Защо забравят тийнейджърите

В новата си книга „Тийнейджърският мозък“ неврологът Франсис Елизабет Дженсън обяснява на какво се дължат резките смени на настроението при тийнейджърите и хейтърско отношение към света.
В поредица от статии ще ви представим най-важните въпроси и техните отговори поставени в книгата на д-р Дженсън относно реакциите на хората в тяхната младежка възраст.

Ето и днешните:

ЗАЩО ЗАБРАВЯТ ТОЛКОВА МНОГО?

Тревожите се, че вашето дете завинаги ще продължи да забравя спортния си екип? Или че повечето дни ви се обажда на работа, защото пак си е забравило ключа?
Това се случва, понеже те просто не могат да мислят за себе си. Когато става въпрос за паметта, техните мозъци все още правят незрели връзки, както в ранното детство – време, когато разчитат на нас за всички свои нужди.
По-сложните зони в мозъка и специално фронталният лоб, който освен за други неща отговаря и за паметта, продължават да се развиват докато навършат 20 години.

upset-girl-doing-homework
И въпреки че вашите тийнейджъри могат да претендират, че са страхотни в това да правят по няколко неща едновременно, особено да си пишат домашното, докато гледат телевизия, те всъщност са доста безпомощни в това.
Следователно проблемът се задълбочава, когато юношите бъдат помолени да направят повече от едно нещо наведнъж.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ: Бъдете търпеливи с тях, защото колкото повече правят едно нещо, толкова по-способни ще бъдат да запомнят как да го направят следващия път.
Също така, колкото и изтощително да им се струва, препрочитайте заедно по веднъж на ден списък с нещата, които трябва да запомнят от домашната си работа или трябва да направят преди да напуснат къщата, когато тръгват за училище, докато евентуално овладеят умението да ги правят без ваша помощ.

Повече за тийнейджърските проблеми четете в “Защо правим глупости като тийнейджъри“, “Какво превръща сладките деца в гневни тийнейджъри” и “Защо тийнейджърите будуват нощем и спят денем“.

Отговор