Дестинация: Нос Хорн

0

Едно частно пътуване –плаване развълнува стотици хора през изминалия октомври.

Трима българи, смели ентусиасти, моряци по душа и само един от тях професионалист в корабоплаването, решават да изпълнят заветна своя мечта – да предприемат дръзко плаване с яхта до Нос Хорн – трудно достъпна дестинация, намираща се буквално „на края на света”. Кирил Киров, Орлин Василев и Иван Моллов искат да развеят българския трибагреник, като гордо отнасят на лодката и знамената на своите родни общини – Бургас, Поморие и Карлово. Патриотично, нали?10805617_439199986228484_5763906096356996720_n

А Плаването е наистина сериозно и рисковано – не случайно Нос Хорн е известен като Морския Еверест.

Интересното на тази лична инициатива е, че екипажът и приятели осъзнават, че информационните технологии предоставят нови и неограничени възможности за споделяне на подобно пътуване с обществеността.

Ето защо, зад тримата мореплаватели и тяхното намерение се създава интерес и доброволчески екип, който спомага плаването да е споделено, публично, обществено достъпно. Те правят сайт и публикуват информация в специално създадената общност в социалната мрежа, наречена Нос Хорн. Медии също  приемат с интерес да подкрепят подобни различни „добри, нетипични, приключенски” новини и Плаването става една пътешественическа информационна кампания.

1965044_436806883134461_2150822616095397915_n

Всъщност, зад едно частно пътуване стоят няколко сериозни и наистина обществено значими теми, които докосват всички близо 2 хиляди приятели на Плаването Нос Хорн:

  •  Желанието да бъде развят българският флаг на края на Света и да бъде споделен този повод за гордост с българите по света!
  • Дръзновението да се преследват мечтите, колкото и труднодостъпни да са!
  • Възможността за пътуване, откривателство и пътешествия –пък било и от дивана във всеки български дом.

Интересна  тема е и паралелът – интересът на българина да открива нови места, да посещава, да покорява, в контраст с уседналостта и типичното му домошарство…

Ето как през няколкото месеца плаване и включвания от различни дестинации- от Сицилия, от Малага, от Майорка и от Кабо Верде, хиляди приятели се вълнуваха и пътешестваха от дома си, само през интернет, с лодката „Милена”.

Ronda Spain2Ронда, Испания

Като в истинско приключение, на яхтата и екипажа се случват доста премеждия – буря и скъсани платна, на 2 пъти лодката има нужда от сериозен ремонт. Поради това, същинското плаване до Хорн се отменя, а лодката плава без точни заявки, защото с вятъра, морето и изникналите непланувани обстоятелства  явно няма как да се случват нещата по план.10845923_437777679704048_1505494422184936371_n

В това продължително няколкомесечно събитие на страницата в социалната мрежа впечатляват топлотата на коментарите – в  постовете от различни дестинации, снимки с българи от всяка точка, където спират – българската диаспора гордо и гостоприемно ги посреща навсякъде. Факт е, че най-интересните пейзажи и изгледи от интересни места събират интерес и харесване почти колкото и такива с публикувана снимка на трапеза и „Наздраве”, показващи духът на сплотеност и българско гостоприемство по време на  дестинациите.

Защото българинът обича да пътува, но обича и домашния уют и времето прекарано пред трапезата с любими хора, скъпи гости, пък било то и непознати, но пък българи…

Впечатляващо е, че промяната в дестинацията не намира отражение в нагласата на приятелите в социалната мрежа – вълнуват се, подкрепят сърдечно екипажа, изключително естествено е прието недостигането на точката Нос Хорн.

 Плаването е важно не заради крайната точка, а заради самото Пътуване, гледките, емоциите, смелостта и споделеността му.

Повече снимки от плаването разгледайте във Фейсбук страницата на тримата приключенци и в галерията тук.

* В момента лодката се намира недалеч от Атина.

СПОДЕЛИ
Предишна статияЗа „трудните” деца и обърканите възрастни
Следваща статияБългарин се самоубива в нюйоркската опера
Маги Найденова
За мен... Многоспектърност. Не обичам рамки.:) Опит и ентусиазъм в много и различни сфери - НПО сектора, доброволчество, маркетинг, PR... Обществените каузи и теми, настроения, мислене са ми важни и с радост и вдъхновение, давам моя принос, колкото и както мога! Интересува ме, как можем да напрaвим по-добър Света около нас. И знам, най-важното-всичко започва от мен/нас! Знам, знам, какво ще кажат някои: "Една птичка пролет на прави!", но нали всички ние с нетърпение чакаме птиците, защото те са предвестник на Пролетта? Какво обичам? - Морето, животните, пътуването, европейското кино, позитивното мислене, различните философии и култури, стремежът към личностно развитие и летенето-но не това –буквалното с авиолиниите, а това-най-ценното-летенето на мисълта!... Какво ми е най-важно и ценно? - Да бъда вдъхновявана от малките неща! И да... подарявам усмивки! Общувайки, пишейки, работейки - да давам Теми за размисъл, Усещане за Специалност и Съпричастност, отношение на Грижа и Сърдечност. Защото, вярвам, че „В Даването-ние Получаваме!” Или както уважаваният от мен Робин Шарма казва: “Give more than you take. The Marketplace rewards generosity! - Дай повече, отколкото вземаш, пазарът ще се отблагодари щедро!” Последен щрих за мен: Мечтател съм. Мечтател с поглед в реалността.

Отговор