Зимно SPA-сение II: 10 любими места в България

Втора част на нашия Топ 10 с откритите минерални басейни в България

0
SPA-сение
SPA комплекс "Балкан", сгушен в Троянския балкан, в Чифлика.

Идеалното място за SPA-сение е под открито небе! Там, където стените не преграждат гледката към снежните шапки на планината. Където можем да попием без страх от студа всяка пухкава снежинка. И където парата над водата е най-автентична тъкмо заради минусовите температури на въздуха.

Там, сред природата, SPA водите са си у дома. Който в България има безброй адреси! Страната ни е осеяна с находища на термални води. И не, дори нямаме предвид най-известните ни курорти като Девин, Хисаря и Велинград. А онези, които все още не са така масово застроени. И които предлагат

SPA-сение не къде да е, а под открито небе

Вече ви разказахме за 5 такива месталюбими или препоръчани от приятели. Днес продължаваме разходката по картата на България с още 5 райски кътчета за горещо (и здравословно!) накисване:

6. Добринище

В полите на Пирин, съвсем близо до Банско, но без солените цени на най-известния ни ски курорт. Селцето е известно както с добрите условия за ски, така и с 16-те си термални извора. Водата от тях оказва благоприятно въздействие при бъбречни и урологични, кожни, ендокринни и дихателни проблеми.

Какво да не пропускате: релаксирането след цял ден по пистите в малкия минерален басейн на Alfa SPA&pool. А ако пейзажът навън омръзне (макар че се съмняваме), насладете се на джакузито, парната баня и сауната в SPA центъра.

Бонус съвет: не може да сте стигнали до Добринище и да не опитате специалитетите в Македонската кръчма!

7. Огняново

Благоевградското село е само 10 км преди Гоце Делчев. И е една от редките възможности у нас за… безплатно SPA на открито. При това – във всеки час на денонощието. Кой каза: нощно къпане! Можете да го направите в Мирото (членувано от миро). Не се заблуждавайте, макар “миро” да означава благовонно масло за помазване, в селото така наричат местния общодостъпен минерален извор, използван още от древните римляни.

Доста хотели в района също разполагат с външни басейни, като по-известни са SPA комплекс Делта, хотелите Therma Vitae и Петрелийски (с два големи открити басейна и един закрит).

Не пропускайте: семейния хотел Вила Рай, където дори да не нощувате, непременно трябва да се отбиете да хапнете в ресторанта!

8. Варвара

Варвара е не само крайморското селце, с което мнозина свързват романтиката на лятото. Така се казва и едно от минералните съкровища на България, което е по пътя към Велинград (ако идвате откъм магистрала Тракия) и на 15 км от Пазарджик. Заобиколено от Средна гора и Родопите, то предлага красиви зимни пейзажи. А също и втората най-гореща термална вода у нас (след Сапарева баня, за която вече ви разказахме).

Къпането в тукашната вода е препоръчително при: кожни и неврологични заболявания и такива на опорно-двигателния апарат. Римските войници навремето я ползвали, за да лекуват раните си. Днес тук зимата на открито е топла и оздравителна в трите външни басейна на комплекс Варвара.

9. Чифлика

В сърцето на Троянския балкан, този балнеологичен курорт е зимното SPA-сение на хората от околните градове. Тук предприемчиви собственици са обзавели своите вилни къщи и малки хотелчета с басейни. Или поне с няколко вани. Но ако сте дошли за релакс под открито небе, вариантите са хотел Дива (с температура на външния басейн над 30 градуса) и комплекс Балкан. Вторият разполага включително и с джакузи, топило (с 42-градусова вода), контрастна зона (15 градуса) и т.н.

10. Костенец

Разположена в котловината на Долна баня (за която вече ви разказахме), курортната част на Костенец – Вили Костенец, е на 9 км от самия град в посока Костенския водопад. Там ще откриете SPA хотел Езерото, който впечатлява гостите със своето естествено езеро на две нива.

Само на 8 км от Костенец (но в обратна посока) пък са Пчелински бани. Техните извори са сред най-горещите в България. На открито можете да се потопите в тях в бившия рехабилитационен център и настоящ SPA хотел Виталис. Освен за лечение, водата в балнео-центъра му се използва и за козметични и анти-стрес процедури.

Най-големият враг на стреса обаче си остава онова късче небе, което едва се вижда иззад парната завеса над горещия външен басейн. Където и да се намира той. Стига да е в планината.

СПОДЕЛИ
Предишна статияВреме за поезия: В памет на Тодор Колев – Фалшив герой
Следваща статияВреме за разкази: Малката Силвия
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор