5 причини да посетите село Ясна поляна

0
Ясна поляна
В Ясна поляна на всеки стълб край пътя има щъркелово гнездо. Снимка: Foter.com

Ясна Поляна е много повече от отбивка на път за морето. Ако сте се озовавали заклещени в трафика между Бургас и Созопол заради някоя катастрофа, вероятно сте минавали през селото транзит. Това е най-прозаичният начин

да стигнете до Ясна поляна

По-поетичният е да го изживеете така, както го представя книгата на издателство Ciela – Села и туризъм. Благодарение на пътеводителя за посоки и пътешествия из България, когато отклоненото движение от главния път ме насочва към Ясна поляна, с радост се сещам какво предстои да видя с очите си.

Едно необикновено село на 40-ина км южно от Бургас! Което си заслужава да посетите поради ред причини. Като например:

1. ЛЕВ ТОЛСТОЙ

Ясна поляна е единственото село в България, кръстено на родното място на руския писател – имението Ясна поляна край руския град Тула. В началото на ХХ век в българския му вариант са живели група толстоисти.

Ясна поляна
Картина на босия Лев Толстой от Иля Репин.

Което пък прави страната ни единствената в света, освен Холандия, където религиозно-етичното учение на автора, написал Ана Каренина и Война и мир, намира почва. В основата му стоят идеите за всеобща любов, равенство, не-насилие и свободен живот близо до природата.

Увлечени по тях, група последователи на Толстой навремето

създават своя колония

в тукашното село, което тогава все още се казвало Алан Кайряк. Колонистите са от различни места не само от България (бургазлии, софиянци, старозагорци), но и от Русия – сред тях има дори руски княз! Преименуването на Ясна поляна става по-късно, през 1934 г.

Дотогава приютилата се тук интелигенция се включва активно в живота на местните, като организира просветителски вечеринки. Започват да издават и собствено списание – Възраждане. Всеки нов брой от него е изпращан на Лев Толстой в Русия. Който се радва:

“То е едничкото списание в света, проповядващо смело нашите идеи.”

И дори пише статии, появили се за пръв път тъкмо на страниците на българското издание. За всичко това можете да научите днес от музейната

експозиция Българската Ясна поляна

открита през 1998 г. в читалището на селото. В музея е най-богатата колекция в България от толстоистка литература. А също и 105 писма, изпращани от българи до писателя в Русия и дарени по-късно на читалището тук. Находка е и урната с пръст от гроба на автора, който приживе дори планира да посети българските си последователи в Ясна поляна. Смъртта го застига по пътя.

Ясна поляна
Кръгът зад списание “Възраждане”. Това са и основателите на колонията.

И ако си мислите, че интересното минало изчерпва поводите за любопитство, нека добавим, че толстоистите не се задържат дълго тук. Нарочени от властта за новите богомили, те са гонени из страната и колонията им след няколко години се разпада. Онова, което остава във вълшебното селце край морето, е…

2. КРАСИВАТА ПРИРОДА

Сгушено в гънките на Странжда планина, и по-точно – в тази, образувана от течението на река Дяволска, село Ясна поляна е обградено от вековни гори. Местните хора ги наричат лонгузи.

Морето е само на 10-ина км

А в близост е и язовирът, захранван от Дяволска река, който е основен източник на вода за половин Бургас и за цялото Южно Черноморие. В северния край на селото минава и река Ропотамо.

3. ТРАДИЦИИТЕ

В Ясна поляна те са на особена почит. Най-вече нестинарството, както можете да видите всяка година, ако замръкнете в селото по време на празника на Св. Св. Константин и Елена.

Ясна поляна
Табелата на влизане в Ясна поляна е издялана от дърво.

Пролетта е време за кукерски игри. А лятото – за фолклорния събор и за годишния панаир на Ясна поляна. За пръв път тази година в началото на юни обявеният конкурс на събора приютява на една сцена над 200 индивидуални и групови изпълнители от цялата страна. Че дори и от Молдова. Наред с танците и нестинарските игри, сред атракциите в празничната програма се нареждат и народни борби.

Няма съмнение, че яснополянци отказват да допуснат забравата в селото си. И го държат живо, включително и чрез…

4. СИЛАТА НА ИЗКУСТВОТО

Тук редовно се организират писателски срещи, посрещат се гостуващи изложби. Но най-впечатляващ, разбира се, е най-старият симпозиум по скулптури от дърво.

Ясна поляна
Скулптура на Маргарита Иванова.

Провежда се всяка година в Ясна поляна още от 1983 г. и заради него в селото идват майстори на дървото както от Европа, така и от далечна Япония. Ако побързате и посетите странджанското село до края на юли, все още можете да ги видите да работят на открито – по улиците и на централния площад. Споделяйки с публиката уникалното преживяване по създаването на едно произведение.

Нищо чудно, че дори табелата за влизане в Ясна поляна е издялана от дърво! И докато сте тук, огледайте се и нагоре. Ритмичните потраквания, които чувате, може и да не са от чук и длето, а от… клюнове.

5. ЩЪРКЕЛИТЕ

Не е случайно, че дървените скулптури, които красят селото, често са тъкмо на щъркели. По всеки от стълбовете край главната улица в Ясна поляна ще видите щъркелово гнездо.

И птиците са си свили колония! Избирайки точно това парченце земя – на вдъхновение, артистична свобода и споделено спокойствие. До които си заслужава да се докосваме не само за да избягаме от трафика.


Вижте още… 11 причини да стегнете куфара за Бургас

Отговор