Ричард Рийд: Дислексията е същински дар

0
Рийд
Ричард Рийд. Снимка: ИК "Хермес

Не се заблуждавайте, макар да говори за дислексията, 44-годишният предприемач Ричард Рийд не е засегнат от нея. Причината да мисли изобщо за тази специфична неспособност за четене и разбиране на прочетеното е книгата му Ако мога да дам само един съвет

На страниците ѝ британецът, който през 1998 г. заедно с приятели основава компанията за сокове и смутита Innocent, събира мъдростта на 62 забележителни личности. Запитан, какво е научил от тях за успеха, той отбелязва, че сред общите неща, които е намерил помежду им,

изненадващо попада и дислексията

С нея са диагностицирани например повелителката на ароматите Джо Малоун, кулинарният алхимик Хестън Блументал, главният изпълнителен директор на William Morris – Ари Емануел, и гуруто на съвременния бизнес сър Ричард Брансън, за когото вече ви разказахме.

Освен техните житейски съвети, в книгата си Ричард Рийд синтезира опита и на популярни хора от сферата на политиката, бизнеса, изкуството, духовността, шоубизнеса, спорта. Всички те са известни не само с таланта и постиженията си, но и с обществения си принос и благотворителна дейност. Ако мога да дам само един съвет събира най-важните им

уроци по пътя към успеха

От препоръката на президента Бил Клинтън да забелязваме и уважаваме всеки човек, когото срещаме, до вярата в християнските ценности на приключенеца Беър Грилс. От британския хумор на актьора Джъд Лоу (“Ако ще закъсняваш, наслади се на закъснението”) до забележителния характер на оцелялата от холокоста Лили Ебърт (“Винаги използвайте възможно най-пълноценно това, което имате, колкото и малко да е то”).

Рийд
Българската корица на книгата, ИК “Хермес”

Книгата е и сборник от кратки истории, които покриват богат спектър от човешкия опит и душевност на тези хора. И е пропита с желанието за добротворчество на самия автор.

Основаната от Рийд компания

бързо става марка номер 1 в Еропа и привлича вниманието на Coca-Cola.

Когато безалкохолният гигант закупува Innocent през 2013 г., Ричард основава фондовата компания JamJar Investments. Нейната цел е да подкрепя младите предприемачи в Европа. За своите заслуги в сферата на хранителната индустрия и благотворителността, по време на миналогодишната церемония по честването на рождения ден на кралицата, Рийд е удостоен със званието Командир на Ордена на Британската империя.

Дори печалбата от продажбите на книгата му, която отскоро четем и на български, благодарение на издателска къща Хермес,

отива за дарения

Средствата са за организации за работа с деца в неравностойно положение, борба с агресията и уличните банди… Списъкът с каузите е поместен в края на книгата.

Целта на Рийд очевидно не е да печели повече за себе си. И той, като героите, до които се докосва, осмисля успеха си чрез споделянето. Твърди, че до голяма степен дължи успеха си на 4 много добри съвета, всеки от които е получил в подходящия момент.

Оттогава Ричард Рийд проявява особен интерес към мъдрите съвети и винаги когато срещне успял човек, не пропуска да го помоли да сподели кое е най-важното, което е научил в живота си. Ние пък няма как да пропуснем да го попитаме за неговите собствени уроци, извлечени и преди, и по време на писането на тази книга!

Ричард Рийд, в Ако мога да дам само един съвет… си събрал мъдростта на 62 забележителни личности. Какво научи от тях за успеха?

Ако ги приемем за представителна извадка, ще кажа, че намерих някои общи неща помежду им. Едно от тях е дислексията, с която са диагностицирани Джо Малоун, Хестън Блументал, Ари Емануел и Ричард Брансън. В училище те не приличали на останалите, заради което са били изолирани. Според Джо Малоун обаче дислексията е същински дар.

Наскоро тя посетила едно училище и помолила всички, които имат дислексия, да се изправят. След като го направили, тя се обърнала към останалите деца с думите: “Погледнете тези хора и им благодарете. Те са необикновени, защото притежават творчески талант и ще научите много от тях”. Страхотен начин да се гледа на подобно състояние.

Разказваш за много различни хора – Бил Клинтън, Марина Абрамович, Саймън Кауъл. Имат ли те нещо общо?
Рийд
Ричард Рийд. Снимка: Innocent Drinks

Общото е, че те никога не спират да се усъвършенстват, независимо от това с какво се занимават. Мик Джагър още работи със страхотния си бразилски хореограф, за да научава готини нови танцувални стъпки. Писателката Една О’Брайън ежедневно чете и препрочита велики литературни творби, защото сама казва, че подобно на един боксьор, тя също трябва постоянно да тренира и да поддържа форма.

Може да звучи като изтъркано клише, но тези хора не са успели благодарение на божествен дар, а като се стараят, усъвършенстват се, поддържат непрекъснато своите умения. Те работят повече, по-усърдно, по-качествено и по-бързо. Не спират да се движат напред.

Смяташ ли, че има връзка между успеха и щастието?

Аз имах огромен късмет, тъй като започнах своя бизнес заедно с двамата ми най-близки приятели. Ние бяхме просто приятели, които искахме да се захванем с общо начинание. Затова и се насочихме към смутитата.

С цел  щастие ли го направихме? Истината е, че да. Имахме ясна политика: “Никакви наглеци“. Няма да наемаме, нито да търпим нагли хора. В компанията и до днес цари приятна атмосфера, в която работят отзивчиви и амбициозни хора.

Продаде своите акции в Innocent на Coca-Cola и това те направи много богат. Промени ли се твоят подход към работата?

Имайте предвид, че започнах със заплата от 2 паунда на час във фабрика за кучешки бисквитки в Хъдърсфийлд. Баща ми беше кондуктор в автобус, а майка ми – медицинска сестра. Дори не съм мечтал за позицията, в която съм сега. Именно по тази причина съм изключително благодарен за начина, по който се подреди животът ми.

Промени ли се от това начинът ти на работа?

По-скоро се промени видът работа, която върша. Сега мога да си заделя цяла сутрин в седмицата, за да пиша филмови сценарии, които най-вероятно никой няма да закупи и заснеме. Мога да си позволя да дам 100% от приходите на тази книга за благотворителност.

Удвоих времето, усилията и парите, които харча за подобни цели, като същевременно помагам на младите предприемачи чрез новата си компания. Това е възможно, тъй като ежемесечните постъпления в банковата ми сметка надхвърлят необходимата сума да закупя нужните ми неща за месеца.

Ще ни споделиш ли част от своята мъдрост?

Помагайте, независимо в каква ситуация се намирате. Ако сте на гости у свой приятел, помогнете с миенето на съдовете след вечеря. Ако помагате на работното си място, това само ще подпомогне кариерата ви. Не подминавайте благотворителните каузи. Ако нямате достатъчно пари, помогнете, като отделяте от времето си. Ако нямате и време, помогнете с нещо друго. Любима моя фраза е: Ако искаме да живеем във велико бъдеще, ще трябва да се научим да споделяме. Мисля, че тези думи са особено актуални в момента.


Прочетете още… Как българска компания предизвика революция в света на стените за катерене

Отговор