Далай Лама Тензин Гяцо: Роден с отворени очи

Сегашният, 14-ти поред, Далай Лама Тензин Гяцо. Photo credit: Jan Michael Ihl via Foter.com / CC BY-NC-SA

За себе си той казва, че е обикновен будистки монах. Но се родил различен. Докато всички бебета идват на белия свят със затворени очи, неговите били отворени. И явно няма нищо случайно във факта, че той е духовният водач на Тибет, макар и в изгнание. Съдено му било да види повратности в историята на страната си и да настрои голяма част от света в подкрепа на своя народ. Но и да живее в изгнание. Активен човек, чието име знаят малцина, но титлата му е известна на всички. Той е 14-тият будистки Далай Лама. Тензин Гяцо.

Далай Лама Тензин Гяцо
Родната къща на сегашния Далай Лама. By The original uploader was TibetInfopage at German Wikipedia – Transferred from de.wikipedia to Commons., CC BY-SA 3.0, Link

Роден като Лхамо Дхондуп на 6 юли 1935 г. в североизточен Тибет в семейство на скотовъди. Когато е едва на 2 годинки, в селото пристигат тибетски монаси, които търсят превъплъщението на предишния Далай Лама Тубтен Гяцо. Откриват го в малкия Лхамо.

На 6 години започва обучението му в тибетски монах

Изучава логика, изящни изкуства, санскритска граматика, медицина, а също поезия, драма, астрология, композиция и синонимика. Най-голяма тежест в подготовката е поставена логично върху изучаването на будистката философия, която включва логика, метафизика, будистки канони, философията на Средния път, перфекционизъм на мъдростта. На 23 години издържа финалните си изпити с почести и получава най-високата научна степен в будистката философия. Това става през 1959 г.

Далай Лама Тензин Гяцо
Тензин Гяцо като дете.

Междувременно, още през 1950 г. Китай превзема Тибет. В този момент сегашният Далай Лама е призован да поеме пълни политически правомощия. През 1954 г. той отива в Пекин, за да се срещне с китайски комунистически лидери, сред които Мао Дзедун, Дън Сяопин и Жу Енлай. През 1959 г. обаче китайците смазват брутално тибетското национално въстание в Лхаса и след последвалите репресии Тензин Гяцо е принуден да търси убежище в съседна Индия. Установява се в Дхарамсала (Малката Лхаса), където и до днес се намира тибетското правителство в изгнание.

През следващите години Тензин Гяцо активно работи по тибетския въпрос. В резултат на дипломатичните му опити, ООН излиза с цели 3 резолюции, които изискват спазването на човешките права в Тибет. През 1979 г. китайският лидер Дън Сяопин заявява, че може да обсъжда всичко с тибетците, но не и въпроса за независимостта.

Далай Лама взима предвид тази забележка

и насочва усилията си към автономен Тибет в рамките на Китай. С това постига признание на тибетската будистка школа в Китай (която известно време е напълно забранена) и подкрепата на безброй политически лидери и международни организации за борбата за постигане на свобода на Тибет по мирен път. Но въпреки това напрежението остава, а китайците гледат на Далай Лама като на сепаратист.

Далай Лама Тензин Гяцо
Далай Лама с предишния американски президент Барак Обама.

През 1987 г. Далай Лама предлага прочутия си Мирен план в 5 точки. В него се предвижда Тибет да бъде обявен за зона на мира. Предписано е спазване на човешките права и демократичните свободи. Противопоставя се на китайската политика за смесване на населението, която заплашва тибетците като народ от изчезване. Изисква охрана на околната среда и възстановяване на чистотата на района, който китайците ползват за изхвърляне на ядрени отпадъци и производство на ядрени оръжия. Предлага провеждането на преговори за определяне на статута на Тибет като автономия в рамките на Китай (без външна политика и отбрана) и взаимоотношенията между двата народа (китайци и тибетци).

През 1989 г. получава Нобеловата награда за мир

Той е първият нобелов лауреат, удостоен с високото признание заради грижата си за глобалните екологични проблеми. Другата тема, на която се е посветил, е хармонията между религиите и постигането на универсална отговорност и състрадание.

Потала Тибет Лхаса
Дворецът Потала в Лхаса, Тибет.

От средата на 80-те сегашният Далай Лама активно си сътрудничи с учени от различни области – психология, невробиология, квантова физика и космология. Общата им цел е да помогнат на хората да се отърват от стреса и да постигнат мир на съзнанието.

На 14 март 2011 г. Тензин Гяцо прави поредната си огромна историческа стъпка. Слага точка на вековната тибетска традиция духовният водач да е и политически лидер на страната. Оттегля се от поста на държавен ръководител и остава само духовен такъв. Настоява тибетците демократично да изберат политическия си водач и му предава пълномощията си. След 368 г.

политическата власт в Тибет за първи път е разделена от духовната

Сегашният Далай Лама е изключително пътуващ човек. Бил е в 67 държави на 6 континента. Носител на над 150 награди, почетни титли и прочее. Написал е или е участвал като съавтор в над 100 книги.

Особено чувствителна в отношенията между Далай Лама и Китай е темата за бъдещото му прераждане. Както е известно, китайските комунисти са атеисти и не признават преражданията като цяло. В този случай обаче позицията им е малко по-различна. Тяхното становище е, че те трябва да посочат човек, роден в Тибет (сега в рамките на Китай), в когото Далай Лама да се прероди и с тяхното одобрение да управлява Тибет в бъдеще. Тензин Гяцо обаче твърдо се противопоставя на китайските намерения да въведат “регламенти за управление на системата за прераждания“… (каквото и да значи това на практика, казано между нас – бел.авт.).

Далай Лама Потала
Празната тронна зала в двореца Потала в Лхаса. Жълтата наметка върху трона на Далай Лама символизира неговото отсъствие. By I, Luca Galuzzi, CC BY-SA 2.5, Link

Тензин Гяцо заявява, че може да избере да не се прероди в Тибет, ако страната му не е свободна. Казва още, че когато стане около 90-годишен, ще се посъветва с всички, които имат отношение към тибетския будизъм – водещи лами, тибетската общественост и т.н., по отношение на това дали да се запази институцията на Далай Лама. В същото време, заявява, че единствено следвайки ясните инструкции за разпознаване на бъдещото прераждане (които ще остави, преди да си отиде), може да се избере 15-тия Далай Лама. В никакъв случай не бива да се допуска политическа намеса, още по-малко от Китай.


Вижте още как изглежда един обикновен ден на Далай Лама Тензин Гяцо и кои са трите обета, на които се е посветил

СПОДЕЛИ
Предишна статияЕдин ден на Тензин Гяцо – сегашният Далай Лама
Следваща статияИлюстрациите на Екзюпери, които създадоха Малкият принц
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор