Еди Редмейн: Върви стъпка по стъпка… и остави съревнованието на другите

Еди Редмейн
Еди Редмейн

Днес ще ви разкажем за Еди Редмейн. Актьор с чудовищен заряд и талант. Защото освен нашумял напоследък покрай филма Момичето от Дания, Еди е свръх интелигентен, мил, сърдечен, британец, все пак… както и мечтата на всяка жена в любовта.

Кое е това момче?

Това са само част от продукциите, имали честта да внедрят Еди в себе си: Елизабет: Златния Век, Другата Болейн, Черната Смърт,  пиесата Червено (с награда Тони за най-добър актьор), Моята Седмица с Мерилин, Фантастични Животни и Къде да ги Намерим, Пътят на Юпитер, Клетниците (тук и пее), Момичето от Дания, Теория на Всичко. Еди е единственият мъж, роден през 80-те, получил така мечтания от мнозина Оскар.


Вижте още: Алисия Викандер – новата кино любимка


Отроче на Англия, Шотландия, Уелс и Ирландия, коктейл, от които тече във вените му, луничав, доста женствен посвоему, Еди живее в семейство на заможни родители (съдейки по учебните заведения, които е посещавал. Пример: Итън Колидж, такса:  £11 478, с три срока на обучение, умножено по въпросната сума).

Възпитаник на Eton College и Trinity College, Cambridge, знае всичко за историята на изкуството (дори чете лекции в престижното заведение). Еди е съученик на принц Уилям. Не зная кой от двамата е по-горд от този факт.

eddy2
Портрет на Еди като модел

Има голямо семейство и живот в Лондон.

Английска хармония в кралско синьо…

макар Еди да е далтонист. Родителите му – вероятно и доста прозорливи, освен щедри, го насърчават от малък да се занимава с актьорство.

Еди не е изключение и както голяма част от съвременните знаменитости, първо се изявява като модел. Сериозни като английското време и чая в 5, това включва ангажименти за Burberry и Vanity Fair. Дали поради това или защото стилът е закодиран във вкуса му, но в определен отрязък от живота си, Еди е избран за най-добре облечен мъж от списание GQ. И от още други знайни и незнайни медии. Стилен и истински.

С белоликостта си, малките симпатични точици по лицето, върлина в метър и 81, по-миловиден от повечето съвременни дами… Но всъщност само един истински мъж може да си позволи да изиграе жена…


Еди и Момичето от Дания


Това не е първото нежно превъплъщение на Еди. В Шекспировия театър Глобус, далечната и не толкова 2002 г., Еди играе Виола в Дванайсета нощ. Ще обърнем особено внимание на една от последните му ленти, съвсем нехронологично.

eddie-redmayne
Еди Редмейн в Момичето от Дания.

Филмът, който отне на своите автори повече от десетилетие, е една елегия за тялото, физическото му измерение, колко тясно може да бъде то, особено, когато в теб се борят две личности, всяка една силна и опитваща се

да спечели надмощие

Лили, женската половина показва, че макар да е по-слаба е определящата. Художникът Айнар Вегенер едва не полита от скалата на живота през първия майски ден на 1930 г. –  толкова непоносимо е, когато тялото и душата са от различен пол. “Не с мозъка, не с очите си,  не с ръцете си искам да съм креативна, но със сърцето и кръвта си!”, казва Лили Елбе. Но не това е темата днес. Темата е Еди Редмейн.


Как се подготвя човек за такава голяма роля?


Лана Уашовски (част от екипа на култовата Матрицата, самият той мъж, намерил себе си в тялото на жена по-късно) му подсказва какво трябва да прочете – няколко книги, крайъгълни камъни за тези, опитващи се да разберат хора като Лили Елбе. Адекватно и интензивно четене, учене на текста (Еди казва, че това е доста трудно за него), срещи с травестити, транссексуални… все хора, които знаят и са готови да му помогнат за създаването на този пълнокръвен образ. Този мъж-жена за когото мой приятел възкликна: “Ееех, защо няма вече такива жени!”

По време на снимките

Еди Редмейн обхожда Копенхаген надлъж и нашир, облечен като Лили

за да разбере какво е чувството. Все пак е 1.80, че и отгоре, очевидно не жена, с огнената коса, неумела походка и хилядите впити погледи. Това търси Еди. Какво е чувството да те анализират,  да се втренчват в теб.

Да, Еди се размина с Оскар номер 2 за тази роля, но за сметка на кого? На Леонардо ди Каприо, все пак. А и Еди вече си има награда.


Теория на Всичко


Еди и Стивън Хокинг
Еди Редмейн и Стивън Хокинг

Историята на Стивън Хокинг, човек с отредени му две години живот, който опровергава медицината с факта, че днес, вече повече от 70 години, и продължава да е сред нас.

За ролята си в този филм Еди Редмейн се подготвя както само един истински професионалист би сторил! Среща се с повече от 40 болни от заболяването на Хокинг, тренира нескончаем брой часове мимиките, които придават на лицето на Стивън тази болестна тъга и непосилност, сваля 7 килограма (което си е доста за младенец с фина осанка като неговата) и впоследствие се оказва (потвърдено от специалист-медицинско лице), че освен наградите за филма, се е сдобил и

redmayne-stephen-hawking
Еди получава Оскар за ролята на Стивън Хокинг.

с гръбначно изкривяване

Това е то буквалното изражение на “Изкуството изисква жертви”.

2014-та е годината, в която Еди нанизва кожата на Стивън Хокинг, за да разкаже, при това съвсем убедително, за една болест, Амиотрофична латерална склероза (АЛС, понякога наричана болест на Лу Геригболест на Шарко или болест на моторните неврони), една прогресивна, почти неотменно фатална болест. И е възнаграден с Оскар и почитанията на самия Хокинг.

Великият учен казва, че гледайки Еди Редмейн, наденал хомота на неговия нелек живот, той забравя, че е филм, вижда себе си…

Факт относно Еди и изборът му за главен участник в това пиршество на ума: не се явява на кастинг. Ролята просто му е предложена. Толкова сигурност има в режисьора на филма Джеймс Марш.


Малък Сладък Лъжец


Помните ли как Джоуи от сериала Приятели беше записал в CV-то си несъществуващи умения – танци, езици, боравене с оръжие…

Това не е далеч от реалността на всеки един млад, новопоникващ в Холивудската почва актьор. За филма Елизабет Първа, на BBC, Еди послъгва режисьора, че може да язди кон. По време на снимките губи контрол върху животното, застрашавайки живота на мнозина от екипа, Том Хупър грабва мегафона и изкрещява:

“Ти си ш….н лъжец, Еди!”


Eди с половинката си Хана
Актьорът с половинката си Хана

Еди Редмейн и Хана


Неотдавна Еди попадна в класация за звезди, обвързани с нормални хора. Което е много симпатично и даващо надежда! С Хана, неговата любима, Еди дели сърце от 2012 г.

За ръката ѝ постъпва като истински възпитаник на старата школа – моли лично баща ѝ. Въпросната Хана закъснява за собствената им сватба (какво по дяволите не ѝ е наред на тази жена?!). Еди казва, че това не е коствало много на нервите му, понеже, тя, Хана, закъснява винаги, за всичко…

Съпругата му е пиар във финансова институция, обикновен човек и красива дама, която освен всичко друго ще го дари с най-голямото щастие след няколко месеца – именно, бащинството. Фактът, че е Еди е далтонист, както вече ви споделихме, води до това, че тя избира дрехите му.

Браво, Хана, ето къде е разковничето на стила му! А фактът, че Еди е навсякъде с Хана, ни кара благородно да завиждаме…


Еди и Мислите му


Оставям ви насаме с някои от тях:

“Вижте, актьорството не е хирургия, то е забавление. Правиш нещо с надеждата да трогнеш хората, да ги накараш да се смеят, да ги накараш да си представят, че са някъде другаде. Но актьорите са уязвими, и причината поради която са уязвими е, че винаги се опитват да възпроизведат човешко поведение.”


“Върви стъпка по стъпка, крачка по крачка, бавно, бавно и остави съревнованието на другите.”


eddie-redmayne
Животът е прекрасен. Еди Редмейн – още повече!
“Всичко, свързано с правенето на филми е невероятно странно и няма нищо естествено в това да гледаш себе си на големия екран или да чуваш гласа си. Това е същото чувство като да се гледаш на видео запис или да чуваш гласа си. Само, че умножено по 800.”

“Текила е моята сьомга.”


“Там горе на екрана всички ние можем да летим. Но тук долу, на Земята трябва да бъдем крила един за друг.”

Отговор