В новата си книга „Тийнейджърският мозък“ неврологът Франсис Елизабет Дженсън обяснява на какво се дължат резките смени на настроението при тийнейджърите, избухливостта и хейтърско им отношение.

В поредица от статии ще ви представим най-важните въпроси и отговорите им, поставени в книгата на д-р Дженсън относно реакциите на хората в тяхната младежка възраст. (Повече за д-р Дженсън и работата й четете тук.)

Ето кои са първите днес:

ЗАЩО СТОЯТ БУДНИ ПО ЦЯЛА НОЩ И СПЯТ ПО ЦЯЛ ДЕН?

Когато са малки, децата ви се превръщат в същински чучулиги с тяхното ранно събуждане. Като тийнейджъри те стават вампиро-подобни същества, за които ставането от леглото преди обяд може да бъде истинско мъчение.
Причина за това е, че мелатонинът – хормон, който сигнализира на тялото ни, че почти е време за лягане, се освобождава два часа по-късно вечер в мозъка на тийнейджърите, отколкото при възрастните хора.

teenagers-9
И на сутринта, когато е време да стават за училище, мелатонинът все още обикаля из техните системи, предизвиквайки истинска борба с това да се събудят.

Времето, в което започват училищните занимания, принуждава подрастващите да продължават да се държат като чучулиги, но дойде ли уикендът, те се връщат към тяхната биологична същност на сови. Тогава остават будни до среднощ. След това се наслаждават на дългото спане и нищо не може да ги събуди, дори шума на прахосмукачка или бормашина.

И все пак, тези наспивания през уикенда не са достатъчни да компенсират липсата на сън в денонощията през седмицата – тийнейджърите се нуждаят от между 9 и 10 часа сън всяка нощ.

Твърде малкото количество сън може да бъде опасно

hqdefaultСпоред д-р Дженсън хроничното недоспиване може „да доведе до всякакви проблеми като затруднено учене до хулиганство, депресия, затлъстяване, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания.“

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ: За да помогнете на тийнейджъра да се пребори със своя естествен биологичен ритъм и да започне да си ляга по-рано, д-р Дженсън съветва да забраните екранното време (като телевизия, компютър или мобилен телефон) час или два преди лягане.

Насърчете го да прави упражнения, които ще изморят тялото му, ограничите газираните напитки, пържените храни, сладкишите и кофеина, които действат стимулиращо.

Следва продължение. Повече за „Тийнейджърският мозък“ и д-р Франсис Елизабет Дженсън четете тук.

Отговор