Защо в Япония живеят най-много столетници

0
столетници
Най-много столетници живеят в Япония.

Каква е тайната на японците, които успяват да са здрави и жизнени дори на 70-годишна възраст? Как жените в Страната на изгряващото слънце запазват стройната си фигура и кадифена кожа до старини? Защо там има най-много столетници?

Отговорът на всички тези въпроси е един: японците се хранят изключително здравословно. Така в епохата на световната епидемия от затлъстяване в Япония само 3 % от населението е с наднормено тегло.

столетници
В Япония почти не се наблюдава затлъстяване.

Тайната на тези резултати е в азиатското кулинарно изкуство. В тази част на континента са популярни различни видове риба и морски дарове, както и разнообразни зеленчуци, които се ядат сурови или приготвени на пара. Затова японците страдат значително по-рядко от т. нар. болести на цивилизацията, разпространяващи се със заплашителни темпове в други страни.

Профилактиката на сърдечносъдовите болести се свързва с

високото съдържание на рибено масло в традиционното меню на японците

което е основен доставчик на мастните киселини омега 3 и витамин Д. Двигателната активност и употребата на храни, богати на калций, като соята, тофу и рибата предпазват хората от развитието на остеопороза. Освен това японците са по-малко податливи и на някои видове тумори и ракови заболявания, което също се обяснява с начина на живот и хранене.

столетници
Здравословното хранене е един от ключовете към дългия живот.

Как постигат такива резултати и се отглеждат столетници?

Според японските разбирания човек трябва да се храни умерено и никога да не преяжда. В Страната на изгряващото слънце е прието, че от масата трябва да се става, когато човек е все още леко гладен. Важна част от хранителния режим на местните е консумацията на много зеленчуци. Тези продукти заедно със зърнените храни представляват 70 на сто от храненето на жителите на острова. Останалите 30% са риба и морски деликатеси.

В Япония се консумира много повече риба, отколкото месо. Готварската сол и захарта са сведени до минимум. Те се заменят с умерени количества водорасли, соев сос и сушени плодове. Вместо кафе японците пият зелен чай, а пшениченият хляб е заменен с ориз и оризови хлебчета.

столетници
Столетници се отглеждат с движение и здравословно хранене. Снимка: AFP

Друга запазена марка на японците е движението. Те ходят много пеша или карат колело. Освен това тренират бойни изкуства и играят гимнастика дори на покрива на сградата, в която работят.

И не на последно място японците задължително отделят време за релаксация и разходки.

Вижте още: Най-възрастната жена в света: 117 години са кратко време

Отговор