Малките лазарки, заснети от Васко Врачовски

Вижте прекрасните снимки, които фотографът Васко Врачовски засне по време на пролетната си инициатива "Лазарки"

лазарки
Лазарка

Лазаровден е един от най-прекрасните български празници. Този ден ухае на пролет, блести като златна монета, звучи радостно като моминска песен и носи обещание за щастие и благополучие. Лицето на празника са младите момичета, които обикалят хорски къщи, пеейки, смеейки се и заразявайки със свежестта на младостта и доброто си настроение. Лазарки!

лазарки
Кадрите на Врачовски са наистина възхитителни.

Като се замислите, думата пасва страшно добре на идеята за този ден и обреда, който изпълняват българските момичета. Лъчезарни, усмихнати, позитивни и добронамерени. А следващите няколко кадъра, направени и предоставени ни от врачанския фотограф Васко Врачовски ще затвърдят тази представа.

Васко е едно от популярните лица на Враца и постоянно изненадва съгражданите си с интересни идеи и инициативи. Фотосесия Лазарки е поредната оригинална негова хрумка. Фотографът предлага на клиентите и почитателите си

да избягат от модерните студиа

с пластмасови декори и рисувани цветя и да излязат навън – на чист въздух и естествена светлина.

Врачовски е категоричен, че получените резултати няма да бъдат обработени дигитално, а както сами ще се убедите – това наистина се оказва напълно ненужно!

лазарки
Сесията е заснета в етнографски комплекс “Софроний Врачански”.

“Бъдете естествени. Направете си истински снимки на естествен фон с българска носия по случай Лазаровден”

 казва врачанският фотограф.

В този дух Васко Врачовски е спазил изискването на обичая на Лазаровден младите лазарки да не обличат свои премени, а да заемат такива. Затова всеки желаещ да зарадва с подобна фотосесия дъщеричката (и близките си) трябва да осигури единствено цветно венче.


Вижте още… снимки на врачански моми в носии – Силата на българските носии


Lifebites.bg не се стърпя и веднага се свърза с фотографа с молба да сподели красивите снимки на малките врачански красавици в народни носии. Кадрите са заснети в едно от най-прекрасните места в града – eтнографския комплекс Софроний Врачански, който носи духа и атмосферата на миналото.

Поздравяваме Васко за прекрасната идея! Резултатите са повече от възхитителни.

Убедете се сами и разгледайте още снимки от фотосесията му с прекрасни лазарки в галерията по-долу:

Отговор