Мъдри мисли от индийския Учител и духовен водач Ошо

Ошо
Духовният водач Ошо има последователи по целия свят.

Чандра Мохан Джайн, известен с псевдонима Раджниш, а по-късно снаименованието Ошо, се ражда на 11 декември 1931 г. Той е съвременен индийски мистик, философ, Учител, духовен водач и основател на собствено религиозно учение – Раджниш.

През годините Ошо се е доказал като велик мислител

и думите му вдъхновяват редица поколения по целия свят. Има издадени над 600 книги.

Споделяме с вас част от най-емблематичните му и докосващи мъдрости.

Приятно четене!

Ошо
Ошо се доказва през годините като велик мислител и философ.

Животът – това е тайна. Тя не може да бъде предсказана. Но има много хора, които биха искали да живеят с предсказан живот, защото тогава нямаше да има страх. Всичко щеше да е определено и нямаше да има съмнения за нищо.


Запомни: Ако обичаш силно, няма да ти остане много време и енергия да се ядосаш. Ако изобщо не обичаш, ще имаш много време и енергия да се ядосваш и ще търсиш ситуациите, в които да се ядосваш.


Какво значение има кой е по-силен, по-умен, по-красив, по-богат? В крайна сметка има значение дали ти си щастлив или не.


Обърнете внимание на хората, след срещата с които, нещо светло и щастливо се установява в душата ви. И ги пазете!


Има само една религия на света и тази религия е да си щастлив. Всичко друго е без значение и е неподходящо. Ако си щастлив, ти си прав; ако си нещастен, грешиш.


Само изглежда, че всичко се плаща с пари. В действителност всичко ценно в живота се плаща с парченца от душата.


Слушайте по-съзнателно. Събудете се. Когато почувствате, че ви е омръзнало се побутнете. Себе си, а не другия. Отворете очите си. Пробудете се. Слушайте отново. Този, който може да е щастлив сам, е истинска личност. Ако щастието ти зависи от другите, то ти си роб, ти не си свободен!


Позволете си лукса да не общувате с неприятни хора!


Няма нищо невъзможно, ако до вас има някой, който вярва във вас!


Пътят на сърцето е път на смелостта. Той означава да живееш в несигурност, да живееш в любов и да се уповаваш; той означава да навлезеш в непознатото. Той означава да оставиш миналото и да позволиш на бъдещето да бъде.


Хората приемат всичко толкова сериозно, че това става бреме за тях. Научете се да се смеете повече. За мен смехът е толкова свят, колкото и молитвата.


Ако можете да съчетаете едновременно свобода и любов, то нищо повече не ви трябва. Вие вече имате всичко, заради което е даден животът.


Всички ние сме уникални. Никога не питайте никого, какво е правилно и какво не. Животът е експеримент, в хода на който следва да се изясни какво е правилно и какво неправилно. Понякога може да постъпите неправилно, но това ви дава съответния опит, от който вие ще получите облага.


Тъгата дава дълбочина. Щастието дава височина. Тъгата дава корени. Щастието дава клони. Щастието е като дърво, извило клоните си в небето, а тъгата е като корените, забили се в недрата на земята. И двете са необходими – колкото отива на високо, толкова се впива надълбоко. Всичко това става едновременно. Колкото по-високо е дървото, толкова по-дълбоки ще бъдат неговите корени. В действителност, това винаги се случва пропорционално. Това е балансът на живота.


Желанието да бъдеш необикновен – това е много обикновено желание. Да се отпуснеш и да бъдеш обикновен – това е наистина необикновено.


Когато някой ни наранява, той самият е дълбоко нещастен. Щастливите хора не злословят, не вършат злини. Щастливите хора живеят в друга реалност.


Да си жив е подарък, да си щастлив е избор – твоят избор.


Отношенията не могат да достигнат до нивото, когато няма проблеми. Ако видите такива, в които няма проблеми, значи няма и отношения!


Всяко действие води до незабавен резултат. Просто бъдете бдителни и наблюдавайте. Зрелият човек е този, който е наблюдавал себе си, и е открил какво за него е правилно и какво неправилно; какво е хубаво и какво е лошо. И благодарение на това, че е открил това сам, той има огромен авторитет, даже ако целият свят говори нещо друго, за него нищо няма да се промени. Той има собствен опит, на който може да разчита и това е достатъчно.


Вие се променяте във всеки един момент. Вие сте река. Сега тя тече в едно направление и климат. Утре в друго. Нито веднъж не съм виждал едно и също лице два пъти. То се променя. То постоянно се променя. Трябва да имате проницателни очи, за да видите това. В противен случай, прахът пада, и всичко става постарому; изглежда, че всичко вече е било.


Когато ви се струва, че всичко около вас се руши, започнете да мислите какво да построите на празното място!


Намери покоя в собствената си душа. Всичко останало само ще те намери!


Бъди човек, който дава. Споделяй всичко, което имаш! И помни: аз не правя никакво разграничение между малки и големи неща. Ако можеш да се усмихнеш с цяло сърце, да подържиш нечия ръка и да се усмихнеш, това е творчески акт, един велик творчески акт. Просто прегърни някого до сърцето си и това е творчество. Достатъчно е да погледнеш някого с любящи очи. Просто един любящ поглед може да промени целия свят на един човек.


Бъди смел и не бягай от нищо. Където и да те заведе вътрешният ти живот, отивай. Понякога ще те отклонява от правия път, но лутането е част от живота.


Животът е едно постоянно предизвикателство да опознаеш себе си.


Да отлагаш е просто глупаво. Утре пак ще трябва да решиш, така че защо не днес? Нима мислиш, че утре ще си по-мъдър? Нима мислиш, че утре ще си по-жизнен? Нима мислиш, че утре ще си по-млад, по-свеж от днес? Утре ще бъдеш по-стар и смелостта ти ще е по-малка; утре ще си по-опитен и хитростта ти ще е по-голяма; утре смъртта ще е по-близо и ще започнеш да се колебаеш и да се страхуваш повече. Никога не отлагай за утре. Кой знае, утре може да дойде, а може и да не дойде. Ако трябва да решаваш, трябва да решиш в този момент.


Вижте още: 15 вдъхновяващи цитата от Буда

Отговор