Да спиш в леглото на Ван Гог

0

Ако беше жив Винсент ван Гог (1853 – 1890), като пословично беден художник, вероятно би се възползвал от услугите на сайта за отдаване под наем на жилища Airbnb, за да допълни мизерните си доходи. А защо не и за да намери място, където да отседне при някое от многобройните си пътувания из Европа?

1371
Копието на Спалня в Арл не се различава почти по нищо от оригинала (горе) , сътворен през 1889 г.

Днес, повече от век след смъртта на Ван Гог всеки, който желае може да отседне във възстановка на картината му Спалня в Арл, която се предлага под наем от Airbnb. Една от най-известните творби на Ван Гог оживява в своебразна арт инсталация на Art Institute of Chicago.

Стаята е точна реплика на картината

и стените и мебелите ú са боядисани в цветовете и постимпресионистичния стил, с който художникът е известен по света.

arvello-vangogh-03
Трите версии на картината Спалня в Арл.

Сюрреалистичната обява в Airbnb е създадена като част от нова изложба, наречена Van Gogh’s Bedrooms, която изследва значението на темата за дома в творчеството на Ван Гог и която

за пръв път събира на едно място трите картини с това име

създадени докато художникът живее в т. нар. Жълта къща в Арл, Прованс.

Изложбата изследва значението на темата за дома в творчеството на Ван Гог, проследявайки еволюцията ú Жълтата къща и Сен-Реми до последното жилище на художника в Овер-сюр–Уаз, където той отново е рисувал серия от къщи, завръщайки и напомняйки още веднъж за чувството за дом.

918

1024
Детайли от арт инсталацията в Чикаго.

Стаята, която е част от по-голям апартамент в чикагското предградие Ривър Норт, е достатъчо просторна за двама души. Февруари е бил напълно резервиран, но Art Institute of Chicago скоро ще пуснат нови свободни дати за идните месеци. Цената е по джоба на всеки – стаята може да бъде наета само срещу $10 на нощ. Или както обяснява домакинът – “Парите ми трябват, за да си купя бои”.

 

Отговор