Един ден на Тензин Гяцо – сегашният Далай Лама

0
Далай Лама Тензин Гяцо
Далай Лама Тензин Гяцо. Photo credit: Jan Michael Ihl via Foter.com / CC BY-NC-SA, Photo credit: Kris Krug via Foter.com / CC BY-NC-ND

Замисляли ли сте се какво представлява животът на един духовен водач? Как минава ежедневието на папата, вселенския патриарх или Далай Лама например? Е, сайтът на сегашния Далай Лама Тензин Гяцо дава отговор на въпроса как минава ежедневието му. Много често той пътува по света. Но все едно дали у дома или на път, гледа да спазва някои простички правила.

От Lifebites.bg решихме да надникнем в ежедневието на този вдъхновяващ мъж, който на 2 години е разпознат като бъдещ духовен и политически водач на тибетския народ, а съдбата му е да живее в изгнание, но обичан по целия свят.

Далай Лама Тензин Гяцо
Сегашният Далай Лама Тензин Гяцо предпочита вегетарианската храна, но при пътувания си позволява някои отклонения. Photo credit: Kris Krug via Foter.com / CC BY-NC-ND

Първото правило, което Тензин Гяцо спазва:

става рано и се старае да ляга рано. Събужда се около 3 сутринта, когато си е у дома в Дхарамсала. Взима душ и до 5 часа се отдава на молитви и медитация. След това прави малка разходка. В 5:30 минути закусва и слуша радио – международните новини на британската обществена медиа ВВС на английски език. От 6 до 9 отново се отдава на молитви и медитация.

Между 9 и 11:30 Далай Лама работи. Изучава различни будистки текстове, пише коментари. Обядва в 11:30. В дома му кухнята е вегетарианска, но по време на пътувания се случва да хапва и невегетариански ястия. Не вечеря.

Между 12:30 и 15:30 Далай Лама Тензин Гяцо приема аудиенции, дава интервюта – стандартната за него офис работа. В 17:00 се връща в резиденцията си и пие чай. После отново се отдава на молитви и медитация. В 19:00 се оттегля за почивка.

Този наглед скучен режим

се спазва почти винаги, когато Тензин Гяцо си е у дома в Дхарамсала. Намира се в Индия, наричат града Малката Лхаса. Там се е установило цялото тибетско правителство в изгнание след напускането им на родината през 1959 г. Макар и извън страната си, Далай Лама неуморно работи за мирното ѝ освобождаване от Китай. Като първа необходима стъпка вижда поне автономия в рамките на комунистическата държава, която съвсем ясно е дала да се разбере, че за никаква независимост на Тибет дума не може да става.

Далай Лама Тензин Гяцо
14-тият поред Далай Лама Тензин Гяцо.

В тази трудна ситуация, пък и изхождайки от отдадеността си на монах и философията на религията, която изповядва, сегашният Далай Лама (14-ти поред) се е посветил на три обета в живота си.

Трите обета на Далай Лама Тензин Гяцо:

Като човешко същество той е отдаден първо на човешките ценности – състрадание, опрощение, толерантност, удовлетвореност и самодисциплина. Той казва, че всички човешки същества са равни. Всички търсим щастие и не искаме страдание. Даже хората, които не вярват в никаква религия биха могли да живеят по-добре, ако просто следват тези ценности.

На второ място, като религиозна фигура, той е отдаден на борбата за религиозна хармония и толерантност между религиозните традиции в света. Въпреки философските различия помежду им, всички основни световни религии имат еднакъв потенциал да създават добри човешки същества. Затова е важно взаимно да се уважават и да зачитат ценностите в различията си. Една истина и една религия може да се отнася като логика само за отделната личност. В глобален план трябва да се признае, че има няколко истини и различни религии.

Трето, като тибетец, Далай Лама е отдаден на надеждите и вярата на тибетския народ. Работи за съхранението на тибетската будистка култура, основана на мир, ненасилие и опазване на околната среда.


Вижте още цитати от Буда

Отговор