5 от най-уютните хижи и ваканционни къщи в България

0
ваканционни къщи и хижи
Планинска дървена къща край Чепеларе.

Миналата седмица ви показахме 15 от най-уютните планински хижи в света. Тази спретнахме селекция със значително по-малко на брой местенца, които за сметка на това са далеч по-близо до нас! Днес Lifebites.bg ви предлага да разгледате

5 от най-привлекателни ваканционни къщи в България

Които, уверяваме ви, макар и да изглеждат като излезли от приказка, са напълно истински! Ако сте били на тези места или сте посетили подобни, които не са включени в списъка ни – не се колебайте! Споделете мнение като коментар под текста или поста на Фейсбук страницата ни.


1. Еко селище Омая

Омая
Тези ваканционни къщи наистина впечатляват.

Еко селище Омая се намира в гориста местност на 19 км от Гоце Делчев. Простира се върху обширна площ с две естествени езера и открит плувен басейн. Къщите за настаняване в комплекса са седем. Всички са направени от дърво, глина или камък. Двата ресторанта във ваканционното селище използват само екологични продукти. Там може да опитате и ястия, приготвени с прясно дивечово месо от района. 

В Омая може да се разходите в планината, да покарате велосипед, да наберете билки или гъби. Звучи приказно, нали?


2. Фабрика за храна и танци

12004743_986298611421798_3656765726994450448_n
Една наистина съвременна българска хижа!

Тази съвременна хижа в село Равнища е първата, работеща изцяло със семейства с деца. Разположена е на 27 км от Пловдив, на 1300 м надморска височина. Гостите са настанявани в комфортни стаи със собствен санитарен възел и душ и на тяхно разположение са открит басейн, бар и ресторант.

Мястото е рай за двойки с деца, тъй като освен нощувки и вкусна храна предлага и страхотни занимания за малки и големи. Като разходки в планината, месене и печене на хляб, игри в басейн с топки и още много други забавления.


3. Глинената къща в Лещен

Глинената къща в Лещен
Глинената къща в Лещен

Няма как да не включим това място в списъка ни с едни от най-интересните ваканционни къщи в България! Постройката се намира край село Лещен, Благоевградско, върху южния склон на Западните Родопи. Къщата, сякаш излязла от праисторията, е изградена изцяло от естествени материали като глина, слама и дърво. Състои се от една стая със собствена баня и от нея се открива страхотна гледка към Пирин. 


Припомнете си как изглеждат 15 от най-уютните хижи в света


4. Къщи за гости При Ева

3_kashta_za_gosti-pri_eva-karanovo
Къщи за гости При Ева

Двете къщи за гости При Ева се намират в Караново. Селото е разположено в северната част на Тракийската равнина в непосредствена близост с южните склонове на Средна гора, на 10 км северозападно от град Нова Загора. Тук се намира известната Карановска селищна могила, а язовир Жребчево и река Тунджа са само на около 15 км.


5. Еко селище Азарея

Еко селище Азарея
Еко селище Азарея

Еко селище Азарея се състои от шест дървени екологични сгради. Всяка от тях е с площ 60 кв.м. Тези ваканционни къщи са разположени в село Горно Трапе, в сърцето на Троянския балкан. Постройките са във форма на конусна пирамида, разположени са в кръг и са на два етажа. Всички са ориентирани на юг и гледат към красивото планинско било.

Отговор