Опасни ли са телефоните за тийнейджърите

В новата си книга „Тийнейджърският мозък“ неврологът Франсис Елизабет Дженсън обяснява на какво се дължат резките смени на настроението при тийнейджърите и хейтърско отношение към света.
В поредица от статии ще ви представим най-важните въпроси и техните отговори поставени в книгата на д-р Дженсън относно реакциите на хората в тяхната младежка възраст.

Ето и днешните:

ВЛИЯЯТ ЛИ ИМ ЗЛЕ СМАРТФОНИТЕ?

Навсякъде, където има тийнейджъри ще намерите и смартфони, таблети, видео игри и лаптопи.
Тяхната натрапчива нужда да бъдат дигитално свързани се развива на две нива – поведенческо и биохимично. Младите им мозъци много лесно биват провокирани и с всяко надникване в телефона те освобождават тези „уау!“ моменти в главите си.
Когато отворят съобщение настъпва прилив на допамин. Всъщност високите нива на допамин се задействат в мозъка на тийнейджъра толкова лесно само от пускането на любимата видео игра или iPhone, колкото от алкохол, секс или бързи коли.
Обезпокоително е вманиачаването по някоя игра при юношите до такава степен, че да липсват други занимания. Ако се появи такова пристрастяване може да има незабавен и продължителен негативен ефект върху мозъка, да повреди способността му да взима решения, както и да запаметява и обработва информация.

Young-women-texting-on-the-phone
Освен това различни проучвания откриват връзка между депресията, лошото представяне в учебна среда и неспособността да обуздаеш времето прекарано онлайн.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ: Незрелият тийнейджърски мозък е неспособен сам да наложи лимити върху своя „виртуален живот“, затова е важно да бъдете напълно ясни относно това колко време позволявате на вашето дете да прекарва на своя компютър или телефон – ограничение от не повече от 1-2 часа дневно е идеално.
Също така им предложете алтернативни занимания от „реалния живот“. Ако не спират да се оплакват – изскубете кабела и обвържете ползването на компютъра с писането на домашно.

Повече за тийнейджърските проблеми четете в “Защо забравят тийнейджърите”,  “Защо правим глупости като тийнейджъри“, “Какво превръща сладките деца в гневни тийнейджъри” и “Защо тийнейджърите будуват нощем и спят денем“.

Отговор