Александър Алексиев: Актьорът, който избра България

Александър Алексиев
Александър Алексиев във филма Възвишение.

Александър Алексиев е български актьор, любвеобилен съпруг и баща и много искрен и земен човек. Син е на големия актьор Стоян Алексиев. Двамата случайно били избрани да играят баща и син в телевизионната поредица Откраднат живот, която се превърна в истински хит сред зрителите пред малкия екран.

Как започва всичко?

От съвсем малък Александър е убеден, че ще стане актьор. На 16-годишна възраст заминава за САЩ, където завършва средното си образование. А след това и актьорско майсторство. Описва тези години от живота си и мястото, на което учи, като изключително вълнуващи и даващи безмерна свобода на таланта и въображението.

Яна и Ая
Александър, Яна и Ая
Александър, Яна и малката Ая.

Впоследствие актьорът се запознава с любовта на живота си – младата и талантлива актриса и режисьорка Яна Титова. Двамата се влюбват страстно и заживяват заедно в Англия. Семейството им се увеличава, когато на бял свят се появява тяхната рожба – чаровната Ая.

Кариерата на Александър Алексиев

Снима се в различни чуждестранни продукции, докато следва и след като завършва. Най-известният филм, от който става част, е Джак Райън: Теория на хаоса. В него българинът си партнира с голямата холивудска звезда Кенет Брана и се запознава лично с неотразимата Кийра Найтли и с Кевин Костнър. Ролята му е на бодигард на самия г-н Брана, който е и режисьор на лентата.

В началото на своята кариера Алексиев-младши отказва поканите за кастинги и проекти в България. За да избегне клеветите, че успехите му се случват заради именития му баща и да избегне сравненията с него – лични и професионални. По-късно обаче решава, че „това е глупаво“ и така полека-лека се стига до кастинга, който го направи един от най-популярните и обичани млади актьори в България.

Алекс и Биляна
Алекс и Биляна от Откраднат живот. Снимка Красена Ангелова.

Откраднат живот

Александър Алексиев е в ролята на д-р Александър Василев, който се оказва и биологичният син на директора на болницата – Иван Генадиев (Стоян Алексиев). Интригите и тайните не свършват, когато това става ясно за всички, замесени в размяната на двете бебета преди години и техните близки. Макар и много успешен сериалът далеч не е единствената лента, по която младият актьор работи след завръщането си у нас.

Други проекти в България

Докато снима сезоните на Откраднат живот, той успява да се включи и в цели 4 пълнометражни български филма. Воевода на Зорница София, Възвишение по романа на Милен Русков, Пеещите обувки на Радослав Спасов и Радиограмофон на младата режисьорка Рузие Хасанова. Героите му и в четирите са много  различни, вдъхновяващи и любопитни. Както за самия него, така и за многобройните български (и не само!) зрители.

Но това далеч не е всичко! Сигурни сме, че най-големите успехи в кариерата на талантливия Александър Алексиев тепърва предстоят. Защото най-важното за него в кариерата му е, както самият той твърди – винаги да бъде истински професионалист.

Но стига съм говорила аз, нека чуем и самия него. Вижте какво сподели специално за читателите на Lifebites.bg актьорът Александър Алексиев, наричан от много хора просто д-р Василев!

Стоян и Александър Алексиев
Стоян и Александър Алексиеви в кадър от филма на Яна Титова Солвейг.
Как би се описал сам с няколко изречения?

Все още се опитвам да се самоопозная…

Как се подготви за ролята на д-р Василев в Откраднат живот и трудно ли ти е да запомняш всичките медицински термини, с които борави героят ти?

Имах възможност да отида и да наблюдавам няколко операции в Александровска болница и да придобия бегла представа за това какво се случва по време на тези няколко часа в операционната. Също така четох и малко медицинска литература, имам и приятели лекари, с които се консултирах относно някои специфики… Имах малко време за пре-подготовка, в която заедно със сценаристите и режисьорите анализирахме образа и вътрешния живот на д-р Василев. В крайна сметка, той е нормален човек с необикновен живот, по професия лекар… Опитвахме се образът да е максимално реалистичен, с много положителен елемент. Медицинските термини бяха най-лесната част от създаването на сериала.

Александър Алексиев Ая
С малката Ая. Снимка: Георги Вачев.
Има ли качество в характера на героя ти, което не харесваш и не би искал да притежаваш в реалния живот?

Не съм сигурен… Нямаше да е лошо обаче Василев да се забавлява малко повече и да носи по-голяма лекота. Като цяло, това е лекар и човек, към когото много хора биха се стремили да е тяхно олицетворение… Аз не съм този човек, не съм човек, който би инспирирал толкова, колкото той.

Какво е да си син на толкова голям актьор като Стоян Алексиев и това създавало ли ти е комплекси някога?

Аз съм син и брат на много големи личности. И майка ми и баща ми, както и братята ми и сестра ми са хора, към които гледам с възхищение. Никога семейството ми не ми е създавало комплекси.

Снимал си се с доста световноизвестни актьори. Кои от тях те впечатлиха най-силно и с какво?

Повечето по-известни актьори и режисьори, с които съм работил впечатляват генерално с професионализма си. Те са на един връх, защото са много талантливи и са големи късметлии. Задържат се на този връх в продължение на много години, защото ценят работата си и не я приемат за даденост. Знаят колко е хлъзгаво там където са, знаят колко много хора искат да ги бутнат и не си позволяват да прецакат всичко… Просто дават максимума от себе си, ценейки труда на един огромен екип от хора. Хора, от които са зависими. Възпитават професионализъм сред хората, които ги заобикалят, наистина величествено!

Александър Алексиев Павел Веснаков
Александър Алексиев с режисьора Павел Веснаков. Снимка Красена Ангелова
Как обичаш да си почиваш, когато имаш такава възможност?

Имам необходимост да карам сноуборд, да плувам, да съм в някакво диво пространство, далеч от бита. Мога да си почивам с Яна и Ая на караваната и да танцуваме до зори, с приятни питиета…

За какво никога не ти стига времето?

Не ми стига времето да си изкарам книжка за мотор.

Какво е да си толкова известен и всеобщ любимец в България?

Не знам какво е да си всеобщ любимец… А известността е нещо периодично, за малко си познат, после непознат, после пак познат; един забавен кръговрат. Мисля, че ако някой е известен, смисълът на тази популярност е човекът да опитва да буди, да дава гласност на проблеми, с които на част от народа не му се занимава или не е запознат. Много сме невежи… Трябва малко да се образоваме и да не сме толкова втренчени в себе си. Трябва да си помагаме!


Вижте още: Бисер Маринов: Не съм лошото момче на българското кино

Отговор