Върнете се в миналото на Ню Йорк

0
миналото на Ню Йорк
Всяка червена точка от тази карта на Ню Йорк ви отвежда към снимка на мястото в миналото.

Под повърхността на всеки съвременен град се крие един цял друг свят от отминали времена, невидим за нас. В някои градове като Рим например, призраците от миналото съжителстват рамо до рамо с модерните му обитатели. В други градове като Ню Йорк, миналото е добре скрито, но понякога се проявява по най-неочакван начин.

Неотдавна пуснатият уебсайт OldNYC показва Ню Йорк така, както е изглеждал в миналото. Сайтът е дело на софтуерния инженер Дан Вандеркам, който успява да разположи около

40 хил. архивни фотографии

от колекцията на New York Public Library върху картата на града. Така само с един клик на съответната улица можете да видите как е изглеждало мястото в последните няколко десетилетия.

Вандеркам започва работа върху проекта в сътрудничество с персонала на New York Public Library през 2003 г. Начинанието е изцяло доброволческо и Вандеркам казва, че няма представа колко време инвестирал в него.

Дан Вандеркам
Дан Вандеркам

Преди да се захване с амбициозния проект Вандеркам живее в Сан Франциско, където прави друг подобен сайт, наречен OldSF. Ню Йорк има своите собствени предизвикателства, не само поради огромните си размери, но и заради начина, по който са форматирани снимките. Една от най-важните задачи е да се сканират печатните описания от гърба на снимките със софтуер за оптическо разпознаване на символи след което доброволци да коригират грешките.

“Надявам се, че по този начин потребителите ще споделят

свои собствени анекдоти за снимките

и ще подобрят качеството на информацията на сайта, като сигнализират за неточности и печатни грешки”, казва Вандеркам. Той също така се надява да добави времеви слайдер към сайта и да качи още снимки от колекциите на New York Public Library.

миналото на Ню Йорк
Хофман Айлънд е изкуствено построен през 1872 г. остров, в който Нюйоркската карантинна служба изпраща нюйоркчаните, страдащи от смъртоносни болести.

Но сайтът е доста впечатляващ и в момента. Освен изумителните фотографии, на него ще откриете много интересни истории. Така например малцина знаят, че Хофман Айлънд е изкуствено построен през 1872 г. остров, където Нюйоркската карантинна служба изпраща жителите, страдащи от смъртоносни болести като холера.

Сайтът OldNYC е наистина изумителен дори да не живеете в Ню Йорк и човек лесно може да изгуби часове в него.

Вижте още: Изумителни снимки от Ню Йорк през 80-те

Отговор