Как гората лекува психично болни хора

гората
В гората всеки може да открие част от загубеното си спокойствие.

Всички чудесно знаем, че един от най-добрите и сигурни начини да се справим с високите нива на стреса, е да отидем поне за няколко часа сред природата. Разходката сред полята, планините, гората могат да се окажат най-мощният лечител за много от нашите емоционални проблеми. Но един експеримент, проведен в щата Орегон през 1972 г., доказва категорично, че освен на здравите хора, престоят в гората е в състояние да помогне и на хората с тежки психични отклонения.

От 1950 г. до началото на 70-те години на миналия век броят на хората, приведени в психиатрични заведения в Америка,

буквално намалява наполовина

Това се случва благодарение на все по-новите и подобрени лекарствени препарати, които се появяват на пазара. Те подпомагат лечението на психично болните пациенти, като им позволяват да се лекуват от вкъщи. А самото въздействие върху проблемите им се оказва също толкова ползотворно, както и ако пациентите са настанени в клиника. Но като изключим фармацевтичния бум, съществува още един не по-малко важен фактор, довел до горепосочените положителни резултати.

По това време се появява схващането, че досегашната практика тези хора да бъдат държани в огромни институционални сгради, със специфичен и контролиран режим, вероятно не е най-доброто нещо за тях. Точно обратното. Че подобен подход към тях им се отразява зле и дори влошава състоянието им, вместо да им помага да се лекуват. Тези разсъждения са първата важна стъпка, довела до идеята и реализацията на експеримента в Орегон.

Какво представлява експериментът с психично болните в гората?

гората
По време на експеримента 51 пациенти са заведени на къмпинг в гората.

През 1972 г. 51 от най-проблемните пациенти от Oregon State Hospital са отведени в гората за повече от две седмици. Сред тях са хора с тежки психози, склонни към насилие, както и такива, извършили сериозни престъпления, вследствие на своите психични заболявания. Най-общо можем да кажем за психозата, че е тежка психическа болест, която се характеризира със загуба на контакт с реалността и дълбоко нарушаване на връзките с другите хора.

Заедно с пациентите в гората са изпратени и точно толкова – 51, служители, които да ги наблюдават и да се грижат за тях, ако и когато е необходимо. Идеята на експеримента обаче е като цяло да се избегне моделът, налаган в психиатричните болници. А на самите пациенти да се даде много повече свобода – в огромно, отворено отвсякъде пространство. Без задължителните практики и служебни отношения с останалите. В това число и със самия персонал.

Идеята за експеримента е на болничния надзирател Дийн Брукс и на планинския водач Лют Джерстад. Двамата се чудели:

“Какво би станало, когато бъдат изведени тези пациенти “далеч извън строгата сигурност” и бъдат заведени на място, където “няма ограничения”, сред “останалите от нас, които все още не са освидетелствани като луди.”

Това пише в бележките си Джон Фрок. Репортер на списание LIFE, който също участва в експеримента, документирайки в снимки и изречения случващото се.

птичка
Вероятно и песента на птиците е подпомогнала процеса.

По негови думи идеята на двамата мъже е проработила и дала положителни резултати. Но това сочат и самите факти, доказани след експеримента.

Как протича и какви са резултатите от експеримента?

Както вече споменахме, 51 пациенти с тежки психически заболявания са заведени на къмпинг в гората за малко повече от 2 седмици. Взаимодействието им с природата в условията, предложени от организаторите, оказва изключително благотворно влияние върху тях. Ето и няколко конкретни примера:

Една от пациентките започва да се чувства много по-спокойна в собствената си кожа. Така прави нещата много по-леки освен за себе си и за всички, които се намират около нея.
Едно от момчетата-пациенти, което никога не говорело, започнало да се усмихва все по-често.
Друга жена, която се наложило да бъде физически пренесена на по-ранен етап от къмпинга, се превръща в топ пътешественик, когато се оказва, че може да приготвя уникално вкусни ястия от подръчните продукти.
Много от пациентите пренасят в гората навиците от институционализирания живот в клиниката, който водели до този момент. Например да си лягат, да се будят и да се разхождат в точно определени часове. Други обаче буквално разцъфват сред новата атмосфера и обстановка.
14 от участниците в експеримента са изписани от болницата, след като той приключва, отбелязват в сп. LIFE. Д-р Брукс им предписва медикаменти и продължава консултациите си с тях. Но е убеден, че престоят им в гората им е вдъхнал  увереността и куража, необходими им за подобна голяма промяна.

Това са само част от подобренията, настъпили по време на експеримента в Орегон. И някак звучат логично. В каквото и състояние психически или физически да се намираме,

гората може да ни помогне да се почувстваме по-добре

По-спокойни, отпуснати и някак по-нормални. Защото там – в гората или сред природата въобще, ние можем да бъдем себе си. Онова наше истинско аз – непритиснато от обстоятелствата и далеч от стреса.


Вижте още… Станфордският затворнически експеримент: Властта променя психиката

Отговор