдещите поколения да имат представа за дълбочината на това, което се случи, да имат свидетелство за това как невинността може да бъде открадната за миг.”

 

lyle_owerko
Лайл Оуерко с фотографията си на нюйоркските кули близнаци след атентата от 11 септември.

Тим Мантоани завършва Brooks Institute of Photography в Санта Барбара, Калифорния, където специализира рекламна фотография. Мантоани отваря свое собствено студио в Сан Диего през 1995 г. През годините е снимал за издания като Sports Illustrated, Newsweek и ESPN, както и кампании за Coors, Coca-Cola, EA Sports и Oakley.

Вижте още от портретите на Тим Мантоани в галерията, както и на сайта на проекта.

 

 

 

Отговор