Лео ди Каприо и неговата арт колекция

0

Когато през 1974 г. Джордж и Ирмелин ди Каприо застават пред една от картините на Леонардо Да Винчи в галерията Уфици във Флоренция и решават да кръстят бъдещия си син на великия ренесансов художник, те едва ли предполагат, че отрочето им ще стане популярен актьор, а още по-малко, че ще се превърне в запален колекционер на изкуство. В последните години Лео ди Каприо често е забелязван на големите търгове на аукционни къщи като Christie’s и Sotheby’s, и както установява сайтът artnet.com, е успял да натрупа внушителна колекция от произведения на изкуството.

Вижте по-долу малка част от тази впечатляваща колекция на Лео ди Каприо:
Nachlass (2015), Jean-Pierre Roy
Nachlass (2015), Jean-Pierre Roy

През март 2015 г. Лео ди Каприо прибави към колекцията си картината Nachlass (2015) на базирания в Бруклин художник Жан-Пиер Рой, която купи на арт-изложението PULSE в Ню Йорк. Ди Каприо вижда картината за пръв път в Instagram акаунта на галерията Poulsen в Копенхаген.


Frank Stella, Double Gray Scramble (1973) лео ди каприо
Double Gray Scramble (1973)

Актьорът е редовен посетител на изложението Art Basel в Маями и миналия декември купи картината Double Gray Scramble (1973) на американския художник Франк Стела за близо $1 млн.


Andreas Gursky, Ocean V (2010) Лео ди Каприо
Ocean V (2010)

Освен изобразително изкуство Леонардо ди Каприо също така колекционира и художествена фотография. Преди време той предложи на благотворителен търг, организиран от аукционната къща Christie’s фотографията Ocean V (2010) на Андреас Гурски, която беше част от личната му колекция.


Takashi Murakami, Mononoke (2013) от колекцията на Лео ди Каприо
Mononoke (2013)

На същия аукцион Ди Каприо наддаваше за работа на Такаши Мураками, наречена Mononoke (2013), която купи за $735 хил.


Pablo Picasso, Fillette (1939-40).
Fillette (1939)

Ди Каприо също така се сдоби с рисунка на Пабло Пикасо от 1939 г., наречена Fillette, на цена от близо $1 млн.


 колекция на Лео ди Каприо
Untitled (Drawings off the wall) (2011)

Миналата година холивудската звезда беше забелязана на търг на аукционната къща Philips в Ню Йорк, където художникът Оскар Мурийо постави личен рекорд, като продаде картината си Untitled (Drawings off the wall) (2011) за $401 хил. Списание Vanity Fair публикува статия, в която твърди, че

купувачът е не друг, а именно Лео ди Каприо

Walton Ford, The Tigress (2013) Лео ди Каприо
The Tigress (2013)

Преди няколко години, докато е в Берлин, Леонардо ди Каприо открива акварелите на съвременния американски художник Уолтън Форд и купува картината му The Tigress (2013).


 Лео ди Каприо колекция
Mr. Natural (1976)

Когато е дете Леонардо Ди Каприо се запознава с работата на художника на комикси Робърт Кръмб и според сайта artnet.com е твърде вероятно в  в колекцията на актьора да присъства някоя от ранните му работи, като Mr. Natural (1976) например.


 колекция Лео ди Каприо
Untitled (Boxing Ring) (1981)

“В Ню Йорк Анди Уорхол, Баския, Франческо Клементе и Джулиан Шнабел бяха хората, които бяха наистина важни през 80-те, когато започнах да разбирам изкуството по-добре. Те бяха моите герои и аз продължих да бъда голям почитател на Баския”, казва Ди Каприо в интервю за сп. Wall Street Journal преди време. Американският художник Жан-Мишел Баския също присъства в колекцията на актьора, макар, че никой не знае с коя точно своя работа.


Лео ди Каприо
Метрополис (1927)

Ди Каприо е известен като колекционер на филмови плакати от златните години на Холивуд. Според запознати актьорът е собственик на един от няколкото запазени плакати на германския експресионистичен шедьовър “Метрополис”(1927), който купува за $690 хил. през 2005 г.


 колекция Лео ди Каприо
Standard Station (1966)

Ди Каприо е добре запознат с работата на лосанджелиски художници като Ед Руша, Тод Шор и Марк Райден. Така, че някой от тези автори най-вероятно също присъства в

личната колекция на актьора

Urs Fischer, Good Problem (2015).
“Good Problem” (2013)

Наскоро Ди Каприо призна, че е въодушевен от творчеството  на скулптора Урс Фишер и предложи на благотворителен търг една от работите му, наречена Good Problem (2013), която беше част от личната му колекция.


Elizabeth Peyton, Leonardo (2013) Лео ди Каприо
Leonardo (2013)

Преди две години Ди Каприо позира за художничката Елизабет Пейтън. Портретът на актьора бе продаден за $1 млн. на благотворителен търг през май, 2013 г. Според запознати Дикаприо има и други портрети на Пейтън в частната си колекция.


Torvosaurus gurneyi.
Череп на Torvosaurus gurneyi

Природонаучният музей е едно от любимите места на Ди Каприо като дете и той има сериозна колекция от фосили, която се състои най-вече от скелети на хищни динозаври като например Torvosaurus gurneyi.


Вижте още за колекцията с велосипеди на Робин Уилямс

Отговор