15 вдъхновяващи цитата от духовния учител Буда

Буда
Буда е почитан като бог или могъщ пророк от последователите на учението си.

Вероятно добре знаете кой е Буда или поне сте чували за него десетки пъти. Сидхарта Гаутама, както е цялото му име, е индийски духовен учител, поставил началото на религиозно-философската система, станала известна като будизъм. Будизмът е съчетание от разнообразни практики, вярвания и традиции, основаващи се на ученията, приписвани на Буда.

Сидхарта се ражда в царско индуско семейство от рода Кшатрия. Тогава всички си мислят, че съдбата на мъника е предопределена и той ще бъде цял живот принц. Дори цели 3 двореца са построени за бъдещия наследник. Според преданието, когато той навършва 16 години, баща му го жени за негова братовчедка на същата възраст. Макар да е безкрайно обгрижван и презадоволен, легендата разказва, че малко по-късно бъдещият Буда усеща, че

материалното богатство не е неговата крайна цел

На 29-годишна възраст Сидхарта Гаутама напуска своя дворец за първи път и се сблъсква очи в очи със старостта, болестите и страданието, гледайки поданиците си по улиците. Все неща, от които баща му се опитва да го предпази и заблуди, че не съществуват. Не след дълго, при поредната си обиколка навън, младият цар среща един мъдрец и решава, че иска да стане като него. Бяга от двореца и според преданието “копитата на коня били заглушени от боговете“, за да попречат на пазачите да разберат за отпътуването на Сидхарта.

Сидхарта
Отпътуването на принц Сидхарта.

Първоначално будният индиец се посвещава на аскетичен живот, но това в един миг започва да му се струва недостатъчно. Намира нови учители и усвоява медитацията на перфектно ниво, но отново не е напълно удовлетворен. Преминава на строг глад, изяждайки единствено по едно листо или една ядка на ден. Това почти го довежда до гладна смърт и

Буда едва не умира

В този момент дочува думите на своя учител по цитра, който казва на друг свой ученик:

“Струните не бива да бъдат нито прекалено отпуснати, нито прекалено опънати, иначе цитрата няма да издаде звука, за който е предназначена.”

Бъдещият Буда мигновено получава като свише просветлението за Средния път. Който впоследствие застава в основата на учението му.

Сидхарта Гаутама живее и проповядва будизма в източните части на т.нар. Индийски субконтинент. Някъде между 6 и 4 век пр. Хр. Последователите му и до днес вярват, че Буда е просветен или пробуден (както те го наричат) учител, който навремето е споделил прозренията си, за да помогне на хората съзнателно

да се освободят от страданието

породено от невежеството им (авидя).

Макар и завинаги будизмът да остава най-популярен в Азия, днес той има множество последователи по цялото Земно кълбо. Според статистиките броят на будистите в световен мащаб надхвърля 400 млн. души. По подобие на много други учения, в будизма един от най-висшите идеали е равенството между хората. Независимо от тяхната етническа, полова или социална принадлежност.

Буда
Първата проповед на Буда Шакямуни.

Всъщност Буда не е име, а титла. Тя се дава на първото духовно пробудило се същество в една ера. Ето как и към името на нашия герой днес тя е добавена, за да го превърне в Сидхарта Гаутама Буда. По-известен за хората по света просто като Буда. Колкото до самата дума, в превод тя означава пробуденият, просветленият. Буда често е възприеман от последователите му като

върховен бог или могъщ пророк

В повечето книги, посветени на него, Буда е представян като напълно трансцендентно и съвършено същество, което е необременено от земния свят. Разказва се и за много чудеса, знамения и свръхестествени събития, в основата, на които стои именно Сидхарта Гаутама.

Едно от големите духовни постижения на Буда е това, че той открива концепцията за т.нар. Среден път, както вече споменахме. Индийският учител отрича крайния аскетизъм, който до този момент бил част от практиките и вярванията, настанили се на Индийския субконтинент.

Отрича и всяка друга крайност

Средният път всъщност е духовен път, чрез който човек да се учи и търси истинския, съвършен баланс – както във външния свят, така и вътре в себе си.

Днес в Lifebites.bg решихме да ви представим 15 вдъхновяващи цитата, завещани ни от Буда. Вярваме, че думите му са ценни не само за последователите на будизма, но и за всички хора, които осъзнато търсят по-доброто си и духовно извисено аз.

Буда
Буда, седящ в медитация (дхяна), незасегнат от демоните на Мара. Санскритски ръкопис. Наланда, Бихар, Индия.

“Не пребивавайте в миналото, не мечтайте за бъдещето, концентрирайте ума си в настоящия момент.”


“За да се радва на добро здраве, за да донесе истинско щастие в семейството си, да донесе спокойствие на всички, човек трябва първо да дисциплинира и контролира собствения си ум. Ако човек може да контролира собствения си ум, той може да открие път към Просвещението, и естествено при него ще дойдат цялата мъдрост и всички добродетели.”


“Три неща не могат да останат задълго скрити: Слънцето, Луната и истината.”


“Хиляди свещи могат да бъдат запалени от една-единствена свещ, и нейният живот няма да се скъси от това. Щастието никога не намалява, когато е споделено.”


“Ние се оформяме от своите мисли. Ние се превръщаме в това, което мислим. Когато умът ни е чист, радостта ни следва като сянка, която никога не се отделя от нас.”


“Няма да бъдеш наказан заради гнева си, ще бъдеш наказан от гнева си.”


“Единствено умът на човек, не враговете му или тези, които го мразят, е онова, което го примамва към лошите пътища.”


“По-добре е да покориш себе си, отколкото да спечелиш хиляди битки. Тогава победата е твоя. Тогава тя не може да ти бъде отнета, нито от ангели или демони, нито от Рая или Ада.”

“Дори смъртта не е заплаха за този, който е живял мъдро.”


Буда
Буда със своя защитник Ваджрапани, Гандхара, 2 в.н.е. Музей на Азиатското изкуство на Кунст

“Точно както съкровищата са скрити в земята, така и добродетелите се появяват от добрите дела и мъдростта изниква от чистия и мирен ум. За да се движи безопасно в лабиринта на човешкия живот, човекът има нужда от светлината на мъдростта и ръководството на добродетелта.”


“Умът е всичко. Това, което мислиш, е това, в което се превръщаш.”


“Да се държиш за гнева е като да грабнеш гореща чаша с какао, с намерението да я хвърлиш по някого; ти си този, който ще се изгори.”


“Да бъдеш перфектен е кратък път към смъртта и да се стараеш е начин на живот, глупаците са перфектни, мъдрите хора са старателни.”


“Ние сме това, което мислим. Всичко, което сме ние се заражда в мислите ни. С нашите мисли, ние създаваме света.”


“Аз не вярвам в съдбата, която сполетява човека, независимо от неговите действия. Но вярвам в съдбата, която го сполетява, освен ако не действа.”


Вижте още… Махатма Ганди: Няма път към мира – мирът е пътят!

1 КОМЕНТАР

  1. Чудесно е да се публикуват мъдри мисли на велики хора. Обаче цитата с какаото поставя под съмнение дали това са думи на принц Гаутама.

Отговор