Приказна красота: Скалите над Лакатник

Лакатник
Снимки: Асен Тодоров

На шега наричат Лакатник Големия каньон на България. Наистина, скалите тук не са така внушителни и толкова масивни, но красотата им е все така удивителна. Това е причината

Лакатник да е магнит

не само за туристи, дошли да се отърсят от шумотевицата на града и да се разходят сред природата. Червените пясъчници и варовици привличат катерачи от цял свят и не на шега са наречени “люлката на алпинизма в България”.

Лакатник
Гледка към селото и реката.

Местността Лакатник се намира в котловина, оградена от върховете Яворец, Гарван, Куленица и Лехчевица в Западна Стара планина, на юг от Врачанския балкан. Едва на 50 км северозападно от София, на няколко километра от едноименното село и гарата на Искърското дефиле. Името Лакатник идва от рида, покрай който се извърта река Искър при гарата – силно наподобяващ сгънат човешки лакът. На това място се събират и реките Пробойница и Искър, а при едноименното село има друга лъка (място на събиране на реки).

Уникалните природни образувания представляват скален венец с височина до 250 м. С малко въображение тук лесно можете да различите фигури на пирамиди, кули, крепости, хора. Впечатляващите скални зъбери са причината Лакатник да примамва алпинисти от различни части на света.


Вижте още… една гледка, която спира дъха – Врачанския Балкан


За пръв път скалите тук са покорени от трима български катерачи през 1931 г. Три години след това доброволци започват да осигуряват с клинове и карабинери непристъпните зъбери, надвесени над река Искър. Една от атракциите в района е заслонът Орлово гнездо – симпатичната къщурка, кацнала като самотна птица под един от върховете, която няма как да не сте забелязали, ако сте пътували с влак в тази посока. Заслонът е построен през 1938 г., а през 2000 г. е реставриран от група ентусиасти. В района има над 350 маршрута с различна степен на трудност.

DSC_2840
Пътят, който минава покрай Искърското дефиле.

Какво може да видите тук?

Макар че денивелацията е внушителна, районът е изключително достъпен за обикновени туристи. Преди милиони години

чудните скали на Лакатник

са се намирали на дъното на море затова, ако се вгледате може да забележите отложилите се останки на морски животни в скалите. Но освен впечатляващите скални зъбери, Лакатник примамва туристи с още красоти – пещерите, които скалите крият в пазвата си.

Една от най-интересните е Темната дупка – с дължина от около почти 9 км. В нея е сгушено малко езерце, до което се стига без никакви проблеми, а другата изненада е подземен водопад. Това е третата по дължина пещера в България. До нея се стига по специални стъпала, снабдени с парапет. Ако сте решите да посетите Темната дупка, знайте, че не е лошо да си вземете фенерче, тъй като пещерата не е електрифицирана. А и все пак неслучайно се казва и Темната дупка.

В близост до Лакатник се намира и

манастира Седемте престола

който е в отлично състояние и предлага възможност за нощувка на приемливи цени. Най-подходящото време да посетите тази местност, разбира се, е пролетта! Затова не губете време – разгледайте снимките в галерията по-долу и дано те ви вдъхновят за една красиво пътешествие, недалеч от столицата. Защото разходката в Лакатник си заслужава (по всяко време на годината).

Lifebites.bg благодари на Асен Тодоров, който ни предостави фотографиите на това приказно местенце. Ако и вие обичате да запечатвате красиви местности в България или по света, не се колебайте да се свържете с нас, за да споделите ентусиазма и чара на видяното.

 

Отговор