Как България започна Третата световна война през 1952 г.

0
Седем години след като побеждава във Втората световна война Съветският съюз поставя началото на нов глобален конфликт.

През 1952 г. Съветският съюз, ръководен от Сталин, поставя началото на унищожителна Трета световна война, като напада Югославия, с помощта на армиите на верните си сателити България, Румъния и Унгария…

Корицата на броя на Collier's, посветен на хипотетичната Трета световна война.
Корицата на броя на Collier’s, посветен на хипотетичната Трета световна война.

Разбира се, както всички знаем, нищо подобно не се е случило и военният конфликт съществува само на страниците на американското списание Collier’s, което през 1951 г. посвещава цял брой на избухването на въображаема Трета световна война. В него се проследява всеки един детайл от конфликта – от първата атака до евентуалната окупация на Русия от ООН.

bumnou2ju1vcez6rsfke
Броят на Collier’s изобилства от карти на военните действия по време на Третата световна война.

 

Collier’s поканва някои от най-известните писатели и журналисти да напишат статии за броя. Сред тях са легендарният телевизионен журналист Едуард Мъроу (познат у нас от филма “Лека нощ и късмет”), Робърт Шерууд, Лоуел Томас, Маргарет Чейс Смит и Уолтър Уинчъл. За да е пълна илюзията, дори карикатурите, някои от които дело на известния художник от годините на Втората световна война Бил Молдин, са свързани с темата.

hvh3lc9bgl7mjpfl6m0j
Карикатурите в броя са дело на известния художник от годините на Втората световна война Бил Молдин.

Броят наCollier’s за Третата световна война е под редакцията на легендарния Корнелиъс Райън, който по-късно написва книгата Най-дългия ден (1959), в която разказва за десанта в Нормандия. С илюстрациите по темата се захващат някои от най-известните художници и резултатът е поразителен – някои от рисунките смразява кръвта с реалистичността си. Може би най-впечатляващи са илюстрациите на Чесли Боунстел, които показват Москва, Вашингтон и Ню Йорк след ядрена атака и които поразително напомнят на атентатите от 11 септември.

Cornelius Ryan
Броят на Collier’s за Третата световна война е под редакцията на легендарния Корнелиъс Райън.

Третата световна война започва с опита за убийството на Йосип Броз Тито на 10 май, 1952 г. Това предизвиква планирани от Москва бунтове в Югославия и Червената армия, подпомогната от войските на съветските сателити България, Румъния и Унгария напада страната. Американският президент Хари Труман заклеймява организирания от Кремъл преврат, но Сталин казва, че намесата на съветските войски е това, което югославският народ иска и не изтегля Червената армия от страната.

shszyznc8die45klpoes
Руснаците нападат Югославия с помощта на България, Румъния и Унгария.

В резултат на това ООН и САЩ и обявяват война на Съветския съюз и започват да бомбардират страната с ядрени оръжия. Съюзниците умишлено избягват бомбардирането на големите градове и се фокусират върху военни заводи и нефтени рафинерии. Руснаците отвръщат на удара със самолети с ядрено оръжие, които превъзхождат военновъздушните сили на ООН в съотношение пет към три. Те атакуват Германия, балтийските държави и Близкия Изток и войските на ООН са принудени да се изтеглят от всички фронтове, включително от Корея и Япония.

Спящите комунистическите клетки в западните страни са активизирани и започват поредица от саботажи и открити атаки, сред които и детониране на бомба на нюйоркската жп гара Гранд Сентръл. Междувременно съюзниците залавят сина на Сталин ген. Василий Сталин и го изпращат в лагер за военопленници.

Vasily-Stalin
Синът на Сталин Василий е заловен от Съюзниците и изпратен в лагер за военопленници.

Червената армия напада Северна Америка през Аляска и окупира част от територията на САЩ. Междувременно руснаците пускат атомни бомби над Лондон и други столици на съюзниците. С атомни бомби са поразени също така Детройт, Ню Йорк и Вашингтон. САЩ са атакувани отново с ядрено оръжие на следващата година, този път жертви са Чикаго, Ню Йорк, Вашингтон, Филаделфия, Бостън, Лос Анджелис, Сан Франциско, Норфолк и други градове. Всички те са поразени от ядрени ракети, изстреляни от съветски подводници. ООН започва да възръща позициите си след успешна атака над Червената армия навръх Коледата на 1952 г. и отново доминира във въздушното пространство над Европа.

h4clmo4lpsatqszpjtxe
САЩ и ООН бомбардират Москва.

След като преупреждават съветския народ за неизбежната ядрена атака, американски самолети пускат атомни бомби над Кремъл. Малко след това масирана атака на 10 хилядната съюзническа армия в Урал унищожава запасите на Съветския съюз от ядрено оръжие.

cgdy8e7qcxc0vdojlblc
Офанзива на силите на ООН над Съветския съюз.

ООН също така снабдява бойците от съпротивата в Съюза и сателитните й държави с оръжие и Червената армия започва да губи позиции под натиска на партизаните. Из целия Съветски съюз избухват бунтове. ООН започва офанзива на всички фронтове и руснаците започват да отстъпват. Евентуално Червената армия колабира под натиска на войските на ООН, които започват да окупират големите градове и региони, не само в сателитните държави, но и в самата Русия.

Сталин изчезва безследно и Лаврентий Берия  е провъзгласен за новия Председател на Съвета на министрите на СССР.
Сталин изчезва безследно и Лаврентий Берия е провъзгласен за новия Председател на Съвета на министрите на СССР.

Сталин изчезва безследно в началото на 1953 г. (по ирония на съдбата той умира на 5 март същата година) и началникът на съветските тайни служби маршал Лаврентий Берия, който ръководи съветската ядрена програма, е провъзгласен за новия Председател на Съвета на министрите на СССР.

Kasenkina
Оксана Касенкина с руският посланик Яков Ломакин през 1948 г.

Третата световна война приключва през 1955 г. с разпадането на Съветския съюз и окупацията на Москва от силите на ООН. Списанието Collier’s отбелязва победата със статии като “Отново почитаме Бог” от Оксана Касенкина, руска учителка, която през 1948 г. скача от третия етаж на Съветското посолство в Ню Йорк, за да се спаси от насилствено връщан в Съветския съюз. Броят завършва със статиите “Нова Русия” от икономиста Стюарт Чейс, посветена на въстановяването на Съветския съюз и “Свободни хора на работа” от лидера на американските профсъюзи Уолтър Ройтер, както и статия за откриването на въображаемите олимпийски игри в Москва през 1960 г.

Отговор