Тирамису – десертът, който възбужда всички сетива

Рецепти в снимки - изберете между класическо и с ягоди.

0
тирамису
Тирамису с ягоди и класическо тирамису.

Наред с пастата и пицата, десертът тирамису също се нарежда в списъка с най-обичаните и популярни в цял свят кулинарни творения от италианската кухня. Може би точно заради това се срещат и най-различни рецепти и вариации на този изключително лесен за приготвяне и невероятно вкусен италиански десерт.

Името му идва от “tirami sù” –  “повдигни ме”, “ободри ме”

Козимо III Медичи
Великият херцог на Тоскана Козимо III Медичи, портрет на Юстус Сустерманс, 1665, галерия Палатина, Флоренция.

Легендата гласи, че оригиналното название на сладкиша било “супа на херцога” и той е бил създаден в чест на Великия херцог на Тоскана Козимо III Медичи през 17 век в Сиена. По случай пристигането му в Тоскана, местните сладкари решили да направят сладкиш, който да олицетворява величието на благородника – неповторим и с невероятен вкус. Но в същото време с обикновени съставки.

Херцогът, който бил известен и с неудържимата си любов към десертите, оценил подобаващо сладкото творение и занесъл рецептата във Флоренция, откъдето тя в последствие се разпространила в цяла Италия. Сладкишът бил на особена почит в благородническите среди, където му били приписвани и свойства на афродизиак, който възбужда всички сетива.

Така постепенно той станал

известен най-вече с името Тирамису

Независимо от това какви вариации на тирамису се опитвали досега, дори в италиански ресторанти у нас и по света, съставките в оригиналната рецепта на сладкиша си остават същите и до наши дни. За италианците, които са много консервативни по отношение на кухнята си, има няколко основни правила и съставки, които не търпят промяна:

 • Тирамису се прави с крем от маскарпоне (вид сирене, наподобяващо много гъста сметана) и сурови яйца, а не със сметана или друг крем.
 • Не е задължително да слагате амарето или друг ароматичен ликьор в тирамису-то. Много италианци също го предпочитат без тази добавка, която често дори не присъства в рецептите.
 • За базата на тирамисуто се ползват савоярди, а не бишкоти, пандишпан или други бисквити, просто вкусът няма да е същият.

  маскарпоне
  Доказателство колко е вкусно маскарпонето – малките помощнички вкъщи са оставили свой “отпечатък” върху всяка опаковка! Снимки: Авторът

Какво ви е нужно за едно истинско тирамису?

тирамису
Класическо Тирамису.
 • 400 гр. савоярди
 • 400 гр. маскарпоне
 • 4 яйца (много пресни)
 • 100 гр. захар
 • 3 чаши силно кафе еспресо
 • Какао на прах

Приготвянето на сладкиша е съвсем лесно!

тирамису
Белтъци, маскарпоне и жълтъци.

Направете кафето и го оставете да изстине добре. Разделете жълтъците от белтъците и ги разбийте със захарта, докато станат на бяла пяна.

Разбийте белтъците на сняг, като може да прибавите накрая няколко капки лимон, за да не спадат. Добавете сиренето маскарпоне към жълтъците и ги смесете, без да ползвате миксер, за да не се пресече маскарпонето.  След това добавете и разбитите на сняг белтъци.

тирамису
Не бийте маскарпонето с миксер, за да не го пресечете.

Разбъркайне внимателно всичко с леки движения отгоре-надолу. Ще получите сравнително пухкав крем. Изберете подходящ съд с квадратна или правоъгълна форма (за предпочитане стъклен, защото в него тирамисуто ви ще изглежда по-красиво).

Потопете за миг савоярдите един по един в студеното кафе (съвсем леко потапяне е достатъчно, иначе рискувате да се разкашкат) и ги наредете по дъното, докато го покриете. Отгоре добавете сравнително дебел пласт от готовия крем. Продължете отново със савоярди и крем, обикновено 2-3 пласта са достатъчни.

тирамису
Савоярди – крем – савоярди – крем…

Поръсете готовото тирамису с какао, като използвате цедка, за да се получи съвсем фин пласт и го ставете да “почине” в хладилника поне 2 часа, преди да го сервирате. Тирамисуто ви ще стане

още по-ефектно

ако решите да положите малко повече усилия и да го сервирате в индивидуални стъклени чаши. Може да го направите и в тортена форма. Първо наредете острани прави около 25 савоярди, които ще навлажните само от едната страна, така че озахарената им суха повърхност да покрива външния край на формата. Запълнете в средата с пластове савоярди и крем. След като сладкишът престои няколко часа в хладилника може да махнете подвижния пръстен и ще имате красиво кръгло тирамису.

тирамису
Тирамису в чаша.

А ако не обичате кафе или имате малки деца, може да спретнете набързо и едно

Тирамису с ягоди. За него ще ви трябват:

 • тирамису
  Тирамису с ягоди.

  400 гр. савоярди

 • 400 гр. маскарпоне
 • 4 яйца (много пресни)
 • 100 гр. захар
 • около 400 гр. ягоди
тирамису
Вместо в кафе – в ягодовото пюре.

Отделете няколко ягоди за украсата и смелете останалите с блендер на фино пюре. Може да овкусите и с малко захар. Потопете савоярдите в ягодовото пюре и процедирайте както при нормалното тирамису – ред савоярди и ред крем. Отгоре украсете с ягоди.

Да ви е сладко, пардон, buon appetito!

 

Вижте още: Испанска фиеста с паеля – рецепта в снимки

Отговор