Българка убита със 17 удара с нож от любовника си китаец в нюйоркски хотел

0
33-годишната Мушана Балканска е убита от ревнивия си любовник китаец.

На 5 ноември, 1949 г. едно жестоко убийство, последвано от самоубийството на убиеца, хвърля в ужас Ню Йорк. Нюйоркската полиция намира телата на 33-годишната българка Мушана Балканска и 28-годишният й любовник Уей Хуан Куо в хотелска стая в горната част на Бродуей. Балканска работи в радиостанцията “Гласът на Америка”, а Куо е служител в китайското представителство в ООН. Разследващите установяват, че Балканска е убита от Куо със седемнадесет удара с нож. След като убива българката, китаецът ляга на леглото до нея и се наръгва шест пъти в гърдите. На сцената на местопрестъплението полицията открива 12-сантиметров ловен нож, с който е извършено убийството.

Screen Shot 2015-06-02 at 23.37.24
Уей Хуан Куо

Телата на Балканска и Куо са открити от пиколо на хотела, в който любовниците отсядат във фаталната вечер. Преди това двойката посещава постановка на балета “Спящата красавица” в нюйоркската Метрополитън Опера.

Landscape
Във фаталната вечер Балканска и любовникът й гледат балета “Спящата красавица” в нюйоркската Метрополитън Опера.

Мушана Димитрова Балканска е родена през 1917 г. в София, но заминава за Америка преди началото на Втората световна война и в края на 30-те получава американско гражданство. През 1940 г. българката живее в Паркърсбърг, Западна Вирджиния, а през 1945 г. завършва престижния девически колеж “Барнард” в Ню Йорк. Малко след това тя започва работа като преводач и говорител в българската редакция на американската държавна радиостанция “Гласът на Америка”.

Screen Shot 2015-06-02 at 23.22.16
Името на Мушана Балканска се споменава в архивите на Паркърсбърг, Западна Вирджиния, където българката живее през 1940 г.

Преди да започне връзка с китайския си любовник, Балканска е женена за Джон Золяк – 38-годишен американец, който работи за Държавния департамент на САЩ. Двамата се запознават покрай работата на Балканска в “Гласът на Америка”. Съпрузите са разделени от известно време и се виждат за последен път през юни, 1948 г. или година и седем месеца преди Балканска да бъде убита.

Полицията пристига на местопрестъплението 8 часа след учийството. Балканска е гола, а Куо лежи до нея по боксерки. Дрехите на българката са прилежно сгънати на стол в стаята заедно с ориенталски шал, който е подарък от любовника й.

Radio Voice Of America 1953
Мушана Балканска работи в българската редакция на “Гласът на Америка” в Ню Йорк.

Първоначално мотивите за убийството са обвити в мистерия. Разследващите не откриват следи от борба между двойката или предсмъртно писмо. По-късно полицията ще открие бележка от Балканска в квартирата на Куо, която ще хвърли повече светлина върху случая. В нея българката пише – “Ние сме такива, защото американските мъже ни дават всичко. Всичко освен любов…”

Американските разследващи заключават, че мотивът за убийството на Балканска е патологичната ревност на китайския й любовник, който понякога звъни на българката по 10-15 пъти на вечер. Разследващите установяват, че Балканска планира да се раздели с Куо от дълго време, но все не намира смелост да стори това. Служителка на хотела, която регистрира двойката във вечерта на убийството казва пред американската преса, че Балканска споделила, че Куо я заплашва с убийство, ако го напусне.

Убийството на Мушана Балканска предизвиква широк отзвук в американската преса. Полицията обаче отказва да разкрие подробности около личността на българката поради факта, че тя е бивш служител на “Гласът на Америка”, както и с обяснението, че това може да навреди на семейството й и особено на баща й, който е в концентрационен лагер в България.

Отговор