Плажове с вкус на детство

0
плажове
Патриотизъм е любовта към храната, която си ял като дете.

Виждаш ли тази диня? Никога не е била по-зряла, по-сладка, по-лятна. Докато я държа в ръцете си, вече я нарязвам с поглед. Няколко безвремия по-късно тя се топи в устата ми, а аз пак съм дете. Пак стъпвам по плажове с дъх на фактор 30+, вкус на бабина градина и цвят на синьо с кръпки от опънати чадъри.

И отново вярвам в Рая. Но не го търся. Защото, както се казва в онзи филм – Плажът:  “Раят не е място”.

„Това е мигът, в който усещаш, че си част от нещо истинско, и този миг живее в теб завинаги.“

плажове
Там, където пак сме деца и отново вярваме в корените си…

Виждаш ли този бряг? Никога не е бил по-усещан, по-истински, по-вечен. Докато стъпвам по него, вече съм стигнала вълнолома на миналото. Няколко безвремия по-назад, където пак сме деца и морето ни е до колене. Където посоката на лятото е ясна – към изгрева, без климатик в колата и дори без магистрали, били те и позакърпени.

И където отново вярваме в корените си. Вместо да търсим десетте разлики в плажовете на “съседна Турция и Гърция”. Защото, както казва китайският философ Лин Ютан:

“Какво е патриотизъм, ако не любовта към храната, която си ял като дете?”

плажове
Почивайки си, ние не търсим удобствата, а път към детството си.

Виждаш ли тази кърпа? Никога не е била по на мястото си. Докато лежа на нея, си спомням всички чужди плажове, към които я пришивах. Няколко граници по на юг или югозапад, където морето може и да е по-синьо, пътуването – по-оправдано, чадърите – по-изгодни. Но пясъкът е чакъл, а на места си е направо бетон, за да не ръбят едрите камъни наоколо.

И не че това намалява удобствата. Напротив – провокира още много, за компенсация. Но не ги търся. Защото, както си знаем с моята хавлия:

Най-щастливи сме там, където сме проливали някога най-искрените си сълзи.

За съборения от прилива замък, построен не с чакъл, разбира се. За спукания пояс, без който вълните ни изненадват с други дълбочини. И за парчето диня, изпуснато в пясъка. Полепнало с прашинки, които скърцат между зъбите.

Днес скърцаме със зъби и без пясък между тях. Заливи с морски таралежи ни бодат очите. Минаваме всякакви граници, за да не се минем в цената. А после се връщаме. Уморени.

Трудно е да догониш детството на непозната земя. 

Само по плажовете, накапани с неговия вкус, можеш да го уловиш… и едва тогава – да се излегнеш и да си починеш.

Вижте още: Бабата – вълшебна съставка от детството ни

СПОДЕЛИ
Предишна статияШофьорските книжки на знаменитостите
Следваща статияБългарско овчарче-шпионин, арестувано в Гърция
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор