Искате да кръстите детето си Фейсбук? Не и ако живеете в Мексико

 Някои двойки по света (и у нас) са склонни да кръщават децата си с безобразни (уж забавни) имена.

В България липсва закон, който да контролира това и може да срещнете хора с имена като Желгъзко, Салфетка, Стадион, Перка, Рибка и т.н. (няма да  изреждам повече, за да не обидя някого!).

Не така стоят нещата по света. В много страни има забранени имена и макар да ви звучат безумно – забраната в повечето случаи е провокирана именно от факта, че някой е искал да кръсти детето си по този начин.

Вижте кои са най-интересните забранени имена по света подбрани от „MSN“.

AAaxiAEYahoo и FacebookВ щата Сонора, Мексико са забранени имената: Лейди Ди (Lady Di), Девствен (Virgin), Обрязване (Circumcision), Цезарово сечение (Cesarean), Фейсбук (Facebook), Яху (Yahoo), Личен (Private) или Ролинг Стоун (Rolling Stone).

Смята се, че тези имена са „изразяващи негативна оценка“, дискриминационни или безмислени.

AAaxdpV

Героите на Дж. К. Роулинг също са в списъка на забранените имена в Мексико.

Там да се кръщават деца с имена на герои като Хари Потър, Хърмаяни и останалите им другари от култовата поредица, не е разрешено.

Ако сте любители на популярните филми със супер герои и искате детето ви да бъде кръстено на някой от тях, също ще бъдете разочаровани. Имена като Батман, Терминатор, Робокоп, Роки, Джеймс Бонд, Рамбо и дори Покахонтас са забранени в Мексико.

AAaxt6V

Ето списък и с останалите най-популярни имена, забранени в различни точки на света:

Ябълка или Мечка (Apple или Bear). Да се наричат децата с имена на животни, плодове или зеленчуци е забранено в Малайзия.

Гейбриъл/Гавраил (Gabriel). Наскоро вътрешното министерство на Саудитска Арабия представи списък с около 50 забранени имена, които са в разрез с религията им. В него влизат имена като Malak (Angel – Ангел), Nabi (Prophet – Пророк) или Jibreel (Gabriel – Гавраил).

Мая. Въпреки, че са често срещани на запад, Мая, Линда и Лорийн са част от забранените имена в Саудитска Арабия.

AAaxvHx

Том. В Португалия не можете да кръстите детето си Том, Роб или Сами. Всичко би било наред ако името е Томас, но не и Том.

Мона Лиза също е едно от забранените имена в тази част на Европа.

AAaxmYW

@ (АТ). Китайска двойка решила да развихри въображението си и поискала да кръсти своето бебе така. Китайските власти категорично отхвърлили тяхното желание.

AAaxdpY

Осама Бин Ладен. Малко след терористичните атаки на 11 септември, властите в Кьолн, Германия отказали на турска двойка правото да кръстят детето си Осама Бин Ладен.

AAaxmYQ

Хитлер. Това име също е забранено в Германия.

AAaxqxl

Месия (Messiah). В САЩ през 2013 г. е забранено Месия да се използва като име на дете. Според указа това е титла, която може да носи само Иисус Христос. По-късно тази забрана е отменена.

AAaxmYU

Металика (METALLICA). В Швеция не може да се казваш Металика, Икеа или Кю (Q).

AAaxmYY

Принц (Prince) или други титли. Правителството на Нова Зеландия забрани титли като Принц, Принцеса, Крал, Майор, Сержант, Рицар да бъдат използвани като лични имена.

 Интересно, нали? А ако вие можеше да решавате – кои имена бихте забранили в България?

Отговор