Как да контролираме негативните си емоции

Има варианти да се научим да се справяме със собствените си нежелани емоции.

Няма нищо по-хубаво от силните емоции, които само ние хората сме привилегировани да изпитваме. Щастие, радост, смях, любов, страст, вълнение, удовлетворение. Но освен всички тези положителни емоции, понякога буквално като лавина ни връхлитат и негативни, които често не сме в състояние да контролираме. Гняв, страх, завист, ярост, разочарование, злоба, тревожност…

Има моменти, в които точно тези нежелани емоции ни завладяват и ни провокират да действаме абсолютно първосигнално. Без да ни дадат шанс дори да помислим или да преброим до десет преди да реагираме, както гласи обичайният съвет за подобни ситуации. Тези емоции са своенравни и трудно се поддават на контрол. Днес много специалисти (психолози, терапевти, консултанти) ни подават ръка в тази неравна битка като предлагат различни

техники за справяне с нежеланите емоции  

Според някои подобен контрол може да бъде установен по-лесно с помощта на терапии, провеждани от квалифицирани специалисти. Физическата активност, йога упражненията, системните медитации и други подобни техники за справяне с гнева и напрежението също са от полза. При всяко положение обаче това начинание си остава една нелека задача.

Днес в Lifebites.bg решихме да споделим с вас 5 съвета на професионалния терапевт и автор в Психологията днес Сюзън Уитбърн за начина, по който по-лесно да се справим с нежеланите си емоции. Ето как бихме могли да си помогнем в битката с тях.

Сюзън Уитбърн
Сюзън Уитбърн, терапевт и автор в Психолодията днес.

Винаги избирайте ситуацията

Това е първият съвет на Сюзън Уитбърн. Тя препоръчва да избягваме обстоятелства, които знаем, че биха могли да провокират у нас нежелани емоции.

“Ако знаете, че имате склонност да се изнервяте, когато бързате (както и да се ядосвате, когато другите ви карат да чакате) – тогава не отлагайте нещата за последната минута.

Излизайте от вкъщи или от офиса 10 минути преди времето, в което трябва да го направите. Така няма да бъдете обезпокоени от пешеходците, колите или бавния асансьор. Аналогично, ако имате някой познат, който намирате за ужасно досаден – Помислете как да ограничите допира и срещите си с него.”


Променяйте ситуацията

Това е втората насока, която дава Уитбърн. Тя изказва мнение, че вероятно една от емоциите, които най-често не можем да овладеем, е силното разочарование.

“Например, иска ви се да поднесете “перфектната” вечеря на приятелите и семейството си. Но неминуемо

всеки път нещо се обърква

Причината за това е фактът, че сте се прицелили твърде нависоко. Променете ситуацията като намерите и изберете рецепти, които са адекватни на степента на вашите кулинарни възможности. Може и да не сте способни да приготвите идеалното суфле, но със сигурност можете да направите чудесен омлет със зеленчуци.“


Изместете фокуса на вниманието си

Това е третата препоръка на Сюзън Уитбърн за справяне с нежеланите емоции.

“Да речем, че постоянно се чувствате по-непълноценни от хората около вас, които винаги изглеждат перфектно. В спортната зала сте и не можете да направите нищо освен да наблюдавате показанията на кантара, които отчитат, че другите са успели да свалят три пъти повече килограми от тези, които вие бихте могли. Привлечени от тях като от магнит, не можете да се контролирате, гледайки с почуда и завист към това, което те са успели да постигнат”

– казва Сюзън Уитбърн и допълва: “Ако изместите фокуса на вниманието си от тях към вашите лични спортни постижения, това ще ви помогне да се чувствате по-уверени в собствените си възможности. Нещо повече – фокусирайки се върху това, което правите, и в самия процес, вие най-сетне ще започнете да постигате целите, които сте си поставили.”


емоции
Когато се чувстваме зле от липсата на контрол над емоциите, можем да последваме един или няколко от съветите описани тук.

Опитайте да промените мисленето си

“В основата на нашите най-дълбоки емоции стоят вярванията, които ги подклаждат. Чувствате тъга, когато вярвате, че сте загубили нещо. Гняв, когато решите, че някоя важна за вас цел е била осуетена. Щастие, когато вярвате, че нещо хубаво се случва в живота ви. Чрез промяната в мисленето, може и да не успеете да промените самата ситуация. Но най-малкото ще промените начина, по който вярвате, че ситуацията ви се отразява.

При когнитивното преосмисляне вие измествате мислите, които ви водят към нещастието с мисли, които вместо това ви отвеждат до радостта или най-малкото – задоволството”, обяснява професионалният терапевт. Според Сюзън Уитбърн:

“Хората, страдащи от социална тревожност често вярват, че ще се изложат пред останалите, заради своите социални гафове. На тях може да им бъде помогнато да се успокоят чрез интервенции, които да им помогнат да осъзнаят, че хората не ги съдят толкова строго, колкото те вярват.“


Променете своя отговор, реакцията си в създалата се ситуация

Това е последната от петте препоръки за овладяване на негативните емоции, които Сюзън Уитбърн дава.

“Ако всичко останало се провали и не можете да избегнете, промените, смените фокуса си или промените мисленето си в дадена ситуация и емоцията все пак изплува, има една последна стъпка в регулирането на емоциите. И тя е да наложим контрол над нашите реакции.

Сърцето ви може да бие до полуда заради неприятното усещане, когато сте разтревожени или ядосани. Направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Може да затворите очите си.

Целта е да се успокоите

Аналогично – ако не можете да спрете да се смеете в ситуация, в която всички са сериозни или тъжни – съберете всички свои вътрешни ресурси и накарайте себе си поне да махнете усмивката от лицето си. Така че поне външно да промените експресията си, ако не самото настроение, в което се намирате.”


Вижте още… какво е емоционалната интелигентност и защо е важна.

Отговор