Първият сериен убиец се завръща

Ще го гледаме на екран, изигран не от кого да е, а от Леонардо ди Каприо. Може би този сложен образ най-сетне ще донесе „Оскар“ на актьора. Защо сложен ли? А вие как бихте изиграли следната история – тази на Хенри Хауърд Холмс и неговия хотел-лабиринт на ужасите…

0
Henry_Holmes_profile

Първият сериен убиец, поне в съвременния смисъл на това понятие, вилнял преди цели 120 години. Днес някои го наричат д-р ХХХ, като съкращение от трите му имена, които всъщност не са истински.

Като малък се казвал Херман Уебстър Мъджет и бил третото дете в семейството на алкохолик насилник. Съучениците му го тормозели и дори му спретнали номер със скелет, но вместо да се изплаши, момчето по-скоро се развълнувало и скоро след това вече било обсебено от смъртта. Увлечение, което определило първото му хоби – дисекция на животни.

Х. Х. Холмс
Хенри Хауърд Холмс
Да излъжеш смъртта

Нищо чудно, че по-късно Херман е приет да учи медицина – следва хирургия в Мичиганския университет. Междувременно вече е успял да се ожени (първата му съпруга е Клара, от нея има син).

Успява и да завърши университета, при това само за две години, през които прави и първата си измама – краде трупове от студентската лаборатория, обезобразява ги и така заблуждава застрахователните агенти за причината за смъртта. Така взимал пари за тежко болни пациенти, които предварително бил застраховал.

След университета продължава с нелегални схеми с недвижими имоти и сделки, при които започва да използва името д-р Хенри Хауърд Холмс.

Хотелът на обречените

Най-големият му и най-пъклен план започва с преместването на д-р Холмс в Чикаго, където се подвизава като фармацевт. Нает е от собственичка на дрогерия, чийто съпруг внезапно умира. Вдовицата продава на д-р Холмс дрогерията, а на нейно място той издига 3-етажен хотел.

Нарича го „Замъка“. По време на строежа сменял работниците, за да не бъде никой напълно наясно с конструкцията на сградата. А именно: страховит лабиринт с над 100 стаи без прозорци, задънени коридори и стълби, водещи до тухлени стени, по някои от които се плъзгали тръби с отровен газ, вестибюли в странни форми, врати, които се отварят само отвън, звукоизолирани стаи и стени, покрити с азбест, за да не остават следи по тях, тайни шпионки и отвори в пода, десетки подземни тунели… Един от работниците все пак се задържал до край – дърводелец с криминално минало, който в последствие вършел черната работа в ужасиите на доктора.

Замъкът на смъртта
Замъка костница, както по-късно става известен хотелът на д-р Холмс
В капана… на любовта

През 1893 г. Замъкът на смъртта е построен и откриването му неслучайно съвпада със Световното изложение в града. Панаирът е идеалният момент Холмс да се докопа до жертвите си – предимно русокоси момичета, на които предлагал стаи в хотела. Откъдето те никога не били видени да излизат. Служителките в „хотела“ също изчезвали безследно. Както и някои от любовниците на съдържателя.

Любовта очевидно била само още едно поле за изява на болното му въображение, защото след Клара, докато още бил женен за нея, д-р Холмс сключва брак с друга жена – Мирта, която му ражда дъщеря, а по-късно, в Колорадо, се жени и за Джорджана, а все още се води женен и за предишните две.

Но за Колорадо след малко…

Преди да стигне до там, фармацевтът хотелиер добре се е „позабавлявал“.

И тук заработва схемата със застраховките „Живот“, предлага на гостите при регистрирането им в „хотела“. А след регистрирането ги наблюдава от собствената си спалня. Не само наблюдава…

Някои тровели с газ, други запалва, трети връзва с ремъци за разтегливи легла и разкъсва телата им, четвърти пуска по тайни улеи до мазето, където ги очакват цистерни с киселини, пещи с вар и какво ли още не.

Освен със стаи за изтезания, лабиринтът разполагал и с крематориум, операционна и лаборатория, където докторът обработвал костите на жертвите си и ги продавал на учебни заведения по медицина.

По следите на Холмс

Въртележката на ужасите замира заедно с икономиката в Чикаго и с края на Световния панаир. Д-р Холмс се насочва към Тексас. Там смятал да построи нов замък костница.

По пътя обаче се забърква в поредната застрахователна измама заедно с помощника си (криминалния дърводелец), когото в крайна сметка убива. Убива и децата му.

И тъкмо по труповете на две от тях един детектив от Филаделфия надушва следите на доктора злодей.

Leonardo_DiCaprio
Лео ди Каприо, снимка: Georges Biard

Примката около Холмс (който по ирония на съдбата тук не е детектив, а тъкмо обратното) се затяга още повече заради измамен от него затворник, тръгнал да си търси обещаното.

Арестът на злия гений е още по-абсурден – заради кражба на кон. С него планирал да напусне страната. Вместо това напуска този свят, осъден на смърт чрез обесване.

Как ли ди Каприо ще изиграе най-големия страх на този антигерой в последните му дни (а именно – тялото му да не бъде похитено от крадци на гробове и отнесено за дисекция)? Предстои да видим през 2016 г. На голям екран и под режисурата на Скорсезе!

Още за Леонардо ди Каприо и неговата арт колекция – четете тук.

 

СПОДЕЛИ
Предишна статияЗмиеносец – 13-тата непозната зодия
Следваща статияПо пътеката на Хайди: Забавления за деца в планината
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор