Уроците, които получих от моите сестри

сестри
Да имаш сестра е най-прекрасното нещо на света.

Една от най-големите радости в живота е да имаш сестра. А аз съм двойно благословена – имам две, по-големи от мен сестри. Те са не само опора в трудни моменти, не само хора, с които да споделиш радостните, но и учители, за каквито мога само да мечтая.  Днес искам да ви разкажа за някои от

най-важните неща, които получих от моите сестри

Те, разбира се, не се измерват с материални блага! Много повече са. Уроци за хората, живота, за добротата и за истинските ценности. От тези, които ме обичат безкрайно и са готови да дадат най-милото си, само за да съм добре. Сестри. Знаете как е. Обичта им е безкрайна. Те са семейство. Ето кои са най-важните неща, на които ме научиха моите две сестри:

Сестрите винаги мислят една за друга.
Сестрите винаги мислят една за друга.

Да не бъда егоист

Пораствайки започнах да искам каквото има за мен, да го има и за тях. Независимо дали е шоколад, нова дреха или здраве, щастие и успехи. Защото ние сме като едно цяло. Съпреживяваме радостите и неволите си като един цял неделим дишащ организъм.

Научиха ме как да бъда истински приятел

Сестрите ми винаги са били моите най-добри приятелки. От тях разбрах какво е да даваш всичко за другия. Да се тревожиш и радваш заедно с него. Показаха ми, че не бива да допускаме никакви обстоятелства или хора да застават помежду ни. Защото ние освен най-добри приятелки, близки душеприказчици и дружки сме на първо място семейство. А семейството винаги трябва да се слага пред всичко останало.

Разбрах как да общувам 

сестри
Сестрите винаги си споделят всичко.

Да споделям всичко, което ми тежи, вълнува ме или ме радва. Но и да изслушвам, когато човекът отсреща има нужда да бъде чут.

Научих се да пазя тайна

Няма по-голямо табу от издаването на сестринската тайна. А те ми показаха как да я пазя като очите си и никога, ама наистина никога да не излиза от мен.

Научиха ме как да се грижа за другите и това да не ми тежи

Не бяха просто думи, а личен пример, без да търсят показност. Този урок е от важните. От тях разбрах, че това е част от играта. От живота. И най-хубавото е, че усетих красотата и удовлетворението от положената за другиго грижа. Сестрите ми ми показаха, че във всеки един момент, каквато и нужда да имам, и в каквито и обстоятелства да се намирам МОГА ДА РАЗЧИТАМ НА ТЯХ. Без условия, без да търсят оправдания, без да искат нещо в замяна… Те са винаги до мен и биха дали дори и това, което нямат, за да ми помогнат.

Сестрите ми ме научиха да давам, без да очаквам нещо в замяна.
Сестрите ми ме научиха да давам, без да очаквам нещо в замяна.

Показаха ми и как да защитавам по-слабите

Да защитавам, поемайки вината им. Както често те, сестрите ми, ме спасяваха пред родителите ни, комшиите, бабите и дядовците ни. С готовност казваха, че те са свършили белята, за да ме запазят и да отнесат караницата от възрастните вместо мен. Тогава, като малка, недоумявах защо го правят. Тайничко им се възхищавах за смелостта, но мълчах.


Вижте още: Ценните уроци, които научих от моя баща


Свободолюбивия дух, борбата за независимост и идеята да следвам собствените си мечти на всяка цена също наследих от тях

Всяка по свой собствен начин ми показа колко е важно да отстояваш себе си. Да бъдеш силен. Да следваш собствения си път и никога да не се предаваш. Не и без бой.

Когато сестра ти е щастлива, щастлив си и ти.
Когато сестра ти е щастлива, щастлив си и ти.

Да се извинявам, когато съм сгрешила

Този беше от трудните, но изключително ценни житейски уроци. Когато не съм била права или без да искам съм наранила или засегнала някого. Всъщност да преглътнеш собственото си eго и да си признаеш, че си сгрешил в дадена ситуация никак не е лошо. Точно обратното – страхотно е и много зареждащо!

Научиха ме да държа на себе си и близките ми хора

Научиха ме на уважение и много други ценности, които полека-лека ме изградиха като човек. Добър или лош не мога сама да кажа, но определено човек, в който се гордея, че съм се превърнала.

Как да нарушавам правилата, без да прекалявам

Това също научих от двете си сестри. Беше доста полезен урок и абсолютно нагледен пример. Бях малка, наблюдавах всичко и когато пораснах, вече си бях изградила собствен план на действие.

В този период покрай тях разбрах и какво е да се влюбиш. Какво означава истинска любов и колко е ценна тя. Как трябва да я браниш с всички сили, когато я срещнеш. Да правиш компромиси, да си отдаден, да обичаш до безкрайност и обратно.

Сестринската любов е чиста и истинска.
Сестринската любов е чиста и истинска.

Всъщност

моите сестри ме подготвиха за всички физически и емоционални промени

които малко по-късно предстоеше да се случат и с мен.

С този текст искам да им изкажа огромната си любов и благодарност! Направете го и вие. Ако имате сестра или брат, за които написаното по-горе важи, споделете този текст или го споделете с тях. И им благодарете – за грижите, уроците, всеотдайността и обичта, с които са ви дарили. Никога не е излишно да кажеш на някой свой близък “Благодаря ти!”

Отговор