Лучано Павароти: Символът на оперното изкуство

Лучано Павароти
Лучано Павароти е най-продаваният изпълнител на класическа музика за всички времена.

Той е един от най-талантливите и прочути тенори на 20-и век. Въпреки че ако кажем най-добрият, едва ли ще сгрешим. Гласът му е карал милиони хора по света да настръхват и не по-малко да се разплакват пред красотата и мощта на звуците му. Лучано Павароти е символ на оперното изкуство в целия му блясък и необхватни възможности. Дори и днес името му не спира да се споменава, а множеството му записани арии да се слушат от хората по цялото земно кълбо.

Лучано Павароти

се ражда на 12 октомври 1935 г. в покрайнините на Модена, Северна Италия. Баща му Фернандо Павароти е хлебар по професия, но обича да се занимава, макар и непрофесионално, с пеене. Майка му Аделе е работничка в местната тютюнева фабрика. Тя е лишена от възможността да кърми малкия Лучано, заради влошеното от тютюневите изпарения качество на кърмата ѝ. Ето защо за Павароти младши и още едно бебе е намерена обща дойка.

Не знам какво е имало в кърмата на тази жена, но и италианският тенор, и другото бебе сякаш са закърмени с огромен талант и любов към музиката. Кое е другото бебе ли? Самата Мирела Френи – талантлива певица и втора съпруга на Бас номер едно в света – българина Николай Гяуров. Павароти и Френи остават свързани за цял живот и в по-късните си години правят множество превъзходни дуети и записи заедно.

Лучано Павароти
Съдбата сякаш не случайно свързва Павароти и Мирела Френи още от раждането им.

Преди това да се случи обаче предстоят няколко

трудни и не дотам успешни години

в биографията на Лучано Павароти. Когато завършва гимназиалното си образование, пред бъдещия световноизвестен оперен тенор се откриват три възможности за професионална реализация. Колебанията му са между математиката, футбола и пеенето. Смятането му се отдава страшно много. А футболът вече е негово хоби – той е един от най-талантливите играчи в местния младежки отбор.

Подобно на своя колега Хулио Иглесиас, Павароти също се изявява на вратарската позиция. След драматично колебание, бъдещият покорител на оперните сцени все пак избира музиката. И слава Богу! Младежът сключва неписан договор с родителите си, че те ще го издържат до 30-тата му годишнина и ако дотогава не е постигнал нужните успехи в музикалното поприще, ще си потърси друга,

“по-сериозна” работа

Лучано Павароти започва да взима уроци по музика при някои от най-известните по това време преподаватели. А по-голямата част от тях го консултират напълно безплатно, заради огромния му талант. Първата по-голяма музикална изява на италианеца е през 1955 г. на Международния музикален фестивал Айстедфод в Уелс, на който неговата музикална формация печели първа награда.

“ЗА МЕН СЪЗДАВАНЕТО НА МУЗИКА Е НАЙ-РАДОСТНОТО ВЪЗМОЖНО  ДЕЙСТВИЕ. НАЙ-СЪВЪРШЕНОТО ИЗРАЗЯВАНЕ НА ВСЯКА ЕМОЦИЯ.” 

Споделя години по-късно безумно талантливият тенор.

Но пътят към предстоящата му слава се оказва труден и доста трънлив. В началото на кариерата си той е принуден да работи като учител в начално училище, а по-късно и като застрахователен агент, за да се издържа. Заради чара и откритостта, които носи, Лучано Павароти се оказва доста успешен в застрахователното дело. Докарва си и не лоши доходи. Но не след дълго разбира, че постоянното говорене с клиентите уврежда гласа му. И се отказва от бизнеса.

Лучано Павароти
През 1965 г. Павароти прави дебюта си в Ла Скала, разбира се в компанията на Мирела Френи. Постановката е любимата му – Бохеми.

В същия период гласовитият тенор няма и кой знае какви музикални изяви. На път е да се откаже и от музиката, обезверен за своите музикални способности и реализация. Като последен опит Лучано Павароти решава да се яви за втори път на оперния конкурс Ахиле Пери през 61-ва,

пък каквото сабя покаже

Надеждите му заслужено се възраждат, след като печели музикалната надпревара. Включен е в Бохеми на Джакомо Пучини като Рудолфо в театъра на Реджо Емилия и оперната му кариера официално стартира. Тази роля и в бъдеще остава една от най-обичаните и емблематични за певеца. Следват брилянтни изпълнения на сцените на оперните театри не само в Италия, но и в цяла Европа. Сред тях – Милано,  Амстердам, Белград, Будапеща, Анкара, Виена, Барселона, Лондон, Рим и др.

Става ясно, че оперният му талант е не само безспорен, но и покоряващ, въздействащ и много, много могъщ. През 1972 г.

Лучано Павароти прави запис на дебютната си опера

в компанията на Мирела Френи и Николай Гяуров, под вещото ръководство на прочутия диригент Херберт фон Караян. Според критиката именно този запис е най-добрият, правен някога в дебрите на оперното изкуство. А най-добрият изпълнител, превъплъщавал се някога в ролята на Рудолфо, безспорно е големият Лучано Павароти.

В следващите няколко години италианецът добива световна слава и се утвърждава като един от най-знаменитите тенори в историята. Концертите му освен в Европа се пренасят и по сцените в САЩ, Австралия и в различни други точки по световната оперна карта. Печели безброй престижни награди, сред които Кавалер на Големия кръст – най-престижния орден за заслуги в Италия и много други.

Може би най-ценно от всички грамоти и спечелени статуетки се оказва едно друго отличие. Признанието, че Лучано Павароти се превръща в ненадминат покорител и любимец на сърцата на оперната (и не само) публика. Хората по целия свят го обожават и не пропускат неговите спектакли, записи, телевизионни концерти и всякакъв род други изяви.

Често е наричан Майстор на горното до. Заслужено се превръща в

Лучано Павароти
Любимото хоби на тенора е рисуването. През 1986 г. той прави своя собствена изложба с рисувани от самия него картини.

най-продавания класически изпълнител

в историята. И заслужена част и лице на феноменалното оперно трио Тримата тенори, създадено в началото на 90-те заедно с Пласидо Доминго и Хосе Карерас. Триото направи истинска революция не само в областта на оперното изкуство, но и в музикалната история изобщо. Не толкова доволен от постигнатото обаче е самият Павароти. Той споделя:

“АЗ СЪМ ПЕРФЕКЦИОНИСТ. И ВИНАГИ СИ МИСЛЯ, ЧЕ БИХ МОГЪЛ ДА СЕ СПРАВЯ ОЩЕ ПО-ДОБРЕ, ОТКОЛКОТО СЪМ СЕ СПРАВИЛ. ДОРИ КОГАТО СЪМ СЕ СПРАВИЛ НАИСТИНА ДОБРЕ.”

В личен план – накратко

Лучано Павароти се жени за първата си съпруга през 1961 г. Става дума за Адуа Верони, с която има 5-годишна връзка преди брака. Семейство са в продължение на цели 34 години. Двамата стават родители на три дъщери – Лоренца, Кристина и Джулиана. Но Павароти се влюбва в два пъти по-младата от него Николета Мантовани. Според слуховете именно тя е причина за разпада на първия му брак. В своя защита Мантовани споделя пред Daily Mail:

“Известно време преди да се запознаем, той вече не живееше с тях като семейство. А и не можеш да се влюбиш, ако вече си влюбен, нали така?!“

Втората съпруга на оперния тенор му ражда близнаци – момче и момиче, но за съжаление, след настъпили усложнения момченцето издъхва.

Павароти
Обединяването на Тримата тенори – поредният и може би най-висок връх в кариерата на Лучано Павароти.

Говорейки си за неповторимия Лучано Павароти, в края на текста няма как да не споменем още една важна черта от характера и личността на блестящия творец. Освен музиката, имаше още едно много важно нещо в живота на италианския звезден тенор.

Да помага на хората

Познати, непознати, малки, големи, бели, черни… За него това нямаше значение. Той отваряше сърцето си и подаваше ръка на всички хора, изпаднали в нужда. Сирачета, деца и възрастни в затруднено положение, бежанци, хора, пострадали от войните… Той беше готов да помогне на всекиго, защото Лучано Павароти бе приел каузата да се раздава за хората за своя лична мисия и я следваше неотлъчно до самия край на живота си.

Макар рано и твърде болезнено, този миг за съжаление настъпи. Големият изпълнител ни напусна на 6 септември 2007 г. Но въпреки тъгата и сълзите, пролети за него, ние можем да се наречем истински щастливци. Защото той ни завеща безмерното си изкуство и талант, на които и до днес можем да се възхищаваме без ограничения. Предлагаме ви да го направите веднага с едно от най-емблематичните изпълнения на италианския тенор и истински човек – Лучано Павароти и колегите му от незабравимото трио Тримата тенори.


Вижте още историята на друг велик италиански тенор Андреа Бочели, за когото пътят към голямата сцена е открит от самия Лучано Павароти

Отговор